Udruženje policajaca apeluje na demonstrante da poštuju mir, ali i na kolege da postupaju humano

Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" iz Novog Sada apelovalo je na građane koji protestuju da poštuju Zakon o javnom redu i miru.
Oni apeluju na građane koji iskazuju nezadovoljstvo na najavljenim protestima u Beogradu da postupaju po preporukama, upozorenjima i naređenjima policije.
"Sloboda okupljanja predstavlja ustavno pravo građana, ali naglašavamo da se odnosi na pravo mirnog okupljanja građana. Dakle, ne treba da se zloupotrebljava pravo okupljanja te opet pozivano ušesnike protesta da se uzdrže od svih vidova nasilja, da ne provociraju policijske službenike koji su angažovani na obezbeđenju skupa jer je policija na strani građana ali u isto vreme ima zadatak da štiti javni poredak, javni red i mir, kao i da štiti bezbednost građana i imovine", ističe SUP.
 
Oni dodatno apeluju na učesnike u protestu "da ne dopuste da ih ponesu negativne emocije, da ne budu iskorišćeni od strane manipulativne i zlonamerne manjine koja ima za cilj izazivanje nemira, rastrojstva i nekih sasvim drugih ciljeva, jer to nije nikom u interesu, a posebno ne doprinosi ni samom razlogu okupljanja".
"Takođe, Strukovno udruženje policije apeluju i na svoje kolege policijske službenike da postupaju kao i do sada, u svakoj situaciji profesionalno i na visini zadatka, u skladu sa Kodeksom policijske Etike, ustaljenom metodologijom rada, policijskom taktikom i metodikom, te u okvirima svojih ovlašćenja, zakona i propisa, poštujući ljudsko dostojanstvo i ličnost čoveka", navodi SUP "Dr Rudolf Arčibald Rajs".
 
Oni podsećaju i kolege da su u obavezi da postupaju rukovodeći se ciljevima policije u demokratskom društvu i principom vladavine prava. 
 
"Glavni ciljevi policije, kao i policijskih službenika, jesu održavanje javnog reda i sprovođenje zakona, zaštita i poštovanje ljudskih prava, i služenje ljudima u skladu sa Ustavom i zakonom. U primeni policijskih ovlašćenja policijski službenik postupa humano i poštuje dostojanstvo, ugled i čast svakog lica i druga ljudska i manjinska prava i slobode građana dajući prednost pravima ugroženog u odnosu na ista prava lica koje ta prava ugrožava i vodeći računa o pravima trećih lica", zaključuje ovo udruženje.

Podsetimo, u Beogradu je protest protiv "izborne krađe". Za danas su najavljene blokade puteva, ali i protest ispred Republičke izborne komisije, na istom mestu gde se već danima unazad održavaju protesti.    

  • Аћим

    26.12.2023 22:37
    Европски
    Ако нам је циљ Европа онда морамо имати полицију која се понаша као у Лондону и Паризу. Не може се допустити да се сруши пола зграде, и да се тек тад интервенише.
  • Мишел Тужибаба

    25.12.2023 13:52
    Да су и демонстранти имали штитове,америчке пендреке дошло би до преговора а не насиља над грађанима,нису они вијали ове што бацају камење него кога довате,по ком закону се ограничава слобода кретања грађана када их ови растерују , мочугају,хапсе зато што су ту стојали и гледали ,а гледали су срамоту Србије ,МуП бранећи режим и власт са Кумовима,лоповима,тајкунима ,показао своје лице
  • Јел

    25.12.2023 13:38
    Јел
    вам то Шапић пренео пошто су његови батинаши били убачени у алкохолисаном стању из Скадарлије заједно са њим! Народ дошао да види своје представнике у Градској Кући али ви недозвољавате иако вас сви ми плаћамо! А Шапић може несметано да уђе иако није на никаквој функцији...препровидна и шупља прича!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f