ProGlas: Poništiti izbore svuda gde je bilo neregularnosti, građani da budno prate sve

Inicijativa ProGlas pozvala je nadležne institucije da ponište izbore u Beogradu, kao i na svim drugim mestima gde su utvrđene značajnije nepravilnosti.
ProGlas: Poništiti izbore svuda gde je bilo neregularnosti, građani da budno prate sve
Foto: 021.rs
ProGlas u saopštenju navodi da nije reč samo o zloupotrebi javnih resursa i neravnopravnog pristupa medijima, kupovini glasova i falsifikovanju potpisa za izborne liste, već i o drastičnim zloupotrebama na sam izborni dan, uključujući tu i masovno dovođenje građana iz drugih država, kako bi se prekrojila volja Beograđana.
 
"Na drastične neregularnosti ukazali su i domaća posmatračka misija CRTA, ali i međunarodna misija za posmatranje izbora, u kojoj su bili predstavnici Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta", naglašava ProGlas.
U saopštenju je ukazano na neophodnost da se ustanovi pravne odgovornosti za nezakonito ponašanje tokom izbornog dana, kao i ponavljanje izbora na teritoriji Beograda i svim drugim mestima gde su utvrđene nepravilnosti, uz njihovo otklanjanje i poštovanje svih preporuka na koje su pažnju skrenuli domaći i međunarodni posmatrači.
"Izigravanje slobodno izražene volje birača predstavlja grubo kršenje Ustava Srbije, ali i međunarodnih obaveza koje je država preuzela. Imajući u vidu i ranija iskustva sa izbornim neregularnostima u Srbiji, upozoravamo da će oglušivanje o naše zahteve dovesti do totalne erozije poverenja građana u svrsishodnost izbornog procesa, ali potencijalno i do ugrožavanja unutrašnje i regionalne bezbednosti", navodi ProGlas.
 
Konačno, pozivaju građane Srbije da budno prate ishod drame u kojoj se našlo društvo posle izbora, "pošto je ovo možda poslednja šansa da odbranimo duboko uzdrmani demokratski poredak u Srbiji". 
  • Уна

    19.12.2023 14:56
    РИК Мартин је крив за све прођосмо као на Евровизији
  • Vlada

    19.12.2023 14:49
    Kompletni izbori su jedna velika farsa i neregularnost pocevsi od birackog spiska koji ima bar 1,5 mil upisanih vise od realnog stanja na terenu. Na zalost i "opozicija" je ucestvovala u ovoj prevari pristajuci da ide na izbore. Dali su mu legitimitet da zavrsi posao i kvalifikovali se kod US ambasadora da na sledecim izborima oni dodju na vlast. A ti narode se i dalje lozi da te neko za nesto pita.
  • Koja

    19.12.2023 14:13
    J… vas on,vi ste ga i doveli na vlast da vam uradi ono sto niko nije hteo.Sad kao,on je pokrao izbore,pa on stalno krade i pare i izbore a vi se pravide slepi i gluvi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f