Opozicija položila zakletvu u holu Skupštine Srbije; Vučević: Zakleli se pred medijima, ne građanima

Novi saziv Skupštine Srbije konstituisan je verifikacijom mandata svih 250 poslanika i polaganjem zakletve, ali je deo opozicionih poslanika to učinio u holu, a ne u sali parlamenta.
Opozicija položila zakletvu u holu Skupštine Srbije; Vučević: Zakleli se pred medijima, ne građanima
Foto: FoNet/AP
Poslanici liste "Srbija protiv nasilja" (SNP) i koalicije NADA položili su zakletvu pred novinarima u skupštinskom holu, ukazujući još jednom na izborne neregularnosti za koje optužuju vlast.
 
Poslanica liste SNP Nastasja Baković rekla je da zakletvu daju pred građanima Srbije, jer "ne žele da je polažu sa ljudima koji su svoje mandate stekli krađom izbora, koji svakodnevno krše zakone i kojima reči zakletve ništa ne znače".     
Narodni poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević rekao je da je prvi put viđeno da neko ko je izabran ne polaže zakletvu u sali pred zastavom i grbom, već su se "zakleli svojim medijima, a ne građanima, te nisu preuzeli odgovornost koju su im građani dali na fer izborima".
 
Opozicioni poslanici su u holu izgovorili tekst: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi", a potom i potpisali zakletve i predali skupštinskoj službi.
 
Među poslanicima liste "Srbija protiv nasilja" nisu bili poslanici Demokratske stranke, koji su ranije najavili da neće prisustvovati konstitutivnoj sednici parlamenta.
 
Vučević: Opozicioni poslanici dele građane na prihvatljive i neprihvatljive
 
Narodni poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević optužio je poslanike opozicije da dele građane na prihvatljive i neprihvatljive i da su zakletvu položili "pred svojim medijima", a ne pred zastavom Srbije.
 
Vučević, koji je i predsednik te stranke je na konferenciji za novinare u holu kojoj su pristvovali i ostali poslanici SNS-a u ime pobedničke liste čestitao građanima izbor novog saziva skupštine i rekao da taj saziv čeka "četiri godine teških odluka, borba za očuvanje narodnog interesa".
 
"Nismo zadovoljni što su oni koji uporno bacaju ljagu na našu državu i danas izveli performans, svojevrstan vid nasilja, i poslali poruku da za njih ne postoji jedna država, već da ima prihvatljivih i neprihvatljivih građana. Sebi su dali za pravo da kažu da izbori nisu bili fer ili ne, iako su preko tih izbora postali poslanici", rekao je Vučević.
 
Pojedini poslanici opozicije za vreme konferencije za novinare su dobacivali, na šta im je Vučević uzvratio uvredama da nisu školovani i da ovo što rade "odgovara samo Aljbinu Kurtiju".
 
Vučević je rekao da će se znati ko će biti predsednik Skupštine Srbije kada se većina o tome dogovori i da će sve biti u skladu sa zakonom.
Prva sednica Skupštine Srbije u 14. sazivu obuhvatila je samo polaganje zakletve, nakon čega je predsedavajući Stojan Radenović, najstariji poslanik, zaključio današnji rad parlamenta.
 
Nisu izabrani predsednik i potpredsednik parlamenta, generalni sekretar i članovi radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama - kako je bilo predviđeno dnevnim redom.
 
Početak sednice obeležila je burna atmosfera, uz pištaljke i transparente poslaničkih kandidata sa opozicione liste SNP. 
 
Oni su van skupštinskih klupa razvili trasparente sa natisima "Poništiti izbore", "Pokrali ste izbore". Veliki transparent sa natpisom "Dosovske lopuže opet biste da pljačkate Srbiju. Neće moći" razvijen je na galeriji skupštinske sale, što su kandidati sa liste "Srbija ne sme da stane" pozdravili aplauzom. 
  • Haha

    06.02.2024 21:00
    Vučeviću
    I jedni i drugi su se zakleli pred kamerama samo u različitim prostorijama istog zdanja, ali ne znam koju težinu zakletva ima kod vaših članova
    Zakleše se i u skupštini Kosova, Vučić podržao, čak pretio čujem
  • Живео друг Тито

    06.02.2024 13:34
    Па шта су онда полагали заклетву када нису полагали ,због фотеље и дневница,угледа на Тв и звања ,каква нам опозиција таква и позиција ,као у филму Горила се купа у подне
  • Čili vili

    06.02.2024 12:23
    Jesu, oni su položili zakletvu pred građanima, a sns radikali pred naaaarodom.
    Ali kako bi to mogao razumeti onaj koji nijednu novosadsku gimnaziju nije bio sposoban da upiše?

    Quod licet Iovi, non licet bovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.