FOTO, VIDEO Konstituisana Skupština Srbije: Već viđena besmislenost

Mandati narodnim poslanicima u Skupštini Srbije su potvrđeni. Dok je vlast zakletvu položila u skupštinskoj hali, opozicija je to učinila u holu.
FOTO, VIDEO Konstituisana Skupština Srbije: Već viđena besmislenost
Foto: FoNet
Konstitutivnu sednicu obeležila je napeta situacija. 
 
I vlast i opozicija su na početku sednice jedna drugoj pokazivali plakate. Opozicioni poslanici su podigli transparente na kojima je između ostalog pisalo "Izbori su pokradeni", "Kosovo je Srbija", kao i fotografiju Aleksandra Vučića na kojoj piše "Šef mafije". 

Opozicija je u međuvremenu napustila sednicu kojom je predsedavao najstariji poslanik, Stojan Radenović, sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

Opozicija je svoju zakletvu položila u holu zgrade, nakon što su napustili skupštinske klupe. 
 
Kako su naveli poslanici opozicije, zakletvu ne žele da polažu sa ljudima koji su svoje mandate stekli krađom izbora, dodajući da zakletvu polažu pred građanima Srbije.
 
Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao je da smo po prvi put videli da neko ne polaže zakletvu pred grbom i zastavom, nego pred "svojim medijima".
 
Milivojević (DS): Pretresanje poslanika u Skupštini nije zakonito, vlast demonstrira silu 
 
Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je da pretresanje narodnih poslanika prilikom ulaska u Dom Narodne skupštine nije zakonito i da vlast na taj način demonstrira silu.
 

Screenshot (RTS)
 
Milivojević je za dnevni list Nova kazao da Odlukom o unutrašnjem redu Narodne skupštine nije dozvoljeno pretresanje poslanika.
 
 
"Ono šta je nedozvoljeno je unošenje metalnih predmeta kroz detektor metala i zabranjeno je unošenje oružja i sredstava koja mogu da ugroze život narodnih poslanika", naveo je Milivojević.
 
 
U Skupštini i pored skenera novinarima pretresane torbe 
 
Na ulazu u Dom Narodne skupštine i u samoj zgradi zabeležene su dosad neviđene mere obezbeđenja, tako da u svakom delu hodnika stoji po četvoro ili više pripadnika obezbešenja u civilu, javlja Beta.
 
Na ulazu u zgradu, osim prolaska kroz metal detektor, novinarkama su pretresane torbe, ali su svi bili ljubazni i profesionalni.
Klačar: Opozicija verovatno neće koristiti radikalne metode na konstitutivnoj sednici 
 
Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenio je da poslanici opozicije verovatno neće koristiti radikalne metode na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, zato što bi to "moglo da ugrozi njihovu poziciju".
 

Screenshot (RTS)

 
 
Klačar je za dnevni list Blic kazao da će sednicu posmatrati domaća i strana javnost i da je to prilika za opoziciju da iskoristi medijsku vidljivost i pošalje svoju poruku, a dodao je da očekuje tenziju tokom zasedanja Skupštine.
 
"Neće to biti samo sednica svečanog karaktera. Verovatno će doći do konfrontacije između vlasti i opozicije (...) Moguće je da će opozicija napraviti neku kombinaciju između učešća u radu sednice i opstrukcije", naveo je Klačar.

Komentari 50

  • Da se čuju i vide

    09.02.2024 09:02
    Mandati
    Dobro je što su prihvatili mandate. Da se čuju i vide u nezapamćenoj medijskoj blokadi opozicije od strane vlasti.
  • Samo posmatram

    08.02.2024 06:25
    Veoma očigledno
    Narativ svih komentara, koji su protiv opozicije ili je pisalo isto lice ili je tekst stigao iz jednog centra (SNS).

  • Лана

    07.02.2024 10:26
    Ужас
    Написали су да су избори покрадени (јесу) а шта траже онда у скупштини. Признају страшну превару што су починили ни име не могу да им ооменем

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.