Veliki uspeh ili predstava za domaću publiku: Da li se išta menja posle sednice Saveta bezbednosti?

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Kosovu, zakazana na zahtev Srbije, održana je u četvrtak u Njujorku.
Veliki uspeh ili predstava za domaću publiku: Da li se išta menja posle sednice Saveta bezbednosti?
Foto: FoNet
Stalne članice pozvale su Prištinu da odloži primenu odluke o ukidanju dinara, ali taj poziv nije i obavezujući.
 
Da li će se išta promeniti posle sednice koju je srpska strana predstavila kao veliki uspeh?
"Ovo zaista predstavlja veliki uspeh, jer je aktuelizovana ponovo Rezolucija 1244, vraćeno je pitanje Kosova i Metohije u UN i to da se raspravlja i o onim temama koje na prvi pogled nisu od nekog suštinskog značaja bar za druge zemlje", kaže Milovan Drecun iz Srpske napredne stranke, prenosi N1.
"Taj govor je po meni bio izvanredan, zato što je on bio argumentovan, bio je oštar i odmeren. Onakav kakav treba da bude u ovoj prilici", rekao je ministar spoljnih poslova i lider socijalista Ivica Dačić.
 
"Teško da je uspeh, više je predstava za domaću publiku", ocenjuje diplomata Radomir Diklić.
 
"Postojao je neki prećutni konsenzus svih da može to da se održi što bi se reklo - to ne boli. Svako je izneo svoje stavove ali tu se ništa neće promeniti u praksi", navodi Diklić.
 
Ovu meru Kosova su na sednici Saveta bezbednosti UN-a kritikovali čak i kosovski partneri – Sjedinjene Američke Države.
 
"Mislim da je Kurtiju poslata jasna poruka i očekujemo da vidimo da li će ostati dosledan u svojoj politici rezistentnosti ili će pritisak uroditi plodom i doći do odlaganja primene ove odluke", rekao je Dragiša Mijačić iz Radne grupe za Poglavlje 35.
 
Kako prenosi Euronews Srbija, Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da od američke administracije zavisi da li će odluka o zabrani dinara na KiM biti autogol Prištine i dodaje da je Srbija ovu sednicu SB sazvala u tom kontekstu kako bi se videlo da li će američka administracija i delima da stane iza svojih reči i oštrih izjava zbog ukidanja dinara i uvođenja evra.
 
"Da li će neke sankcije i posledice da trpi Aljbin Kurti, da Amerika delima stane iza svojih reči, ostaje nam da vidimo, ali smo svakako svetskoj javnosti prikazali da je Amerika to oštro osudila i sada treba zbog ličnog integriteta Amerike, oni moraju delima stati iza oštrih reči", poručio je on.
 
Američki stručnjak za Zapadni Balkan i profesor na Univerzitetu Džon Hopkins, Edvard Džozef izjavio je da su premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i njegovi bliski sasradnici sebi zadali autogol zbog svoje populističke politike. On je na platformi Iks napisao da bi vanredna sednica Saveta bezbednosti UN trebalo da bude prekretnica u politici Prištine i da bi Kurti i saradnici trebalo da shvate da su sami sebi naneli štetu.
 
Džozef je rekao da je Kurti pre nego što je doneo odluku o dinaru trebalo da najpre napravi plan, a ne da uvede zabranu.
 
"To je složeno pitanje, ali jedan element je jednostavan - kosovski Srbi koji zavise od transfera ne bi trebalo da budu oštećeni. Drugo, jedini način da se oporavite od autogola je da postignete gol u protivničkoj mreži. Smanjite bezbednosne pritiske. Ozbiljno radite sa američkom ambasadom na implementaciji Ohridskog sporazuma. Pokažite svima razliku između načina na koji demokratija tretira svoje manjinske građane i autokratije koja očajnički želi da bude na vlasti. Šutiraj napred, Aljbine, ne unazad", rekao je Džozef.
 
Profesor Univerziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame, Čarls Kapčan izjavio je da Kurti vuče poteze koji su nepotrebno provokativni.
 
"Možemo da se vratimo na pitanje ličnih karata, registarskih tablica, postavljanja gradonačelnika na severu Kosova za koje je glasao veoma mali procenat stanovništva. Sada poručuje Srbima na severu Kosova da ne mogu više da koriste dinar, jer postoji samo jedna zvanična valuta, a to je evro. Ali, čini se da Kurti ovim potezima igra. To nije u interesu Kosova. Dakle, ako sagledamo širu sliku, nisam siguran da su ovi potezi korisni, iako su opravdani u smislu suverenih prava", rekao je Kapčan za Radio Slobodna Evropa.
 
  • Mladen

    10.02.2024 16:00
    Cirkus
    Ovo je sve cirkuska prestava koja će biti i dalje udaranje po tom narodu na severu kosova, neće kurton povući svoju uredbu već će se vršiti još veći pritisak na srbe na kosovu
  • Mike

    10.02.2024 15:54
    Sta ce nama strani kriticari kad je nasa Srbija puna ne kriticara nego domacih izdajnika.
  • Aco

    10.02.2024 15:38
    Ozbiljno pitanje
    Evropa je zbog unutrasnjih problema, pokazala da ne uspeva da resava pitanje Kosiva i Metohije. Pokazalo se da ovo pitanje treba da se resava na visem nivou i da se zato mora vratiti na resavanje u Ujedinjene Nacije. Mada je stav americke delegacije bio suprotan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f