Vučić: Povećanje plata za 10 odsto, penzija za 14,8 odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u današnjem obraćanju povećanje plata i penzija.
Kako je Vučić najavio, minimalna zarada se od 1. januara uvećava za deset odsto, odnosno na 47.000 dinara mesečno.
 
Najavio je i povećanje penzija od 14,8 odsto.
Vučić je objasnio da je završeno više od 99 odsto radova na kostolačkoj termoelektrani i da se trenutno radi na ispunjenju svih uslova da se pusti u rad.
 
"Očekujem da to bude najkasnije početkom aprila. Imaćemo mnogo veću snagu za instalisanje električne energije. To je prvi veliki energetski objekat u poslednjih 40 godina. Planiramo da radimo gasovod Mokrin - Beograd. Tu dolazi rumunska interkonekcija i moraćemo da proširujemo kapacitete našeg gasa, jer ga mnogo trošimo", rekao je predsednik.
Predsednik je napomenuo da su rezerve zlata na rekordnom nivou, na 40 tona, uz rekordne vrednosti zlata, a da su na rekordu i devizne rezerve.
 
"Dve milijarde evra ćemo potrošiti, ali će nam spojiti Sobmor i Kikindu. Gradimo auto-put punog profila Beograd - Zrenjanin i Zrenjanin - Novi Sad, koji će da se spušta do Rume. Nastavljao saobraćajnicu ka Loznici. SVe su potpisani ugovori. Imamo i 19 km Kuzmin - Sremska Rača. To su ogromni novci", istakao je Vučić. 
 
Istakao je i da u budžetu Srbije, od rebalansa u septembru, ima 300 miliona evra većih prihoda.
 
"Rebalansom smo povećali prihode. Posebno sam ponosan na činjenicu da poslednji rezultati pokazuju da će nam stopa deficita biti 2,3 - 2,4 odsto", rekao je Vučić.
Dodatno, Vučić je obećao i povećanje ulaganja u obrazovanje i zdravstvo.
 
"To se ne odnosi samo na povećanje primanja prosvetnih radnika, što će svakako biti slučaj u značajnijoj meru nego u drugim delovima javnog sektora, ali osim toga ćemo da radimo na ulaganju u dualno obrazovanje koje se pokazalo kao značajna prednost Srbije u odnosu na zemlje u regionu. Dovešćemo najeminentnije univerzitete. Deo mladih odlazi jer smatraju da univerziteti ovde nisu dovoljno dobri", rekao je Vučić. 
 
Što se zdravstva tiče, rekao je da se dodatno mora ulagati u ljude.

Komentari 66

  • Dr Miggyy

    27.12.2023 08:38
    TROŠKOVI PREMAŠILI PENZIJE!
    Gospodine ministre „doktore nepostojeće nauke“ Siniša Mali uz saglasnosti Vođe prestanite ti i tvoj šef da zamajavate jadne, zbog vas, penzionere, da im solite pamet o povećanju penzije svakog božijeg dana, a doteraste te iste penzionere do prosjačkog štapa, ako ne svih onda pola njih. Naše penzije su među najnižim na brdovitom Balkanu, a vlast ih veliča kao da su u vrhu Evrope. Kada ste vi zaseli na trpezi vlasti prosečne penzije su bile iznad 60% prosečne plate, a sada je taj odnos oko 40%. Od Vaše izdignuće na vlasti prosečne plate do danas su narasle za 208%, a penzije, uz pomoć vašeg neljudskog savetnika MMF, prosečne penzije su porasle za samo 150%. Ovo penzionerima nije poznato, te nenormalno glasaju za svog uništitelja (grobara) i on veliča svoj uspeh na izborima, a zaboravlja da su mu glasačka mašina upravo penzioneri, koje je materijalno, moralno i psihički uništio bez ikakve predrasude da ih je uništio. Troškovi višestruko su nadmašili pripadajuću penziju, a to vođa i ministri niti vide niti osečaju, a zaokruglili lice kao paradajs. „Doktore“ Mali, vreme je da se dogovoriš sa inovatorom otimanja penzije punih četiri godine, da vratite otetog, to bi bilo ljudski s vaše strane, ukoliko imate ljudski ponos i obraz.
  • Voja

    26.12.2023 11:07
    Nagrada
    Sada sledi nagrada za plebs nakon izbora.
  • Penzioner

    26.12.2023 09:36
    Visina inflacije
    - Povećanje penzija za 14,8% !?
    - Znači, tolika je inflacija kod nas !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija