FOTO, VIDEO: Avion koji je na beogradskom aerodromu udario u svetla ima rupu i oštećeno krilo

Avion Maraton erlajnza, kompanije koja obavlja letove za Er Srbiju, sa 106 putnika sleteo je na beogradski aerodrom s rupom u trupu aviona i oštećenim krilom, vidi se na fotografijama i snimcima.
FOTO, VIDEO: Avion koji je na beogradskom aerodromu udario u svetla ima rupu i oštećeno krilo
Foto: 021.rs
Avion je oštećen u nedelju uveče prilikom poletanja sa beogradskog aerodroma kada je udario u svetlosnu signalizaciju na kraju piste. 
Kako se nezvanično saznaje, a prenosi N1‚ uzrok incidenta je kratak zalet koji je pilot uzeo prilikom poletanja, tako da nije imao dovoljno vremena da se ranije odvoji od piste i izbegne svetlosnu signalizaciju.
Avion je u takvom stanju sat vremena kružio iznad Beograda, da bi konačno sleteo. 
 
 
Zbog curenja goriva vatrogasci su morali da prskaju letelicu penom, kako bi se izbegao požar.
 
"Er Srbija" je saopštila da je avion na letu za Diseldorf vraćen iz tehničkih razloga, a da bezbednost putnika nije bila ugrožena.
  • Boro Čorbo

    20.02.2024 00:38
    Drum, tako se pišu komentari, a ne kao prvi put što ste samo naznačili da Vi znate a da svi ostali ne znaju. Ovo je odličan primer kako svi treba da pazimo i unapredimo komunikaciju na internetu. Internet je postao neupotrebljiv, a nije ga Tesla za to izmišlja...;)
  • Drum

    19.02.2024 20:21
    @Sve stručnjak do…
    Ne horizontalna, nego mala krila, na repu.
    Velika krila prave uzgon i nose kompletan avion. Ona mala, repna nose manji procenat mase, tu su da regulišu podužni nagib aviona.
    Avion bi nekako letio čak i sa jednim malim ili repnim krilom. Imao bi problem sa hidraulikom jer bi jedan od tri sistema ostao bez ulja, ali druga dva ostaju u funkciji. Elevatori su odvojeni po sistemima. Recimo ako je pokidana hidraulika na levom krilu, iscuri ulje iz sistema 1 i 2, treći sistem ostaje u funkciji na desnom krilu. Teže je upravljati, ali je moguće.
    Mnogo veći je problem ako otpadne vertikalni stabilizator, u tom slučaju je nemoguće upravljati avionom. Možda nekako održavati pravac, ali svaka promena pravca je nemoguća. Vertikalno stabilizator i kormilo na njemu mu služi za stabilizaciju po horizontalnoj osi.
  • Drum

    19.02.2024 20:06
    Da manje oštećnje, vanjske oplate.
    To što je probijen rezervoar ne mora značiti da je struktura aviona narušena.
    Oštećenje na trupu je oplata aviona, nosiva konstrukcija je dublje u unutrašnjosti. Rezervoar je bliže vanjskom delu, bliže oplati da bi se gorivo hladilo. A potreba za hlađenjem je iz razloga što se hidraulično ulje i ulje motora hladi kroz gorivo. Takođe kompresovani vazduh koji izlazi iz motora i ulazi u kabinu je vruć i hladi se gorivom.
    Oštećenje na korenu krila je pokidana oplata kroz koju takođe struji vruć vazduh za odleđavanje krila, tačnije napadne ivice krila aviona koja će najpre da se zaledi.
    Mogao je pokidati hidrauliku, ali taj avion ima 3 sistema čiji su vodovi odvojeni, dva pogone pumpe u motorima, jedan električne pumpe. Taman da mu je iscurelo gorivo iz srednjeg rezervoara i rezervoara u jednom krilu, ostane mu dovoljno goriva u drugom krilu da radi jedan motor i da se vrati na aerodrom. S obzirom da je mogao sat vremena kružiti struktura nije bila narušena. Da jeste, krilo bi otpalo već nakon par sekundi.
    I taj E190 ne može da ispušta gorivo, nema tu mogućnost. Kao što sam napisao imaju veliki avioni. Nema čak ni A320 ni 737.
    Razlog za kruženje može biti ne mogućnost izvlačenja točka, pa su čekali da se sam gravitacijski izvuče i zaključa u izvučenom položaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.