Vučić: Reagovaćemo na brutalno mešanje jedne važne zemlje u izborni proces u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će državni organi reagovati na "mešanje jedne važne zemlje" u izborni proces u Srbiji, za koje je naveo da je učinjeno "na najbrutalniji način".
Vučić: Reagovaćemo na brutalno mešanje jedne važne zemlje u izborni proces u Srbiji
Foto: 021.rs

Na pitanje novinara šta Nemačka pokušava da uradi u Srbiji, s obzirom na "agresivnu retoriku" nemačkih evroposlanika i navode da Berlin vrši pritisak na druge članice EU da traže ponavljanje beogradskih izbora, Vučić je rekao da državni organi Srbije "sastavljaju važno pismeno o uplivu i mešanju jedne važne zemlje" u izborni proces u Srbiji.

"Verujem da će to biti završeno za desetak dana, do Nove godine, i onda ćemo pred pravoslavni Božić moći da ga uputimo celom svetu da vide kako se vrši takva vsrta mešanja u procese koji bi trebalo da suvereno pripadaju jednoj nezavisnoj zemlji", kazao je Vučić prilikom obilaska završenih radova na vijaduktu u Vrbasu.
 
Vučić je dodao da to neće uticati na okončanje izbornog procesa u Srbiji.
 
"Naši izbori će biti okončani u skladu sa procedurama, parlamentarni do 30. decembra, a gradski možda malo kasnije", naveo je Vučić.
Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je 18. decembra da su za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) neprihvatljivi zloupotreba javnih resursa, zastrašivanje birača i kupovina glasova, koje su međunarodni posmatrači uočili u Srbiji.
 
"Srbija je glasala, ali je Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) prijavila zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke na platformi Iks.
 
Nekoliko sati ranije, predstavnici međunarodnih posmatračkih misija izjavili su u Beogradu da su birači na izborima u Srbiji 17. decembra mogli da biraju između alternativnih političkih opcija, ali da je taj izbor "narušen usled nadmoćne prednosti vladajuće stranke".

Predstavnici Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OEBS, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta rekli su, između ostalog, da su tokom izbornog procesa u Srbiji konstatovali da postoji zloupotreba javnih resursa, zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući kupovinu glasova.

  • Zare

    22.12.2023 09:11
    Dobro je dok se mesaju u unutrasnje stvari. Sledeca faza su sankcije sto je i logican sled dogadjaja.
  • Fića

    21.12.2023 19:15
    "Mešanje veeelike zemlje...".!
    :)
    Sram da ih je "zbog mešanja"...!
    A, toooliko je učinio za njih... (?)!!!
    Dakle, stvaaaarno...!
    :)
    Nema "parizera za njih, helikopter novca, paketićaa... ".
  • Proleter

    21.12.2023 16:36
    Hiljade dokaza da su izbori pokradeni a ko laže taj i krade stara dokazana poslovica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija