Bilčik: Nije bilo većih nepravilnosti na izborima u Srbiji, sve proteklo glatko

Posmatračka delegacija Evropskog parlamenta primetila je nepravilnosti tokom izbornog dana, međutim to nisu bile veće neregularnosti, izjavio je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.
"Ono što smo primetili jeste da su izbori dobro sprovedeni, dobro vođeni. Ima nekih nepravilnosti kada su u pitanju prijave koje smo dobijali iz mesta koja smo posetili o dovođenju dodatnih birača, ali nije reč o velikom broju birača. Takođe, o potencijalnoj kupovini glasova, posebno na biračkim mestima i oko njih. Ali opet, to nisu bili veliki incidenti, već oni koje smo posmatrali u manjem obimu. Dakle, u celini, mislim da su izbori protekli glatko. Zato želim da čestitam građanima Srbije što su glasali u većem broju nego prošle godine", rekao je Bilčik za Insajder.
Bilčik je naveo da je dobro što će Srbija kao rezultat ovih republičkih izbora imati reprezentativniji pluralistički parlament.
 
Na pitanje da li misli su te nepravilnosti koje je pomenuo bile sistemske ili su to bili izolovani slučajevi, Bilčik je odgovorio posmatrači delegacije EP nisu primetili sistemske nepravilnosti na dan izbora.
 
"Ali, takođe smo rekli u zajedničkoj izjavi međunarodnih posmatračkih misija da u pogledu jednakih uslova u kampanji postoje neka sistemska pitanja koja su proistekla iz dominantne pozicije vladajuće većine i vladajuće partije", naveo je on.
Na pitanje da li misli li da taj neravnopravan položaj i ono što dešavalo u izbornom danu može da dovede u pitanje izborni rezultat, Bilčik je odgovorio da nije na njemu da donosi sud o izbornim rezultatima.
 
"To je na vlasti u Srbiji. Mislim da bi sva ta pitanja trebalo da budu pravilno obrađena, propisno istražena i adresirana. To je izuzetno važno. Sa naše tačke gledišta, videli smo neke nepravilnosti, ali u celini smo videli i nesmetano odvijanje izbora kada su u pitanju republički izbori. Lokalne izbore u Beogradu nismo posmatrali", istakao je on.
 
Naveo je da su imali "brojne brige i strahove" i da samo želi da istakne neke dobre vesti. 
 
"Znam da će se ljudi fokusirati na brojna pitanja, brojne probleme, ali ima i dobrih vesti. Na primer, pitanje Kosova je dosta dominiralo kampanjom, ali iz izveštaja koje smo dobili nije bilo tenzija oko birača sa Kosova i Metohije koji su došli u centralnu Srbiju da glasaju. Mislim da je šteta što to nisu mogli da urade na Kosovu i Metohiji, ali je dobro što su mogli da glasaju u centralnoj Srbiji i da se vrate kući bez ikakve muke i uznemiravanja, i mislim da je i to nešto što treba istaći", kazao je Bilčik.
 
Naglasio je da se nada da će Srbija sada biti "malo oslobođena vanrednih izbora jer stalni izborni ciklusi ne dozvoljavaju prostor za politički rad i političke odluke koje su toliko ključne za kretanje Srbije ka Evropskoj uniji".
  • Mile rent-a mozak

    19.12.2023 18:59
    Prava je šteta što je ovaj, nemogu ga nazvati gospodinom, promašio zanimanje. Jeste da je kroz politiku EU, koja ovakve morone, namerno i postavlja na mesta, gde ništa ne mogu da urade, se obogatio i postao "važan", ali da se na vreme prijavio u kol centar za telefonske ili video pozive za rodno ravnopravne zadnje rupe - bio bi svetska zvezda.
  • NS

    19.12.2023 13:31
    nema kraja ovoj tragikomediji
    '... u pitanju prijave koje smo dobijali iz mesta koja smo posetili o dovođenju dodatnih birača, ali nije reč o velikom broju birača'. Ne mogu da verujem sta ovaj prica. Koliko li smo ga samo platili da ovako lupeta? (jer sve to direktno ili indirekyno ide iz nasih dzepova).
  • Veternik

    19.12.2023 13:16
    Ovo znači da je Vučić pokrao izbore, da bi potpisao nezavisnost Kosova, zato ga ovaj EU birokrata podržava.
    Međutim Vučić zaboravlja još jednu opasniju stvar, a to je da je u kampanji non stop govorio da neda Kosovo i neda teritoriju Srbije, kunuo se u svojim reklamama na tv-u da nema priznanja Kosova, ti snimci postoje. Pokuša li nešto mimo tih predizbornih obećanja to znači da je prevario volju građana koji su glasali za njega, a to je Državni Puč zbog prevare glasača koji su mu dali glasove jer se kunuo u Kosovo-Veleizdaja-Građanski rat itd
    Treba ponoviti izbore, a tamo nek Vučić kaže da će priznati nezavisno Kosovo, pa onda da vidimo koliko će dobiti glasova. Ovako ima da se drži onoga što je pričao pred izbore, a to je nema priznanja nezavisnosti Kosova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija