SPN pisala Evropskom parlamentu: I zvanično zatražena međunarodna istraga izbora u Srbiji

Koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) obratila se danas formalnim pismom Evropskom parlamentu, pozdravljajući nedavno usvojenu rezoluciju.
SPN pisala Evropskom parlamentu: I zvanično zatražena međunarodna istraga izbora u Srbiji
Foto: 021.rs
Zvanično su tražili pokretanje hitne misije koja bi istražila izborne nepravilnosti u Srbiji, prenosi Danas.
 
To je potvrdio kopredsednik Zeleno-levog fronta i prvi na listi koalicije SPN Radomir Lazović, istakavši da se traži pokretanje "ad hoc fact finding" misije, odnosno one koja bi utvrdila činjenice u vezi sa izbornim nepravilnostima.
U pismu se pozdravlja spremnost Evropskog parlamenta da pozove Evropsku komisiju da pokrene i dodatnu nezavisnu ekspertsku istragu.
 
Pozdravlja se, kako je navedeno, spremost da se izradi "Pribe izveštaj" o sistemskom kršenju vladavine prava u Srbiji i otetim istitucijama i zarobljenim medijima.
Lazović je kazao da je "donošenje rezolucije Evropskog parlamenta najznačajniji politički događaj nakon pokradenih (decembarskih) izbora".
 
"Ovo je početak velike promene odnosa EU prema korumpiranom naprednjačkom režimu, a u narednim danima obratićemo se zvanično i Evropskoj komisiji kako bi se pokrenula i nezavisna ekspretska istraga i izradio "Pribe izveštaj", o činjenici da je Srbija oteta država, na šta smo dugo upozoravali", kazao je on.
 
Prema njegovim rečima, dokaz da domaće institucije ne rade i da je Srbija "oteta država" je i što je "ceo svet video izbornu krađu, ali ne i domaće pravosudne institucije".
 
"Prvo smo se obraćali nadležnim sudovima, policiji, tužilaštvu, ali ništa... Zato je važno, ne samo da se izbori ponove, nego da se naprave promene, tako da njihovo ponavljanje bude u fer i poštenim uslovima, znači sređivanje izbornog spiska, otvaranje RTS-a", smatra on.
To znači, kako je objasnio, i insistiranje na odgovornosti svih koji su učestvovali u "ovim malverzacijama", kao i "oslobađanje institucija", tako da više nikada ne budemo u situaciji da sudovi i tužilaštva umesto u interesu građana, rade za vladajuću stanku.
 
"U narednim danima obratićemo se i Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU za podršku za razrešenje duboke političke krize u kojoj se Srbija nalazi posle pokradenih izbora", dodao je Lazović.
  • Sremac

    15.02.2024 11:39
    Placi Vojvodino
    Radjamo i skolujemo elitu,ali nasa elita ne ostaje u Srbiji odlaze u zemlje koje cene strucnost,kod nas ostaju,prvaranti,gibanicari,kursadzije ,plagijatori itd...
  • Mazohizam

    15.02.2024 11:21
    @Bolens
    Ucenili su nas već sa 15% teritorije ali vama izgleda ni to nije dovoljno?
  • Dex

    15.02.2024 10:12
    Ovi iz opozicije se nadaju da ce ih eu parlamentarci postaviti na vlast? Klasicno zamajavanje naroda. Nema od toga nista, kakva god rezolucija da bude. Mozete osvojiti vlast samo na izborima. Mada u sadasnjem sastavu i sa zajednickim pljuvacinama po narodu Srbije, tesko da cete i cenzus preci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija