NATO: Vojni rok je unutrašnja stvar Srbije, poštujemo njenu vojnu neutralnost

NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu saopštila je da je pitanje uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji na srpskim državnim organima.
"NATO će nastaviti da podržava napore Srbije da modernizuje svoje oružane snage u okviru razvijene i obostrano korisne partnerske saradnje", navodi se u pisanom odgovoru NATO za Radio slobodna Evropa.
 
U odgovoru se ističe da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije.
"Sve što Srbija i NATO rade zajedno je krojeno tako da ispunjava potrebe Srbije i pomaže joj da unapređuje svoje oružane snage u okviru Parnterstva za mir", navela je NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu.
 
Inicijativu o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka je pokrenuo Generalštab Vojske Srbije i predlog je podneo 4. januara predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U obrazloženju je navedeno da predlog dolazi "nakon detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja".
U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, od kada u vojsku idu samo oni koji to žele.
 
Srbija se deklariše kao vojno neutralna, a vojnu neutralnost unela je i u Strategiju odbrane i Stretagiju nacionalne bezbednosti, koje su usvojene u Skupštini 2019. godine. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f