IT stručnjak: Moguće da hakeri dignu onlajn kredit na tuđe ime, stambeni baš i ne

IT stručnjak Strahinja Dević je govoreći o napadima hakera koji su dizali kredite na tuđe ime, rekao da su prevare tog tipa izvodljive, ali jako teške.
IT stručnjak: Moguće da hakeri dignu onlajn kredit na tuđe ime, stambeni baš i ne
Foto: Pixabay
"Prva stvar je u tome što je teško da se dođe do nečijih podataka i dokumenata, ali nije neizvodljivo. Slučaj za koji znam jeste da su se krale autorizacije koje su ljudi slali sa priloženim dokumentima sa mejlova i onda se koristile da se podigne kredit. To je moguće za onlajn kredite, ali ne i za stambene", objasnio je Dević za Tanjug.
 
Kako je istakao, građani nisu svesni da je gomila njihovih podataka javno dostupna.
"Svi oni koji imaju firmu, imaju i njen matični broj na sajtu APR-a. To su dostupni podaci i može se lako doći do toga", naveo je Dević.
 
Dodao je da su građani neoprezni, pa tako često ostavljaju svoje podatke na raznim onlajn anketama.
IT stručnjak je objasnio da je lakše hakovati ljude, nego kompleksne sisteme i mašine.
 
"To zahteva jako mnogo novca u samim resursima, u znanju, u svemu i onda to je prilično neisplativo osim ako ima za cilj anarhiju. A hakovati čoveka je mnogo jednostavnije, socijalnim inženjeringom, raznoraznim 'fišing' kampanjama", ukazao je Dević.
 
Bankarski stručnjak Luka Antić je naveo da prilikom podizanja kredita u tuđe ime često postoje insajderi u samim bankama.
 
Antić je objasnio da, ukoliko građani primete neku vrstu sajber napada, potrebno je da o tome obaveste jedinicu za visokotehnološki kriminal MUP-a.
 
"Oni su zaduženi za to u smislu zakona, a svakako treba kontaktirati i banku kad primetite da vam je nešto stiglo na naplatu. Prvo obavestite banku i zatim prosledite taj zahtev i jedinici za visokotehnološki kriminal", istakao je Antić.
 
Prema rečima Antića, banke u Srbiji su bezbedne po pitanju zaštite podataka građana.
 
"Generalno smatram da su naše banke solidno bezbedne. Nemam iskustva sa stranim bankama, da li je to kod njih još razvijenije, ali gledajući banke sa kojima ja lično sarađujem i u poslu i privatno, mislim da su poprilično bezbedne, zato što zahtevaju više koraka verifikacije", istakao je Antić.
On je građanima preporučio da koriste kreditne kartice umesto debitnih radi veće sigurnosti.
 
"Na debitnoj kartici je vaš novac. Na primer, vama legne plata i to je vaš novac, a kada plaćate kreditnom karticom, to nije vaš novac, nego novac banke. Samim tim, kad dođe do transakcije, vi uložite žalbu i automatski ste se ogradili, a sav teret je na banci jer je novac njihov", rekao je Antić.
  • Servia

    14.02.2024 10:05
    Kada ne drzava ne stiti podatke gradjana zasto bi banke to radile
  • Dragan

    14.02.2024 08:47
    Nemam jeda
    Na moju karticu ne mogu da podignu kredit pa mirno spavam, jer ne mogu ni ja da ga podignem posto 18 g radim na odredjeno iako taj rad po Zakonu moze biti 36 meseci najduze normalno je da se Zakon krsi a radnici diskriminisu.
  • Mare

    14.02.2024 08:15
    "Prema rečima Antića, banke u Srbiji su bezbedne po pitanju zaštite podataka građana."

    Gospođa u jednoj novosadskoj banci je uništila moje lične podatke i podatke o mojim zaradama, članovima domaćinstva itd. tako što ih je pocepala i bacila u kantu. Nisu išli u šreder, već u kantu.

    Toliko o tome koliko su bezbedni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.