PIO: Osnovice za samodoprinose poskupele 14,6 odsto

Republički fond za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) saopštio je danas da od uplate za januar 2024. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su 14,6 odsto više u odnosu na prošlu godinu.
PIO: Osnovice za samodoprinose poskupele 14,6 odsto
Foto: Pixabay
Građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju.
 
Prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 40.143 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 573.470 dinara, dodaje se u saopštenju.
Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 24 odsto, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 9.634,32 do 137.632,80 dinara.
 
Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2024. godinu i dostupni su građanima na sajtu Fonda i na oglasnim tablama u filijalama, dodaje PIO.
Građani koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa po osnovu člana 15 Zakona o PIO se podsećaju da je rok dospelosti 15. u mesecu za prethodni mesec.
 
Jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev.
 
Fond PIO dodaje da su građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi da podnesu zahtev za prestanak uplate. 
  • Sima

    11.01.2024 09:39
    Samo ćuti...
    I onda se svi pitaju zašto su plate mizerne. Veći državni namet od mesečnog primanja radnika. A sve da bi se nahranili neradnici u javnom sektoru i bahati državni aparat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.