Vujović: Evropa se sprema da Vučića pusti niz vodu, Amerikanci mu bacaju pojas za spasavanje

"Vučić pokušava da kupi vreme za svoj opstanak na vlasti, a ne za opstanak Srba na Kosovu", ocenjuje Nebojša Vujović, nekadašnji šef misije Srbije u Vašingtonu i učesnik pregovora u Dejtonu.
On za KoSSev kaže da je "srpski predsednik dobar taktičar, ali i slab strateg da uvidi ono što se zapravo sprema na zapadnoj međunarodnoj sceni prema aktuelnoj srpskoj vlasti".
 
"Evropa se sprema da Vučića pusti niz vodu, a Amerikanci mu ovog puta bacaju pojas za spasavanje", tvrdi Vujović.
Na pitanje zašto bi SAD podržavale sada Vučića, Vujović ukazuje na Kosovo.
 
"Njegova kosovska politika jeste njegov krst koji će nositi na leđima. Kristofer Hil ga samo može tapšati i hvaliti, gostiti u svom domu na Floridi", kaže Vujović.
Podseća na situaciju u kojoj se Srbija našla devedesetih, ali tog puta sa primarnom opasnošću preko okeana.
 
"Kongres SAD je tokom devedesetih usvojio 27 neobavezujućih rezolucija. Milošević ih je odbacivao kao da to nije opasnost. Ali one su u SAD pripremile teren da Klinton donese odluku o bombardovanju, napadu na Srbiju, pa je to proturio kroz NATO, bez odluke SB UN. Tako je i rezolucija Evropskog parlamenta političko upozorenje i davanje vetra u leđa izvršnim organima, u ovom slučaju – Evropskoj Komisiji/Savetu za preduzimanje mera protiv Srbije, uključujući i pretnju o obustavi evropskih fondova i finansijske pomoći", kaže Vujović.
 
Dodaje da je "Vučić okačio članstvo Srbije u EU, mačku o rep".
 
Na opasku da unutar država članica EU postoji ipak podrška Beogradu, Vujović kaže da, "iako su Viktor Orban i Kirjakos Micotakis prvi uskočili u pomoć, imali su i istovremenu poruku da i sam Beograd mora da pomogne sebi".
 
Kako navodi, "to znači da je potrebno da srpska vlast pronađe rešenje kako bi primenila preporuke Evropskog parlamenta, ODHIR-a/OEBS-a".
 
"A posle možeš, pošto si ‘vešt’ da ih razvodnjavaš. Ali, nemoj da plivaš uzvodno", kaže Vujović.
  • Dule

    17.02.2024 17:17
    Komentsr
    Pa voleo bih ove sto velicaju Putina da zive jedno mesec dana u Rusiji i malo pricaju sa obicnim ruskim narodom,pa posle nek komentarisu !!!
  • beeeeee

    17.02.2024 09:28
    @hula
    A vi svi što kometarišete imate više znanja i veći ste poznavaoci? Gde samo kupiste to silno znanje?
  • Fića

    17.02.2024 08:10
    "Upo zorenje..."...?
    "Daš dinar da uđeš u mafijaško kolo,..." all ne možeš tek tako da izađeš...!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija