FOTO, VIDEO: Studenti dali Vučiću rok do sutra uveče da ispuni zahteve - ili blokiraju Beograd

Studenti koji protestuju u Ulici kralja Milana, ispred zgrade gde zaseda Republička izborna komisija, večeras su zatražili od Aleksandra Vučića da do sutra uveče ispuni njihove zahteve.
FOTO, VIDEO: Studenti dali Vučiću rok do sutra uveče da ispuni zahteve - ili blokiraju Beograd
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Studenti su poručili da će u protivnom u ponedeljak blokirati ceo Beograd.
 
Prema rečima studenata, ukoliko Vučić ne ispuni njihove zahteve, u ponedeljak će visokoškolci izaći na ulice i blokirati Beograd od 12 do 18 časova.
 
Predstavnik studenata koji protestuju Dimitrije Dimić pozvao je građane da im se pridruže i ponesu toplu odeću i hranu.
Opozicioni poslanici Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Jelena Milošević i Danijela Grujić izašli su među učesnike večerašnjeg protesta i razgovarali sa njima.
 
Ovi poslanici u zgradi Skupštine Srbije, gde je Republička izborna komisija, štrajkuju glađu tražeći poništavanje izbora.
 
Poslanici su razgovarali i sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom.
Štrajk glađu najpre je započela Marinika Tepić, a onda i Miroslav Aleksić, dve poslanice - Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada, a danas su im se pridružili profesor prava Janko Veselinović i predsednik Sindikata Sloga Željko Veselinović.
 
Jedan od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić istakao je za N1 da štrajk glađu poslanika u RIK-u "nije njihova borba, nego borba svih nas u Srbiji". 
 
"Marinika je od danas na infuziji, što se tiče drugih koleginica one se osećuju dobro. Te hrabre žene pokazuju da imaju volju i želju da izguraju ovu priču do kraja i one šalju poruku celoj Srbiji. Ovo nije njihova borba, to je borba svih nas u Srbiji koji treba da se izborimo za normalnu zemlju, za normalno društvo i koji treba sutra ovde da živimo", objašnjava Aleksić.
 
Kako ističe, bore se za elementarna prava, Ustav i zakone ove zemlje. 
 
"Moram da kažem da sam tokom kampanje nailazio na mnoga pitanja, 'šta ćemo da radimo, oni će nas pokrasti na izborima'. Zovem vas, sve vas koji ste me to pitali da dođete ovde da se borimo", naveo je Aleksić pozivajući građane da se sutra priduže protestima ispred RIK-a.
 
 
Aleksić je prokomentarisao i dosadašnje reakcije institucija na štrajk glađu poslanika i poslanica.
 
"Institucije ne postoje, to smo već konstatovali, one su tu da izvršavaju naloge Aleksandra Vučića", zaključio je Aleksić.
 
 
 
Predsednik Pokreta za preokret (PzP) Janko Veselinović izjavio je da to što je vlast uradila na izborima nije samo obična krađa, već i pravo razbojništvo sa otimanjem glasova.
 
Veselinović je pozvao glasače izborne liste "Srbija protiv nasilja", kojoj PzP pripada, ali i drugih opozicionih stranka, da se priključe protestu jer, kako je rekao, njime se bore za pravo da imaju i buduće izbore, jer pod uslovima kakvi su sada bili, više nemaju smisla.
 
"Želim da pokažem da smo mi političari spremni na ovakav čin, kao što je štrajk glađu", rekao je Veselinović.
 
Prema njegovim rečima, vlast može da nastavi da ćuti na ove proteste, ali je naveo da će oni biti sve jači i nastaviće se sve dok se zahtevi sa protesta ne ispune, među kojima je zahtev za poništenje izbora od 17. decembra i ponovno raspisivanje izbora za Skupštinu Beograda.
 
Kako je rekao, "uzalud se vlast cinično smeje, jer protesti neće prestati".
 
 
Studenti su na večerašnji protest došli sa oznakama stilizovane pesnice i natpisom "borba", dok neki učesnici protesta nose transparente kao što su "Krađa izbora nije rodoljublje", dok je jedan učesnik protesta poneo i metlu.
 
Studenti od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave traže proveru biračkog spiska i dali su mu rok do ponedeljka. Ukoliko odgovor izostane, biće blokirane dve lokacije u Beogradu, ali još nije poznato koje. U međuvremenu su i novosadski studenti najavili da će se u ponedeljak priključiti blokadi u Beogradu, o čemu više OVDE.

Komentari 54

  • Keti

    25.12.2023 09:51
    Ljudi gde je vlast kod nas je blaga treba studentima ukinuti sva prava i povlastice koje imaju pa ne bi divljali i oni bi da ubuduce vladaju ode ova zemlja u propast kada nam. Narkomani daju uslov i nasilnici njima treba proslediti svu stetu da plate pa neka se medjusobno poubijaju
  • Zizi

    24.12.2023 18:27
    Od toga nema nista
    Koga blokirate ? Ljude koji treba da zarade za sebe i svoju decu da bi isli na posao, opoziciji ili poziviju ili svoj grad i drzavu? Molite Boga da vlast ne upotrebi evropske metode rasturanja blokada.
  • Per

    24.12.2023 17:49
    Aleksić plaćen i kaže cela srbija da su pokradeni izbori. On i ne zna eto kolika je glasačka Srbija a nudi se narodu a narod neće šolupa. Zavodi studente i uči nesvršene kako mimo zakona i suda može da vodi državu. Treba pustiti odmah da budu na vlasti gde će biti manjinski birači. Posle 6 meseci većinski birači da izađu i blokiraju puteve i institucije sa studentima. Za neuspeh sve procesuirati.Ovo da bude experiment. Učimo se. Ova opozicija je posejala podele i mržnju a vlast danas ne treba da naseda na blefere divljeg kapitalizma! Naj opasniji su oni koji iz naroda prihvate za novac tuđi da formira sebe po izgledu i karakteru finansihera. To su ti biološki roboti. Stop

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija