EPS odbio zahtev da saopšti imena najvećih dužnika: Imaju obrazloženje zašto kriju

Elektroprivreda Srbije (EPS) odbila je zahtev portala i lista "Nova" za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i dostavljanje podataka o imenima 20 najvećih dužnika.
 EPS odbio zahtev da saopšti imena najvećih dužnika: Imaju obrazloženje zašto kriju
Foto: Pixabay
Obrazloženje je da je to poslovna tajna.
 
To međutim nije bio slučaj pre samo dva meseca, kada je portal Nova.rs objavio podatke o kompanijama koje najviše duguju EPS, a među njima je bio i Telekom Srbije, koji je, zaključno sa 10. novembrom, imao dug od 11 miliona evra.
EPS je odlučio da ubuduće krije od javnosti podatke o kompanijama koje joj ne plaćaju struju i koje su zaključno sa novembrom imale dug od ukupno 175 miliona evra. To je jasno iz njihovog odgovora portalu i listu 'Nova', a nakon zahteva koji im je upućen po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, navodi ovaj portal.
 
"EPS u konkretnom slučaju ceni da preteže interes zaštite poverljivih podataka, u odnosu na interes javnosti da zna, te je odlučeno kao u dispozitivu", piše u rešenju koje je dostavljeno portalu Nova.
Informacija je uskraćena, kako piše u tom dokumentu, jer je EPS utvrdio da postoji razlog za isključenje slobodnog pristupa infomacijama od javnog značaja i pozvao se na član u kome se navodi da je propisano da organ vlasti može tražiocu da uskrati pristup informacijama od javnog značaja, "ako bi time učinio dostupnim informaciju ili dokument za koji je propisima ili službenim aktom zasnovanim na zakonu određeno da se čuva kao tajni podatak ili predstavlja poslovnu ili profesionalnu tajnu…"
 
EPS se dalje poziva i na Zakon o zaštiti poslovne tajne, ali i na određeni član Zakona o energetici, koji propisuju, kako se navodi u rešenju, da je "EPS kao snadbevač električnom energijom u obavezi da čuva, kao poslovnu tajnu, podatke i dokumenta koji sadrže informacije o prodajnim cenama, količini i uslovima snadbevanja električnom energijom, merne podatke o proizvodnji odnosno potrošnji krajnjih kupaca, kao i druge podatke i dokumenta čije objavljivanje ili činjenje dostupnim trećim licima može dovesti do poremećaja na tržištu električne energije".
 
Dodaje se da se jedna odbredba odnosi i na ugovore o snadbevanju električnom energijom u periodu od godinu dana od dana prestanka tih ugovora…, s tim da se i po isteku tog perioda merni podaci o proizvodnji, odnosno potrošnji električne energije krajnjih kupaca mogu saopštavati, odnosno dokumenta davati trećim licima, samo po zahtevu proizvođača, odnosno krajnjeg kupca električne energije.
 
"Razlog za izostanak novih informacija o 20 najvećih dužnika EPS-a mogao bi da bude u tome što je informacija o najvećim dužnicima, koju je objavila Nova.rs, svojevremeno izazvala veliku pažnju javnosti. Reagovala je i Komisija za kontrolu državne pomoći koja je potvrdila da je dobila predmet koji se odnosi na inicijativu za ispitivanje moguće državne pomoći date Telekomu, vezano za dugotrajnije tolerisanje neplaćanja električne energije EPS", tvrdi Nova.
 
Prema navodima iz prijave Komisije, ovakav aranžman između Telekoma Srbija i EPS nije usklađen sa pravilima o dodeli državne pomoći u Srbiji, budući da Telekomu Srbija omogućava ekonomsku prednost na tržištu i povoljniji položaj u odnosu na konkurente, imajući u vidu značaj troškova električne energije za poslovanje privrednih subjekata, koji su inače dužni da redovno izmiruju obaveze EPS.
 
Veliki broj kompanija koje se nalaze u većinskom ili stopostotnom vlasništvu države zaključno sa novembrom je među 20 najvećih dužnika EPS.
 
Najveći dužnik bila je Železara Smederevo, koja je u stečaju. Kako je pisalo u prvom odgovoru EPS ta kompanija dugovala je 4.659.796.056 dinara ili blizu 40 miliona evra. Iz EPS naglašavaju da je 31. januara 2019. pokrenut stečajni postupak "Železare" i da je celokupan iznos duga prijavljen u stečajnu masu.
Po visini duga potom sledi Infrastruktura železnica Srbije, koja je državno akcionarsko društvo i koja EPS duguje 2.829.936.471 dinara ili oko 24 miliona evra, a na trećem mestu po visini duga bilo je preduzeće Enegetika iz Kragujevca, koja je takođe državna kompanija. Ona je imala dug od 2.189.244.264 ili 18,6 miliona evra.
 
U prvih pet je bila i JP PEU Resavica koja je EPS trebalo da plati 1.456.474723 dinara ili oko 12,4 miliona evra, a potom sledi Telekom koji je dugovao za struju 1.341.193.331 dinara. Zanimljivo je da je taj dug na dan 1. januara 2023. godine bio značajno niži, iznosio je "svega" 322.743.257 dinara.
 
Na spisku velikih dužnika su još i Politika AD, GSP Beograd, JKP Toplana Bor, JKP Lazarevac, Vaterpolo klub Partizan…
  • Baba s Lulu

    10.02.2024 11:42
    A lepo sam mu govorila , nemoj Čedo krasti nadrljačeš.
  • Vera

    10.02.2024 10:51
    Pitam se
    Kako EPS funkcioniše kada ne može da naplati potrošeno! Da li to znači da oni koji plaćaju redovno finansiraju i dužnike i da je cena previsoka.
  • Jakobsfield

    09.02.2024 21:06
    Kap
    Ma ovo je samo kap u moru poslovanja "uspešnih" državnih preduzeća (koja su samim tim valjda i narodna). Toliko je tajni u ovoj zemlji, da ovo postaje tajna država, sa tajnim poslovima, tajnim ugovorima, tajnim zakonima, pa me ne bi čudilo da je već donesen i tajni ustav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.