Vesić o urušavanju sprata zgrade u Nišu: Nije kriv investitor, on ne mora da zna ništa o gradnji

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić odgovornost za rušenje sprata zgrade u izgradnji u Nišu prebacio je sa investitora na izvođača radova i stručni nadzor.
Vesić o urušavanju sprata zgrade u Nišu: Nije kriv investitor, on ne mora da zna ništa o gradnji
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Kako je rekao, investitor može biti bilo ko i ne mora da se razume u građevinu.
 
Vesić je za TV Prvu kazao da često može da pročita u medijima da se posle ovakvih slučajeva na gradilištima krive investitori, što je nazvao neznanjem i rekao da investitor može biti bilo ko, da ne mora da zna ništa o građevinarstvu, već da to mogu biti osobe koje imaju plac, želju da grade i koje su dobile građevinsku dozvolu.
"Za ono što se dešava na samom gradilištu odgovoran je izvođač radova i nadzor, koji je obavezan. Investitor ne može imati bilo kakvu odgovornost, osim ukoliko nije angažavao stručni nadzor. Sada je na građevinskoj inspekciji", rekao je Vesić.
 
Izvođač radova, kako je rekao, sprovodi plan rada po projektu, obezbeđuje i organizuje gradilište, dok nadzor kontroliše da li se projekat sprovodi i da li je u skladu sa građevinskom dozvolom i tehničkom dokumentacijom.
Govoreći o građevinskoj inspekciji u Nišu, koja bi trebalo da ispita propuste zbog kojih se sprat urušio, Vesić ističe da je siguran da su već preduzeli mere, te da će dostaviti svoj izveštaj tužilaštvu.
 
 
Podsetimo, pre dva dana u Ulici Momčila Milovanovića u naselju Čalije u Nišu urušio se prvi sprat zgrade u izgradnji.
 
Iz Hitne pomoći su za RTS rekli da nije bilo poziva za pomoć nekom od povređenih radnika ili meštana.
 
Na ovom mestu gradi se petospratnica, a investitor i izvođač radova je firma "Team constrictions" iz Leskovca.
  • Dipl Građ

    18.01.2024 16:05
    Tužno je i smešno kada ministar prvo brani investitora koji je dužan po zakonu da angažuje Stručni nadzor nad izvođenjem radova i o kvalitetu primenjenih materijala. Investitor je KRIV 1.ako nije to uradio,2. ako nadzorni organ nije dobro radio svoj posao i 3.ako angažovano lice nije stručno. Ministre NADZOR angažuje i plaća INVESTITOR i shodno tome je odgovoran za kvalitet njegovog rada. Isto važi i za IZVOĐAČA RADOVA.
    Nešto je trulo u državi Danskoj.
    Dipl.građ.ing. državnog univerziteta.
  • Ccc

    18.01.2024 14:15
    @Trandafilović
    Mrzitelji Srbije ste vi koji u tome da se sruši ceo sprat (možda sutra nekom na glavu) ne vidite problem. Ne vidite ga ni u bezakonju, pljački, ugradnji, nasilju, zagađenju i opštoj moralnoj prljavštini zvanoj nacionalizam. Niste vi ljubitelji ničega osim 'leba bez motike u narodu poznatijem kao botovanja. Super vam je u državi mafije i bezakonja, tako bi vam bilo super u svakom svinjcu gde nema nikakve odgovornosti. Nama, ljubiteljima zemlje Srbije tj PRAVIM PATRIOTAMA, nije. Mi želimo državu u kojoj se zakoni poštuju i da to važi za SVE, bez obzira ko obavlja vlast, jer ti ljudi su naši uposlenici a ne mi njihovi robovi.
  • Dudule

    18.01.2024 13:38
    Dziv,dziv
    Vrabac na grani kaze:dziv,dziv,dziv niko nije lriv i odlete visoko

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija