Sijarto: Srbija je spremna da uđe u EU, ne treba je uslovljavati Kosovom

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio je da je Srbija spremna da uđe u EU, dodajući da njeno članstvo ne treba uslovljavati normalizacijom odnosa s Kosovom.
On je u razgovoru za hrvatsku agenciju Hina rekao da je Srbija spremna "sutra da uđe u EU" i da bez nje kao "najveće i najsnažnije" države Zapadnog Balkana nema stabilnosti na tom području.
 
"Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika", rekao je Sijarto.
Čestu antizapadnu i antievropsku retoriku predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sijarto objašnjava osećajem razočarenja zbog izostanka približavanja članstvu, uprkos ispunjenim kriterijima, prenela je Hina.
 
"Srbija je ponosna nacija. Zato verujem da pristup birokratije iz Brisela treba da se promeni prema njoj", rekao je ministar dodavši da pristup "ex-cathedra" treba zameniti razgovorom "oči u oči".
Mađarski šef diplomatije je ocenio da je vezivanje članstva Srbije u EU za normalizaciju odnosa sa Kosovom nepravedno prema Beogradu, jer to ne zavisi samo o Srbiji.
 
On je rekao i da projekat EU nije završen dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu njegove članice, jer "Briselu više treba region nego što je on regionu potreban".
 
Sijatro je najavio da će Mađarska tokom predsedanja EU u drugoj polovini ove godine staviti naglasak na ubrzanje tog procesa, jer bi time EU dobila svežinu i novi zamah.
  • pajo patak

    14.02.2024 16:19
    @Agamemnon
    љага, ko razume shvatiće, ko ne razume ide na šihtu u Njemačku ccc! Hehe
  • Kipar

    13.02.2024 22:45
    I Kipar je ušao u EU, i niko nije postavljao pitanje jer ima deo teritorije koji je okupiran od Turske.
    A čudno da niko iz EU ne postavlja Poglavlje 35 za recimo Moldaviju koja ima Pridnestrovlje, ili BiH koja ima Republiku Srpsku.
    Ako se samo od Srbije u celom svetu traži da prizna otcepljenje svoje teritorije onda nam EU nije potrebna i učlanićemo se u BRIKS gde nas poštuju.
  • Jarvis

    13.02.2024 20:31
    Pa, haj'mo već jednom u EU!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija