Hitlerova direktiva o napadu na Jugoslaviju od sutra u Narodnom muzeju u Beogradu

Direktiva Adolfa Hitlera kojom je 28. marta 1941. godine naredio napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku biće, počev od četvrtka, 25. januara u 12h, izložen u Narodnom muzeju Srbije.
Ovaj izuzetni artefakt biće izložen sve do 18. februara, a povodom obeležavanja nastupajućeg nacionalnog praznika Sretenje - Dan državnosti Srbije.
 
"Na osnovu inicijative koju je Muzej žrtava genocida uputio predsedniku Aleksandru Vučiću, kao i na molbu predsednika Republike, Vlada Srbije obezbedila je neophodna sredstva kako bi 29. novembra 2023. godine bio kupljen jedan od najznačajnijih dokumenata za celokupnu istoriju srpskog naroda", navodi se u saopštenju Muzeja žrtava genocida.
Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u trinaest originala od kojih je jedan od njih od sada u vlasništvu Republike Srbije. Navedeni prvorazredni istorijski izvor od danas je trajno pohranjen u Muzeju žrtava genocida.
 
Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austrougarskog Carstva od 28. jula 1914. godine.
Pored ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će "političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji".
 
Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj celokupnoj teritoriji.
  • zztop

    24.01.2024 15:14
    U muzeju visoko pismeni kadrovi zamolili vučića za kupovinu dokumenta i onda si zabiše autogol kad rekoše da je napravljeno 13 orginala , alo bre orginal je jedan a ostalo su kopije ... teško da bi se adolf bavio u naredbi NDH-zijom , to su izmislili stručnjaci muzeja , naredba za napad može sve drugo sadržavat : vreme napada, sa koliko vojnika i iz kojeg smera i kojim sredstvima ... nebi bilo prvi put da krivo opevaju događaje ...
  • sasa

    24.01.2024 12:59
    Dan kada Srbi sluze Cercilu
    Da se ne zaboravi, ovo je posledica Cercilovog obecanja dato svojim gradjanima u Engleskoj da otvoriti novi front sa Nacistima i tako smanjiti pritisak na Englesku! Naseli smo tada na propagandu, i posle naucili laznu istoriju pobednika! Rat se vodio oko kolonijalnog projekta Izrael, zato su Jevreji bili centar Drugog Svetskog Rata!!!
  • izeš to

    24.01.2024 12:42
    A kada će da izlože direktivu Šredera, Klintona i Blera za napad na Jugoslaviju 1999?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f