VIDEO: Kako se proverava da li je birač već glasao? Postoji jedan izuzetak

Čim birač uđe na biračko mesto, proverava se da li je već glasao.
VIDEO: Kako se proverava da li je birač već glasao? Postoji jedan izuzetak
Foto: 021.rs

To se lako utvrđuje UV lampom, jer se svaki glasač nakon preuzimanja glasačkog listića obeležava sprejom, tj. nevidljivim mastilom. Član biračkog odbora lampom prelazi preko kažiprsta desne šake glasača. 

U slučaju da glasač nema desni kažiprst, proverava se da li su obeleženi ostali prsti desne šake, a ako birač nema desnu šaku, isti princip primenjuje se na levu. 
 
Ako se UV lampom utvrdi da je već glasao, birač ne može da glasa i mora odmah da napusti biračko mesto.
Postoji samo jedan izuzetak od tog pravila, i to u situaciji kada članovi biračkog odbora koji rukuju sprejom odu na svoje biračko mesto da glasaju. U slučaju da imaju trag mastila na kažiprstu, njima se ipak dozvoljava da glasaju uz dokaz da su članovi biračkog odbora. 
 
U sklopu izbornog materijala uvek se nalaze rezervna lampa i baterije kako bi se glasanje odvijalo bez prekida. Birački odbor je dužan da u najkraćem roku otkloni eventualni kvar lampe, a u slučaju da nijedna lampa nije u funkciji, glasanje se zaustavlja. 
 
  • Spremite karte

    17.12.2023 16:37
    @vladaNS
    Sa vašim posprdnim pozdravom kojim duže vreme ovde izražavate svoje separatističke težnje i zagovarate podele i mržnju, uz etikete koje ste tako "načitani" knjiga i na "civilizovan način" a koji opet tako spremno tražite od drugih u ophođenju opisali kakav je mentalni sklop i na kojem je nivou da bi uradio nešto pametno onaj čije mišljenje nije identično vašem, sa vama razgovaram puno bolje nego što zaslužujete. Iskreno se i ja nadam da ste ovim komentarom zaslužili duplu hamburger porciju, takva količina licemerja u samo jednom komentaru se mora nagraditi zar ne??? Pozdrav Vojvodini iz Srema.
  • vladaNS

    17.12.2023 13:40
    @Spremite karte
    Bilo bi lepo da ste za života naučili minimum pristojsnosti, pročitali neku knjigu i tako naučili kako se na civilizovan način ophodi prema ljudima bez obzira da li je nečije mišljenje identično vašem ili ne. Iskreno se nadam da ste ovim komentarom zalužili duplu parizer porsciju, pa praznik je zar ne ????? Pozdrav iz Vojvodine
  • Spremite karte

    17.12.2023 12:52
    @vladaNS
    "Gospodine", više zemalja Evrope je probalo elektronsko glasanje i odustalo jer su došli do zaključka da rizici nadmašuju korist te tako danas je Belgija jedina država sa elektronskim glasanjem u Evropi. Dobro bi bilo kada biste upotrebili taj vaš dugačak jezik da objasnite skoro svim evropskim nacijama da im mentalni sklop i svest "nijsu" na nivou da urade nešto pametno. Pozdrav i vama u Vojvodini iz Srema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija