Izbori u Srbiji: SNS proglasio pobedu, cenzus prešli SPN, SPS, NADA i Nestorović

Zatvaraju se biračka mesta. Građani koji su u redu za glasanje zatekli u 20 časova moći će da glasaju.
Izbori u Srbiji: SNS proglasio pobedu, cenzus prešli SPN, SPS, NADA i Nestorović
Foto: 021.rs
23.23 - Republička izborna komisija (RIK) objavila je večeras da je obrađeno 1.771 biračko mesta (oko 21 odsto) na parlamentarnim izborima, od ukupno 8.273, odnosno 455.356 izašlih birača.
 
Prema tom uzorku, izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" dobila je 51,51 odsto glasova, lista "Srbija protiv nasilja" 17,57 odsto, dok je trećeplasirana lista "Ivica Dačić - Premijer Srbije" sa 7,6 odsto glasova.
 
Izborni cenzus prešle bi liste "Nada za Srbiju sa 4,26 odsto, "Mi - Glas iz naroda" sa 3,77 odsto, dok je sledeća najbliža cenzusu "Nacionalno okupljanje" sa 2,94 odsto.
 
Lista Savez vojvođanskih Mađara na osnovu tog uzorka ima 2,18 odsto glasova, Srpska radikalna stranka 1,58 odsto, "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šapi Kamberi" 1,02 odsto, SDA Sandžaka 1,6 odsto, a koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 0,9 odsto.
 
Ispod jedan odsto su i liste "Dobro jutro Srbijo" sa 0,93 odsto, Narodna stranka sa 0,65 odsto, Koalicija za mir i toleranciju 0,25 odsto, Albanska demorkatska alternativa 0,19 odsto, Ruska stranka 0,27, "Mora drugačije" 0,23 odsto i "Srbija na zapadu" 0,1 odsto.
 
RIK je naveo i da je izlaznost, bez preciziranja do kog vremena, 57,71 odsto.
 
Dodali su i da je bilo 2,96 odsto nevažećih listića.
 
23.16 - INFOGRAFIKA - pogledajte kako će izgledati Skupštine Srbije na osnovu 72,6 obrađenog uzorka:
 
 
23.09 - Dačić najavio ostavku: Nismo zadovoljni rezultatima, možda je potrebno naći novog lidera stranke
 
Nosilac liste "Ivica Dačić - premijer" Ivica Dačić rekao je da će stranka u narednom periodu razmisliti i o promeni rukovodstva partije.
 
"Naravno da je ovaj rezultat nezadovoljavajući i razgovaraću sa kolegama o tome šta je najbolje za stranku u narednom periodu. Moje lično mišljenje je da je potrebno naći novog lidera stranke u budućnosti", istakao je Dačić.
 
23.00 - Preliminarni rezultati Beogradskih izbora na osnovu 42 odsto obrađenog uzorka:
 
 
22.52 - IPSOS i CeSID objavili prvu procenu preliminarnih rezultata u Beogradu: SNS 38,4 posto, a SPN 35,1
 
Najviše glasova na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane", za koju je glasalo 38,4 odsto birača, pokazuje procena rezultata glasanja koju su objavili IPSOS i CeSID na osnovu 41,3 odsto obrađenog uzorka.
 
Prema tim podacima, na drugom mestu je koalicija "Srbija protiv nasilja" sa 35,1 odsto glasova, a na trećem NADA za Beograd, za koju je glasalo šest odsto birača.
 
22.48 - Branimir Nestorović se zahvalio glasačima na ostvarenom rezultatu.
 
 
22.36 - Cesid i Ipsos objavili su projekciju raspodele mandata za Narodnu skupštinu na osnovu 72,6 odsto obrađenog uzorka.
 
 
10.36 - Vučić: U Beogradu najviše glasova SNS-u
 
Predsednik Srbije i član Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da je u Beogradu nesumnjivo najviše glasova osvojila lista "Srbija ne sme da stane".
 
Sa sadašnjim uzorkom prebrojanih glasova u Beogradu, Vučić kaže da je lista "Srbija ne sme da stane" osvojila 38,5 odsto glasova u Beogradu, dok je "Srbija protiv nasilja" osvojila 35 odsto.
 
Opširnije na OVOM LINKU.
 
22.29 - Nosilac liste "Nada za Srbiju" Miloš Jovanović izjavio je večeras da je ta koalicija, prema procenama, osvojila između 5,3 i 5,4 odsto na parlamentarnim izborima. Jovanović je novinarima u izbornom štabu kazao da je ta koalicija na beogradskim izborima osvojila sedam odsto.
 
Jovanović je rekao da je njegova stranka ostvarila istovetan rezultat od pre godinu dana kojim "nisu posebno zadovoljni".
 
"Ali, s obzirom na kontekst i celokupnu situaciju, to jeste sjajan rezultat", rekao je Jovanović.
 
22.23 - Predsednik stranke Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da su on i predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić pokušali da sa svima koji su protiv francusko-nemačkog plana naprave zajedničku kolonu i da zbog toga što se to nije dogodilo sada svi plaćaju cenu. On je rekao da nisu dobili očekivani rezultat zbog medijskog mraka i dodao da se na svakim izborima "poturi neki Beli".
 
Tadić je kazao da su pojedini mediji bili delovi političkih stranka, jer nisu obaveštavali javnost, već su se uključivali u kampanje.
 
"Ne samo da smo imali vlast koja se borila protiv opozicionih stranaka, već i opozicione stranke koje su se borile protiv opozicionih stranaka, uz deo medija", naveo je Tadić.
 
Tadić je ocenio da će novi izbori biti veoma brzo zbog nemačko-francuskog plana. 
 
22.05 - Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je večeras da je koalicija Nacionalno okupljanje sa Dverima "sačuvala parlamanetarni status". Kako je rekla, u ovom trenutku, na do sada obrađenim biračkim mestima, ima podršku birača od 3,8 odsto.
 
"Nismo zadovoljni rezultatom, ali to je posledica surove kampanje koja je vođena protiv Nacionalnog okupljanja. Naša koalicija se našla između dva bloka koji su hteli da sačuvaju monopol nad srpskom političkom scenom i primoravali nas da se opredelimo", rekla je ona na prvoj konferenciji za novinare nakon zatvaranja birališta.
 
Đurđević Stamenkovski je dodala da koalicija Zavetnika i Dveri nije vodila prljavu kampanju već je insistirala na dostojanstvenom odnosu prema drugim učesnicima političkog života.
 
22.00 - CeSID objavio rezultate parlamentarnih izbora na 72,6 odsto obrađenog uzorka.
 
 
21.50 - Glasanje na pojedinim biračkim mestima u Kragujevcu još traje, potvrđeno je Beti u Gradskoj upravi. Radi se o biračkim mestima na kojima su se građani zatekli u 20 časova, kada se birališta zvanično zatvaraju. Na pojedinim biralištima je u večernjim satima formiran duži red birača. Iz biračkog odbora na tom mestu procenjuju da će glasanje trajati još oko pola sata.
 
21.48 - CeSID i IPSOS su na osnovu 65,1 odsto uzorka objavili sledeće rezultate:
  • Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane - 46,6% (129 mandata)
  • Srbija protiv nasilja - 23% (63 mandata)
  • Socijalistička partija Srbije - 6,9% (19 mandata)
  • Koalicija NADA - 4,9% (13 mandata)
  • Branimir Nestorović - mi - glas iz naroda - 4,8% (13 mandata)
21.38 - Projekcija SNS: Naprednjacima 47,1 odsto, Nestorović ulazi u Skupštinu
 
Prema procenama SNS-a rezultati izbora su sledeći:
  • SNS - 47,1%
  • Srbija protiv nasilja - 23%
  • SPS - 6,7%
  • NADA - 4,9%
  • Branimir Nestorović - 4,6%
21.32 - RIK je saopštio da će u realnom vremenu na svom sajtu prikazivati podatke o broju glasova po izbornim listama, kao i podaci o trenutnom procentu obrađenih biračkih mesta i biračkog tela, i to zbirno za celu Srbiju.
 
PIK je saopštio isto za svoj nivo i svoj sajt.
 
21.28 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će pobeda liste Srpske napredne stranke biti ubedljiva.
 
U sedištu Srpske napredne stranke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio pred novinarima da će pobeda liste Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima biti ubedljivija nego što su prognoze pokazivale, prenosi N1.
 
Kako se navodi, Vučić je rekao da u Beogradu još nije prebrojan nijedan listić. 
 
Iz izbornog štaba "Srbije protiv nasiilja" rečeno je da su "svi izgledi da će odneti pobedu u Beogradu".
 
21.17 - Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je večeras da se na parlamentarnim izborima u Srbiji može očekivati "ista, ili za nijansu veća izlaznost" nego 2022. godine.
 
21.15 - Cesid i Ipsos objavili su projekciju izlaznosti na današnjim izborima, ali i koliko je to u odnosu na prethodna glasanja.
 
Merena je izlaznost na republičkom nivou.
 
Gledano po satima ona je izgledala ovako:
 
  
 
21.00 - Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da je izborni dan prošao sa mnogo više regularnosti nego bilo koji drugi izborni proces. Dimitrijević je na sedmoj konferenciji RIK-a za medije, rekao da su se tokom celog izbornog dana masovno pojavljivali navodi na društvnim mrežama koje je RIK pratio i apelovao na državne organe da odmah reaguju.
 
"Sve te navode pratimo i apelujemo na nadležne državne organe da odmah reaguju. Mi nismo ni mogli da utvrdimo nepravilnosti, mogli smo da apelujemo na sve ono što su mediji navodili na ovaj ili onaj način, da preko lokalnih izbornih komisija pokušamo da dođemo do određenih podataka. Mnoge od tih stvari, što sam isticao na komisiji, nisu bile istinite", rekao je Dimitrijević.
 
20.35 - Posmatračka misija Crte podnela je sedam krivičnih prijava policiji za kupovinu glasova. Kako je šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov ocenio nakon zatvaranja birališta, izborni dan, naročito u Beogradu, bio je težak i loš. Pošto se istovremeno održavaju izbori na više nivoa, iz Crte očekuju se da će proces prebrojavanja glasova trajati dosta dugo. 
 
20.24 - U izbornom štabu koalicije "Srbija protiv nasilja", nakon zatvaranja biračkih mesta, rečeno je da veruju u pobedu u Beogradu. 
 
"Svi su izgledi da će koalicija 'Srbija protiv nasilja' ostvariti pobedu u Beogradu", navedeno je na konferenciji.
 
20.18 - Do 19 časova na parlamentarne izbore izašlo je 55,5 odsto građana, saopštila je Crta. 
 
Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 19 časova bila je 55,1 odsto.
 
20.10 - Dolazak građana iz Republike Srpske organizovano autobusima u Beograd ukazuje na to da je već neko vreme na delu zloupotreba u vezi sa prijavljivanjima građana u Beogradu, a organizatori to rade vrlo vešto, ocenila je bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero.
 
20.09 - RIK: Preliminarni rezultati u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta
 
Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da će po zakonu preliminarni rezultati glasanja biti saopšteni u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.
 
20.00 - Biračka mesta na izborima za republički i pokrajinski parlament zatvorena su u 20 časova. Onima koji se na biračkom mestu nađu u trenutku zatvaranja, biće omogućeno da glasaju.
 
19.57 - Sudija Miodrag Majić saopštio je da ne može i ne sme da ćuti na krivična dela povezana sa izborima. Sudija Majić je tako reagovao na saopštenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje je reklo da nije zabeležilo nikakvo krivično delo kada su u pitanju birači koji su iz Republike Srpske dovezeni danas autobusima u beogradsku Arenu. Više OVDE.
 
19.55 - Izlaznost do 19 časova u Srbiji je 55,9 odsto, procena je CeSID-a. 
 
19.46 - Eko straža objavila je snimak na društvenoj mreži X na kome se vidi školski kombi u blizini jednog biračkog mesta.
 
Kako se čuje na snimku, Bojan Sinišić iz Eko straže pita vozača kako je tu školski kombi kada škole nema nedeljom.
 
 
19.30 - Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović izjavio je za N1, komentarišući situaciju sa biračima iz RS u Areni, da je "jasno je da nije postojao nikakav pravni osnov da ta lica dobiju prebivalište u Beogradu".
 
19.25 - CeSID je saopštio da je na osnovu izveštaja posmatrača od 17 do 19 časova primetio ponavljanje nepravilnosti koje su već zabeležene tokom dana.
19.22 - U Beogradu je do 18 časova glasalo 51,07 odsto birača.
 
19.20 - Do 18 časova u Srbiji je glasalo 51,93 odsto birača. To je za jedan procenat više u odnosu na izbore 2022. godine.
 
18.50 - Eko straža objavila je snimak na društvenoj mreži X na kome se vidi školski kombi u blizini jednog biračkog mesta u Beogradu.
 
 
18.42 - Izlaznost u Nišu do 18 sati bila je 52,09 odsto.
 
18.40 - U Kragujevcu je do 18 časova glasalo 52,24 odsto birača.
 
18.35 - Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da za sada nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo u vezi sa izbornim procesom. Istovremeno, apelovalo je da se javnost ne uznemirava neproverenim informacijama koje plasira deo medija, a pogotovo, kako su naveli, pripadnici ProGlasa.
 
ProGlas je pozvao ranije tužilaštvo da u najkraćem roku obavesti javnost o saznanjima do kojih je došlo kada je reč o organizovanom dovođenju lica iz Republike Srpske na glasanje u beogradsku Arenu.
18.30 - Tročlana komisija biračkog odbora, sastavljena od predstavnika opozicije i vladajuće stranke, koja je trebalo da sprovede glasanje van biračkog mesta danas je napadnuta verbalno, rečeno je Beti u Gradskoj izbornoj komisiji.
 
"U sprovođenju navedene procedure poverenici biračkog odbora su verbalno napadnuti od strane nepoznate osobe koja ih je vređala i neosnovano optuživala, čime je nepotrebno stvorena konfliktna situacija", rekla Beti zamenica predsednika GIK-a Jasmina Petrović.
 
Iz GIK-a je Radio televiziji Kragujevac (RTK) rečeno da su članovi komisije bili primorani da se povuku posle verbalnog napada, jer su bili uplašeni.
 
O ovom incidentu obaveštena je policija, a na biračkom mestu 31 je nastavljeno glasanje.
 
 
18.05 - Prelaz Jarinje je danas prebukiran autobusima i privatnim automobilima zbog masovnog odlaska Srba sa severa Kosova na glasanje u Raški. Na glasanje se odlazi organizovano autobusima, ali i privatnim automobilima, a osim kosovskih Srba, na glasanje u centralnu Srbiju odlaze i Albanci, tako da se od jutros na prelazima prema Raški, Tutinu, Vranju i Kuršumliji beleže višesatna zadržavanja i kilometarske kolone. Kosovska policija je na prebukiranim prelazima angažovala dodatne službenike.
 
18.00 - Prema procenama CeSID i IPSOS-a izlaznost do 17 sati bila je 47,2 odsto, dva odsto veća nego prošle godine. U Beogradu je do 17 časova izlaznost bila 46 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 44,8 odsto. 
 
17.50 - CeSID je saopštio da su u periodu od 14 do 17 časova njihovi posmatrači uočili više nepravilnosti na biračkim mestima. Između ostalog, zabeležili su na biračkom mestu 198 u Novom Sadu ispred biračkog mesta (Gimnazija "Laza Kostić") vršenje pritiska na birače.
 
17.41 - MUP je saopštio da je to što su predstavnici "Srbija protiv nasilja" snimali jučerašnji sastanak bio "nečastan potez" jer ih o snimanju nisu obavestili, mada u ovom ministarstvu nisu komentarisali sam sadržaj snimka. Više OVDE.
 
17.20 - Direktor Arene u Beogradu Goran Grbović tvrdi da nema pojma o okupljanju birača iz Republike Srpske u ovoj dvorani. Opširnije pročitajte OVDE.
 
17.15 - U Beogradu je do 16 časova glasalo 41,87 odsto birača.
 
17.10 - U Srbiji je do 16 časova glasalo 42,36 odsto građana upisanih u birački spisak.
 
17.05 - Pokretači inicijative ProGlas pozivaju Više javno tužilaštvo u Beogradu da u najkraćem roku obavesti javnost o saznanjima do kojih je došlo kada je reč o organizovanom dovođenju ljudi iz Republike Srpske na glasanje u beogradsku Arenu, navodi se u saopštenju.
 
16.50 - Izlaznost na parlamentarnim izborima na nivou Srbije do 16 časova bila je 42,1 odsto (margina greške 0,8 odsto, a u Beogradu 41,4 odsto (margina greške 0,4 odsto), saopšteila je Crta.
 
Poređenja radi, na prošlim izborima je u izlaznost u ovom periodu bila 42,4 odsto na nivou Srbije i 38 procenata u Beogradu.
 
16.45 - Posmatračka misija Crta ocenila da do sada najveću zabrinutost izaziva veliki broj slučajeva organizovanog dovođenja birača na glasanje u Beograd iz drugih mesta i zemalja. Crta je prijavila slučajeve u Malom Iđošu i Vršcu u kojima se grupama birača po izlasku s biračkog mesta daje novac, dok je u Žablju posmatraču Crte prećeno, a više o tome OVDE.
 
16.32 - Stranka slobode i pravde objavila je na društvenoj mreži "X" snimak iz Arene na kojoj se vidi da se u hali ne snima nikakav film, kako su ljudi iz obezbeđenja tvrdili.
 
 
16.30 - Izlaznost u Kragujevcu do 16 časova je 41,6 odsto.
 
16.10 - Brnabić o vozilima iz Republike Srpske kod Arene: Šta je ovde nepravilnost?
 
"Ljudi naši državljani, upisani u birački spisak (koji ne pokazuje odstupanje od prethodnih izbora), dolaze organizovano, glasaju na mestima gde opozicija ima 80 odsto kontrolora + 5.600 međunarodnih posmatrača. Niko ne može da glasa bez validnog dokumenta i ako nije u biračkom spisku. Plasiranje poluinformacija zarad kreiranja haosa. I tako čitav dan", navela je ona.
 
Opširnije na OVOM LINKU.
 
16.00 - Na društvenoj mreži "X" objavljen je video snimak na stranici "Srbija Centar Srce" na kome se vidi pripadnik obezbeđenja koji daje instrukcije kako da glasaju građani koji su došli iz BiH.
 
15.55 - Izlaznost na izborima na teritoriji Grada Beograda je u 14 časova iznosila 31,86 odsto od broja ukupno upisanih birača, saopštio je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić na konferenciji za novinare. 
 
15.50 - Zbog prijavljivanja nepravilnosti na biračkom mestu u selu Palojce, broj 187, posmatračica CESID-a je danas verbalno napadnuta od strane člana biračkog odbora, saopštio je CESID.
 
Pre ovog incidenta, Centar za slobodne izbore i demokratije saopštio je da njihov posmatrač na biračkom mestu 187 u Leskovcu primetio ubacivanje dodatnih listića u glasačku kutiju od strane članova biračkog odbora.
 
15.21 - Prijavu policiji zbog sumnje na kupovinu glasova podneli su iz koalicije "Srbija protiv nasilja", jer kažu da imaju dokaze da se deo hale "Čair", gde je bio kol-centar SNS, na dan izbora koristi za plaćanje glasova. Nišlija Đorđe Stanković je rekao i da su na izbornom mestu u OŠ "Ćele-kula" sprečili takozvani "bugarski voz". I Jelena Milošević na društvenim mrežama izveštava o brojnim nepravilnostima na biračkim mestima, javljaju Južne vesti.
 
Nekadašnji narodni poslanik Đorđe Stanković je objavio snimak na kome se vidi kako ulazi u prostorije hale "Čair", koje su tokom kampanje bile "SNS kol-centar", ali ga nisu pustili, uz opravdanje da je prostor zakupljen i da nije dozvoljen ulaz svakome. Stanković kaže da je hteo da proveri lično i zabeleži da je to na dan izbora "štab za kupovinu glasova SNS".
 
Šefica pravnog tima "Srbija protiv nasilja" Ana Eraković kaže da je policija obaveštena, ali nije htela da dođe i proveri tu informaciju i uđe unutra. Policija nije došla po njihovoj prijavi, ali su je podneli lično Policijskoj upravi Niš.
 
15.20 - Došlo je do incidenta kod Arene u Beogradu.
 
 
15.15 - U Štark areni nema biračkog mesta, a zakonom nije zabranjeno da se ljudi okupljaju, rečeno je na konferenciji Republičke izborne komisije.
 
"Tvrdnje iz navoda i video sadržaja nisu u nadležnosti RIK-a. Birački odbor je nadležan za sprovođenje glasanja na biračkom mestu i neposredno ispred njega. Što se tiče navoda o tome da ti ljudi glasaju, ponavljam da nije zabranjeno da se oni okupe i idu na glasanje, važno je da su oni naši građani i da su upisani u birački spisak", rečeno je u RIK-u.
 
15.10 - U Srbiji je do 14 časova glasalo 32,38 odsto birača.
 
15.00 - Cesid je saopštio da je na osnovu informacija dobijenih od posmatrača danas od 11 do 14 časova, na biračkim mestima primećen nastavak proceduralnih grešaka. Pritisci na birače, porodično glasanje, ali i organizovano dovođenje glasača - samo deo od primećenih nepravilnosti, o čemu više OVDE
 
14.54 - U Srbiji je do 14 časova glasalo 32,2 odsto građana, procena je Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).
 
14.45 - U Kragujevcu do 14 časova glasalo 31,6 odsto.
 
14.30 - U Nišu do 14 časova glasalo 33,32 odsto birača, javljaju Južne vesti.
 
14.00 - U Kragujevcu do podneva glasalo 18,95 odsto birača, javlja Glas Šumadije.
 
13.59 - Od jutros veliki broj vozila iz Republike Srpske stigao je ispred Arene u Beogradu. Kako javlja reporterka N1, u Areni se nalaze birački spiskovi, a nakon što ih dežurni pronađu usmeravaju ih dalje gde treba da glasaju, odnosno na kom biračkom mestu.
 
13.42 - U selu Rača kod Kuršumlije, predsednik biračkog odbora 40 obilazio je meštane i fotografisao njihove lične karte, potom je fotografije prosleđivao, tvrde predstavnici jedne izborne liste, prenosi N1.
 
Prijavu su prosledili Policijskoj upravi u Prokuplju i u njoj naveli imena i prezimena ljudi koje je predsednik biračkog odbora navodno obilazio i njihova dokementa prosleđivao "nekome iz opštine".
 
13.40 - U Nišu do 12 časova glasalo 21,3 odsto birača.
 
13.38 - Do 13 časova na parlamentarne izbore izašlo je 26,6 odsto birača, procena je organizacije Crta. 
 
13.11 - U Srbiji je do 12 časova glasalo 21,33 odsto birača, saopštila je Republička izborna komisija.
 
12.30 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci glasao na parlamentarnim izborima u Srbiji. Dodik nije ulazio na za to predviđeno glasačko mesto, već je glasao javno pred novinarima.
 
12.00 - CeSID je saopštio da je, na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, od 9 do 11 časova uočeno više od 70 nepravilnosti.
 
11.50 - CeSID je saopštio da je do 11 časova glasalo 15,1 odsto birača. Poređenja radi, u isto vreme na izborima 2022. godine izlaznost je bila 14,1 odsto.
 
11.44 - Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da se "glasanje na gotovo svim biračkim mestima sprovodi u najboljem mogućem redu".
 
"Dužan sam da vas obavestim da je nedopustivo širenje panike i vršenje pritiska na organe za sprovođenje izbora iz pojedinih nevladinih organizacija, posebno na društvenim mrežama. Posebno navođenje tvrdnje da postoje neregularnosti i to paušalno na biračkim mestima, bez navođenja konkretnih biračkih mesta. Tamo gde ih eventualno bude bilo, probleme će neposredno rešavati članovi Biračkog odbora koji su jedini po zakonu zaduženi da ih rešavaju", rekao je Dimitrijević.
 
11.15 - Na izborima u Srbiji je do 10 časova glasalo 9,94 odsto ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).
 
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ukazao je da je na prethodnim izborima, 2022. godine, izlaznost u isto vreme bila neznatno manja – 9,59 odsto. Konačna izlaznost na prošlogodišnjim izborima bila je 58,6 odsto, podsetio je Kovačević.
 
10.40 - Nosilac liste "Dobro jutro Srbijo" Boris Tadić glasao je jutros u Starom gradu.
 
10.19 - Prva na listi Nacionalnog okupljanja, koju čine Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri, Milica Đurđević Stamenkovski glasala je u 10 časova na Voždovcu.
 
10.00 - Cesidovi posmatrači su do 9 sati uočili više od 50 nepravilnosti.
 
09.50 - Na parlamentarne izbore u Srbiji je do 9 sati je izašlo 5,2 odsto birača, procena je Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).
 
09.40 - Premijerka Srbije Ana Brnabić glasala je jutros u 9.15h na biračkom mestu u Školi za dizajn, na Dedinju. Premijerka je na glasanje došla u pratnji partnerke i sina.
 
09.15 - Građani sa Kosova su jutros organizovano autobusima i privatnim automobilima krenuli put Raške, Kuršumlije, Vranja, Tutina, gde su otvorena biračka mesta za Srbe koji žive ne Kosovu.
 
09.00 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je nešto pre devet časova na Novom Beogradu, na biračkom mestu u zgradi dečjeg vrtića "Tesla-nauka za život".
 
08.15 - Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević saopštio je na prvoj konferenciji za novinare da su sva biračka mesta u Srbiji otvorena jutros.
 
Na tri biračka mesta bilo je izmena – u Žitorađi za biračko mesto 27 promenjeno je sedište biračkog mesta jer nije bilo struje, kao i u Somboru na biračkim mestima 31 i 33, koja su prebačena u drugu prostoriju, s obzirom na to da je pukla cev.
 
07.00 - Otvorena birališta.
 
06.40 - Građanima će biti obeležen prst sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe, a onima koji se u momentu zatvaranja biračkih mesta, u 20 sati, zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.
Na republičkim izborima ima 18 lista:
 
1. Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane
2. Ivica Dačić - Premijer Srbije
3. Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka
4. Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - državotvorna snaga
5. Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija NADA - Nova Demokratska stranka Srbije - Pokret obnove Kraljevine Srbije
6. Savez vojvođanskih Mađara - za našeg predsednika
7. Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić
8. Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
9. SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin
10. Izborna lista zajedno za budućnost i razvoj - Koalicija za mir i toleranciju
11. Narodna stranka - Siguran izbor, ozbiljni ljudi
12. Saša Radulović (Dosta je bilo) - Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka) - Ana Pejić (Otete bebe)
13. Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi
14. Mi - Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović
15. Srbija na Zapadu - Zoran Vuletić - Nemanja Milošević - Da se struka pita - Vladimir Kovačević
16. Ruska stranka - Slobodan Nikolić
17. Čedomir Jovanović - Mora drugačije
18. Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina

Komentari 74

  • Petar PP

    20.12.2023 16:51
    Za Nestorovića još uvek nisam siguran ali sve ostalo su antisrpske opcije.
    Potpuno neverovatno.
  • Дамир

    18.12.2023 23:23
    Ми глас из народа , најпријатније изненађење! Први корак је учињен !
  • Oftalmolog

    18.12.2023 15:10
    @BoeserWolf
    Jedini kojeg treba da je sramota si ti iako će ovo izostati, sramota je ljudska osobina. Pre će biti da sam ja taj koji izdržava takve kao ti, lajavog ološa koji sve što ume je da vređa i nasilno nameće svoje pogrešno mišljenje. Karma važi i za tebe no sumnjam da ćeš je videti jer ćeš se do tada udaviti u sopstvenoj aroganciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija