Sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu, učestvuju Vučić i Kurti

Vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o situaciji na Kosovu, zakazana na zahtev Beograda, počela je večeras u Njujorku.
Među učesnicima sednice su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
 
Vučić je zatražio večeras od međunarodne zajednice hitne i odlučne poteze kako bi se zaustavio progon Srba sa Kosova i stvorili uslovi za nastavak normalnog dijaloga izmeđi Beograda i Prištine.
 
"Srbija će primeniti sve sporazume i sve poteze u skladu sa rezolucijama Ujedinjenih nacija", rekao je Vučić na sednici SB UN.
 
Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je večeras Vučića da potpiše Briselski sporazum i implementacioni aneks iz Ohrida ovde i sada, jer bi time pokazao predanost mirnim i dobrosusedskim odnosima sa Kosovom.
 
Potpis je jedina garancija za punu i bezuslovnu primenu sporazuma, rekao je Kurti na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Šefica UNMIK Karolin Zijade izjavila je da jednostrane akcije bilo koje strane i opravdanja za njih, kao i odustvo komunikacije između Beograda i Prištine, dovode do pogoršanja situacije, nepoverenja i nesigurnosti.
 
Zijade se u uključenju video linkom iz Prištine posebno osvrnula na uredbu Centralne banke Kosova kojom se kao jedina valuta na Kosovu od 1. februara uvodi evro, urpkos činjenici da je od 1999. godine u srpskim sredinama jedina valuta bio dinar.
Ta uredba remeti isplate ljudima koji primaju plate, penzije i socijalna davanja iz Srbije, rekla je ona i ukazala da su ugrožene desetine hiljada ljudi, kao i privreda koja zavisi od kupovne moći.
 
Ta odluka, naročito zbog kratkog roka primene, bila je razlog za veliku zabrinutost lokalnih aktera i međunarodne zajednice, zbog čega su kosovske vlasti odlučile da uvedu prelazni period od mesec dana, kazala je Zijade.
 
Ona je naglasila da takva pitanja, kao i formiranje Zajednice srpskih opština, treba rešavati u okviru dijaloga i pozvala je obe strane da se uključe u njega.
 
Treba preduzeri mere ka uzajamno prihvatljivim rešenjima, dodala je Zijade, podsećajući da su pre godinu dana postignuti sporazumi u Briselu i Ohridu, čime je utemeljen put ka pregovorima i zajedničkom angažovanju, ali je u međuvremenu došlo do zastoja u napretku.
 
Naknadni događaji u vidu izbora albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu, sukobi u maju i ozbiljni bezbednosni incident u Banjskoj, koji je i dalje pod istragom, ozbiljne su prepreke na tom putu, rekla je Zijade.
 
Istakla je i da je u poslednje vreme bilo napretka u pitanju registrskih tablica, energetike i učešća kosovskih Srba u referendumu za opoziv gradonačelnika.
Srbija je u ponedeljak predala zahtev za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu, za koju je navela da je "u oštroj suprotnosti s Poveljom UN i Rezolucijom 1244 SB UN".
 
U zahtevu je stajalo da je "na teritoriji Kosova i Metohije u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija takozvanog rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima".
 
"Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinar na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora, što je trenutno u toku", navela je Srbija u zahtevu.
 
Podnošenje zahteva za održavanje hitne sednice SB UN o situaciji na Kosovu u petak je najavio Vučić.
 
On je tada rekao i da će najvišim zvaničnicima svih članica Evropske unije i same EU, kao i predsednicima i premijerima svih članica SB UN, poslati pisma da bi im ukazao na kršenja normi međunarodnog prava i na "eskalatorne poteze" kosovske vlade otkako je Kurti na njenom čelu.
  • Milane

    09.02.2024 08:41
    O
    posledicama ste morali misliti pre sprovođenja onako bahatog izbornog inženjeringa, i što je najgore ništa ne menjate
    Za sve loše vlast je kriva i nesposobna diplomatija
  • Sale

    09.02.2024 01:37
    Vaše pravo da znate sve! Nacionalni servis prenosio samo obraćanje oca nacije i prekinuo prenos, zašto nismo čuli izlaganje Kurtija? Bilo bi interesantno čuti od njega kako je otac sve to potpisao, al neda TV Bastilja! Više verujem Kurtiju nego ovom našem lažovu!
  • evo resenja

    09.02.2024 00:30
    Srbija da donese odluku da je zvanicnk sredstvo za placanje evro i da postepeno izbaci dinar. problem resen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.