Porfirije o rodno senzitivnom jeziku i Istanbulskoj konvenciji: Ekstremno nasilje, nema koristi

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije izjavio je da je "pitanje rodno senzitivnog jezika, kako je definisano u zakonu, ekstremno nasilje".
Dodao je i da je to "najradikalnija reforma srpskog jezika od Vuka do danas".
 
"Pravi jezički masakr, nazvan 'dženderizacija srpskog jezika'. To je nezabeležena diskriminacija ogromne većine građana, čitave naše nacionalne zajednice u Srbiji", rekao je patrijarh Porfirije u intervjuu za list Politika.
Naveo je da "nažalost, to nije jedini, a čini se ni najveći problem sa tim protivustavnim zakonom".
"Predviđeno je da to bude krovni, sveobuhvatni zakon, platforma za implementaciju takozvane Istanbulske deklaracije, tako da će zakonski biti afirmisana mogućnost da na primer adolescenti menjaju pol, hormonima ili hirurški. Zakonom se uvodi obaveza da u svim oblastima i zanimanjima, bez obzira na specifičnosti, težinu i slično, radi jednak broj muškaraca i žena", naveo je patrijarh Porfirije.
 
Uz to, rekao je patrijarh Porfirije, "silna birokratija, od preduzeća do svake ustanove, treba da prati i kažnjava svako odstupanje od primene".
 
"Naravno da žene i njihova prava od ovog zakona neće imati nikakvu korist", naglasio je poglavar SPC patrijarh Porfirije.
  • @R Srpska

    06.01.2024 18:37
    Dobili ste minus zbog prvog pasusa u Vašem komentaru, jer nema opravdanja za izjavu prvog "duhovnika" Srbije za tvrdnju da je rodno senzitivni jezik Ekstremno nasilje. Dotičnom izraz psihološkinja izaziva osecaj ekstremnog nasilja, pa i kao laik smatram da mu je iz tog razloga neophodna pomoc osobe iz te medicinske struke. Ako je to jedino ekstremno nasilje koje dotični vidi i oseca u društvu u kojem živi, besmisleno je i komentarisati takvu osobu.
  • R.Srpska

    06.01.2024 14:42
    Ne vidim da izraz psihološkinja npr. umjesto psiholog mjenja stanje u društvu u pogledu mizoginije,niti da ide u tom pravcu.

    Ne smatram se vjerskim fanatikom, niti sam revnosan vjernik, ali se čak i pravoslavlje može svrstati u feminizam ukoliko pravilno tumačite i poštujete moralna načela pravoslavlja.

    Pravoslavlje gleda ženu u duhovnom smislu kao otjelotvorenje života(Hrista) i kao takva je mnogo više poštovana nego u nekom ekstremnom liberalnom pokretu današnjice.

    Otjelotvorenje života svakako u bukvalnom smislu, ali i otjelotvorenje života u pogledu stvaranja neke umjetnosti ili svrsishodne ideje npr.

    Da nema žena na svijetu, ne bi postojala ljepota i čistota emocije a samim tim ni život.
    Ko gazi na ženu, čini grijeh jer gazi na sam život.

  • Охо

    06.01.2024 14:37
    Који познаваоци, Ласло Хрвату, има и она: боље да се црква сруши него да се ракија пролије, ђе с то учио по Лици? Добро је једино да сте ви сви апсолутна мањина и национална и гласовна. Лоша ствар је што сте невелики и у мислећем делу а добро је познато да се закони доносе због досадности насилничке и нејакоумне мањине. Ипак, упознјте се с темом па да знате за шта режите овде.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.