Ko je Miloš Jovanović: Desno orijentisani političar koji predaje o Evropskoj uniji

Nosilac liste "Nada za Srbiju - Nacionalno demokratska alternativa" na parlamentarnim izborima 17. decembra je Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS).
Ko je Miloš Jovanović: Desno orijentisani političar koji predaje o Evropskoj uniji
Foto: 021.rs
Ova stranka na izbore izlazi u koaliciji sa Pokretom obnove kraljevine Srbije (POKS), a zvaničan naziv liste je "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija Nada - Nacionalno demokratska alternativa - Novi DSS - POKS - Vojislav Mihailović".
 
Jovanović godinama predaje na Pravnom fakultetu u Beogradu. Dugo je bio član Demokratske stranke Srbije, čiji je predsednik postao 2017. godine. Ova stranka je u maju 2022. godine preimenovana i dodat joj je prefiks "Nova".
Početkom ove godine je Novi DSS, zajedno sa POKS-om, Zavetnicima i Dverima organizovao više protesta protiv potpisivanja francusko-nemačkog plana za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.
 
Skoro čistu reputaciju profesora krajem prošle godine poremetio je komentar koji je predsednik Novog DSS-a uputio novinarki N1 Emini Kovačević, kada je tokom odgovaranja na novinarsko pitanje rekao: "Niko vas ne pita za koliko novca biste vi spavali sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje, ispod svakog nivoa". 
Ko je Miloš Jovanović?
 
Miloš Jovanović je rođen 19. avgusta 1976. godine u Beogradu. Kao dete se sa porodicom seli u Francusku jer je, kako kaže, njegova majka dobila posao u predstavništvu "Beobanke" u Parizu. 
 
Završio je Petu beogradsku gimnaziju, a potom je na Pravnom fakultetu Univerziteta Pariz I Paneon-Sorbona diplomirao 1999. godine. Godinu dana kasnije je diplomirao i na Odseku političkih nauka Sorbone, gde je završio i magistarske studije iz međunarodnih odnosa 2001. godine. Doktorsku disertaciju odbranio je 2010. godine.
 
Na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu radio je od 2006. do 2011. godine u zvanju istraživača-saradnika, kada je izabran za asistenta. Od 2014. godine je docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde i dalje predaje. Bio je i član Upravnog odbora Fonda Slobodan Jovanović.
 
Jovanović na Pravnom fakultetu, između ostalog, predaje i Uvod u pravo evropskih integracija. Iako izričito protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju, ranije je govorio da svoje stavove ne nameće svojim studentima. Dodatno predaje i predmete Međunarodni odnosi i Srbija u međunarodnim odnosima.
 
Bio je i savetnik ministra za Kosovo i Metohiju za međunarodna pitanja od 2007. godine, kao i član srpske delegacije u pregovaračkom procesu o budućem statusu Kosova i Metohije vođenom pod okriljem međunarodne posredničke trojke.
 
Imenovan je za jednog od dvojice koordinatora pravnog tima Vlade Srbije 2008. godine i na toj funkciji ostaje do izbora nove vlade na čelu sa Ivicom Dačićem.
 
U okviru svog angažovanja u Demokratskoj stranci Srbije je bio na poziciji privremenog potpredsednika beogradskog odbora i političkog savetnika predsednika stranke, a nakon toga i potpredsednik stranke.
 
Od maja 2012. do oktobra 2013. godine bio je i narodni poslanik u Skupštini Srbije, ali je mandat vratio svojoj stranci jer je, kako je rekao, postala "isuviše blagonaklona prema Srpskoj naprednoj stranci".
 
Potpredsednik DSS-a postao je ponovo 2016. godine, a onda godinu dana kasnije postaje i predsednik stranke. 
 
Na beogradskim izborima 2018. godine bio je kandidat DSS-a za gradonačelnika, ali stranka nije prešla cenzus.
 
Krajem 2019. godine inicira osnivanje Pokreta "Metla 2020". Tada je rekao da je taj naziv izabran "da bi se od građana zatražila podrška za korenite promene i čišćenje svih negativnih pojava u društvu".
 
Početkom naredne godine saopšteno je da će pokret izaći na predstojeće izbore. Ipak, koalicija "Metla 2020" na parlamentarnim izborima 2020. godine nije uspela da preskoči cenzus. Međutim, te godine je izabran za odbornika Skupštine opštine Vračar u Beogradu, ali je podneo ostavku neposredno po potvrđivanju odborničkog mandata.
 
Naredni parlamentarni izbori usledili su 2022. godine, a DSS je zajedno sa POKS-om i još 25 udruženja građana izašao u okviru koalicije NADA. Takođe, Jovanović je bio kandidat na predsedničkim izborima i zauzeo je treće mesto.
 
Na parlamentarnim izborima kao treći na listi je izabran za poslanika u Skupštini Srbije. U 13. sazivu parlamenta bio je predsednik poslaničke grupe "NADA - Novi DSS - POKS, predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i član Odbora za Kosovo i Metohiju. Takođe, član je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije.
 
"Niko vas ne pita za koliko novca biste vi spavali sa svima nama"
 
Skoro čistu reputaciju pravnika i univerzitetskog profesora poremetio je komentar upućen novinarki N1 Emini Kovačević na jednoj konferenciji za medije krajem 2022. godine.
 
Jovanović je, odgovarajući na pitanje novinarke, rekao: "Niko vas ne pita za koliko novca biste vi spavali sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje, ispod svakog nivoa".
 
Javnost je na ovakav komentar izrazito burno reagovala, a komentar su osudili i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, Grupa "Novinarke protiv nasilja nad ženama".
 
Jovanović je odbacio optužbe da je uvredio novinarku, tvrdeći kako je "tužno da mediji koji se sami deklarišu kao objektivni i nepristrasni sa toliko ostrašćenosti i subjektivnosti manipulišu javnim mnjenjem".
 
"Ponoviću još jednom, nikakva uvreda nije upućena novinarki N1 i svako ko je bio u prilici da pogleda predmetnu konferenciju za medije, u to može da se uveri", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi nakon što je redakcija N1 saopštila da Jovanovićevo izvinjenje novinarki "ne vidi kao iskreno priznanje za izgovorene seksističke i mizogine aluzije u odgovoru na pitanje".
 
"I takođe stojim pri poređenju koje sam napravio i koje najbolje oslikava poziciju EU koja nam u novom planu nudi ubrzani proces ka članstvu i ozbiljne finansijske podsticaje kako bismo se odrekli samih sebe", naveo je Jovanović tada.
Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, kao narodni poslanik u Skupštini Srbije mesečno zarađuje 35.000 dinara, dok kao nastavnik na Pravnom fakultetu u Beogradu zarađuje 174.000 dinara.
 
Vlasnik je trosobnog stana od 80 kvadrata, koji je stekao kupovinom. Pola vlasništva ima i nad dvosobnim stanovima od 65 i od 50 kvadrata, koje je takođe kupio.
  • 10%

    14.12.2023 22:14
    DSS-Poks jasno odbacuju Francusko-Nemački plan, zalažu se za subvencije domaćoj privredi. Na prošlim izborima su imali 6%, sada će imati oko 10% po istraživanjima
  • Ташоли

    14.12.2023 22:05
    Да није у коалицији са ПОКС-ом био би ми први избор. Овако, тешко, мада не и немогуће.
  • Tića

    14.12.2023 21:20
    Baš veliko
    Za mene je ovaj čovek veliko razočaranje...jedno je govorio, drugo mislio, na treći način se ponašao, a na četvrti se ogolio.
    Baš razočaranje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija