O'Brajen: SAD očekuju mirne i fer izbore u Srbiji

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen rekao je za Glas Amerike da SAD očekuje da izbori u Srbiji proteknu u mirnoj atmosferi i da budu fer.
O'Brajen: SAD očekuju mirne i fer izbore u Srbiji
Foto: 021.rs
Kako je rekao, od nove vlade u Beogradu SAD očekuju da nastavi razgovore o normalizaciji odnosa sa vlastima u Prištini i put evropskih integracija.
 
"OEBS ima brojnu izbornu misiju u Srbiji i pažljivo će pratiti kako se izbori sprovode. Očekujemo da će biti međunarodnih komentara u vezi sa tim kako su se izbori odvijali", rekao je O'Brajen.
"Očekujemo od vlade da se pridržava sporazuma koje je sklopila u vezi sa Kosovom. U poslednjih nekoliko meseci videli smo određeni napredak u tome. Potrebno je da se nastavi kad nova vlada preuzme dužnost, i moramo da vidimo i dalji napredak", dodao je on.
 
O'Brajen je istakao da budućnost balkanskog regiona leži u jedinstvenom evropskom tržištu i članstvu u EU.
Govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, O'Brajen je kazao da SAD očekuju smanjenje napetosti na severu Kosova, u oblastima gde se nalazi brojno srpsko stanovništvo.
 
Kao jednu od mera za smanjenje napetosti, O'Brajen je naveo povratak Srba u javne institucije.
 
Izbori u Srbiji, parlamentarni, vojvođanski i u više od 60 gradova i opština, među kojima je Beograd, održaće se u nedelju, 17. decembra.
  • NE ultimatumu !

    14.12.2023 14:30
    Ovaj postavio Ultimatum u čestitki za izbore ! Kaže da očekuje mirne izbore u pola rečenice, a onda u 10 rečenica kaže da sledeća vlast prizna nezavisnost Kosova !
    Izgleda da ne sluša predizbornu kampanju, bukvalno sve stranke se zalažu za očuvanje Kosova u sastavu Srbije. Ovaj želi da izbije građanski rat u Srbiji posle izbora, jer ni jedna stranka neće smeti da prizna Kosovo, pošto su pre izbora svi obećavali protiv toga.
    Jedino mirno rešenje je da se Srbija učlani u BRIKS jer ovaj nas očito gura u građanske sukobe.
  • čiča

    14.12.2023 12:45
    kod vas
    Kakvi su kod vas izbori, mi smo male mace.....
  • mrva

    14.12.2023 12:34
    Onda si gluplji od običnog građanina Srbije, koji zna da to pod ovakvim okolnostima nije moguće. Zajedno sa EU dajete legitimitet autokratskom, korumpiranom režimu koji sahranjuje ovu zemlju od kada je na vlasti, dok omogućava bogaćenje stranih kompanija i svojih poslušnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija