Otvoreno pismo članova saveza osoba s invaliditetom: Kako su rukovodioci udruženja dali podršku SNS?

Članovi udruženja i saveza osoba sa invaliditetom javno negoduju jer su se imena njihovih predstavnika našla na listi podrške izbornoj listi Srpske napredne stranke.
Otvoreno pismo članova saveza osoba s invaliditetom: Kako su rukovodioci udruženja dali podršku SNS?
Foto: Pixabay
Predsednici ovih saveza i udruženja javno su podržali SNS, a osobe sa invaliditetom koje su članovi i članice ovih udruženja pokrenuli su otvoreno pismo uz stav da podrška ovoj listi nije opravdana.
 
"Ovim pismom izražavamo svoju zabrinutost nakon što smo primetili imena rukovodilaca mnogih saveza osoba sa invaliditetom, kao i lokalnih i regionalnih udruženja osoba sa invaliditetom na listi u svojstvu funkcija koje obavljaju uz navođenje imena Saveza, odnosno udruženja. Podsećamo da Zakon o udruženjima građana definiše udruženja kao nevladine organizacije, što podrazumeva i stranačku neopredeljenost. Takođe, podsećamo da su udruženja građana, pogotovo ona koja okupljaju šire članstvo, kao što su udruženja osoba sa invaliditetom i njihovi savezi, ustrojena po principima reprezentativne demokratije gde je osnovna ideja da članovi kroz demokratske procedure biraju svoje predstavnike da ih predstavljaju kao grupu i zastupaju njihove interese", navodi se u otvorenom pismu.
Potpisnici pisma smatraju da je neprihvatljivo da se rukovodioci udruženja i saveza osoba sa invaliditetom koriste imenom organizacija jer se krši odgovornost prema članovima.
 
"Naročito je neprihvatljivo iskazivanje podrške tokom izborne kampanje bilo kojoj stranci, uključujući i stranku na vlasti. Udruženja su po definiciji nestranačka. Dok je prirodno i poželjno da rade u partnerstvu sa Vladom i ostalim državnim institucijama, u cilju zastupanja i ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom, stranačko opredeljivanje je u direktnoj suprotnosti sa interesima osoba sa invaliditetom budući da je vlast promenljiva (ili bi barem trebalo da bude tako)", poručuje se u pismu.
Potpisnici zahtevaju da znaju da li je nečije ime zloupotrebljeno, kako je moguće da je došlo do svojevoljnih potpisa podrške usred kampanje, da li su udruženja demokratski i putem svojih organa donela odluku o podršci i ko je obavestio članove i članice o ovom potezu.
 
Napominju da je jedna od potpisnica i osoba koja predstavlja Nacionalnu organizaciju osoba sa invaliditetom, krovnu organizaciju, koja javno navodi da predstavlja "870.000 osoba sa invaliditetom i njihovih pravnih savetnika".
 
"Stoga, opravdano zahtevamo od onih koji tvrde da nas predstavljaju hitne odgovore na postavljena pitanja i istovremeno pozivamo sve one koji dele ovu zabrinutost i kojima je stalo do prava osoba sa invaliditetom da potpišu otvoreno pismo", navodi se u pismu.
 
Pismu je moguće pristupiti i dati svoju podršku OVDE.
  • Invalid

    11.12.2023 16:29
    Invalid jesam, ali član udruženja nisam!
    A kanda neću ni biti...
  • Nena

    11.12.2023 14:12
    Tužno
    Više se nema obzira ni prema kome

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija