Naselje staro 5.000 godina otkriveno na teritoriji Rače

Sistem naselja i utvrđenja iz bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba otkriven je na mestu rođenja vožda Karađorđa u Rači, piše portal Radio-televizije Kragujevac.
Naselje staro 5.000 godina otkriveno na teritoriji Rače
Foto: Pixabay
Do otkrića se došlo tokom prve dve faze arheoloških istraživanja, u sklopu priprema za izgradnju auto-puta "Karađorđe".
 
Nova arheološka otkrića na teritoriji opštine Rača pokazala su skriveni sistem naselja star 5.000 godina.
Istraživanja obavljena na lokalitetima Viševac Gradište i Đureva Glavica, korišćenjem nasavremenijih metoda uključujući i lasersko skeniranje iz vazduha, pokazala su prisustvo značajnih radova na odbrambenom sistemu u vidu podizanja kamenih bedema i sečenja stenske podloge.
Artefakti pronađeni na lokalitetu, koji uključuje veliki broj alata za obradu tekstila i kože, ukazuju na specijalizaciju ka proizvodnji tog veoma vrednog resursa u praistoriji.
 
Ukrasi na posudama ukazuju da je populacija tog naselja bila poznata kao Vučedolska kultura, prenosi RTK.
 
Samo na teritoriji opštine Rača zabeležno je više od 50 arheoloških lokaliteta na veoma malom prostoru, uključujući starčevačke lokalitete - najstarije zemljoradničke kulture na ovim prostorima, koji se javljaju između sedmog i šestog milenijuma pre nove ere, uključujući lokalitete većih dimenzija poput lokaliteta u Borcima.
  • Srbenda

    30.01.2024 19:46
    Srbenda
    Kakve veze ima Vozd Karadjordje...to je jos jedan dokaz da smo narod najstariji dok samom Vozdu je tu bila kuca od pra pra pra dende! Ej breee jos tada su ljudi pricali Srpski i samo ime nosi Raca Kragujevacka jos iz Bronzanog doba bree! PS:ovo ce se zaprimiti u Srba pod odmah.
  • Zemlja čudesa

    30.01.2024 12:43
    @gluposti
    Isto koliko i sa stadionom u Novom Sadu.
  • Gagarin

    30.01.2024 12:17
    @gluposti
    Pitanje:
    "Kakve veze ima Karađorđe sa tim?"

    Odgovor:
    "Do otkrića se došlo tokom prve dve faze arheoloških istraživanja, u sklopu priprema za izgradnju auto-puta "Karađorđe"."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.