BIRN: Desetine škola, vrtića i javnih preduzeća u Srbiji pokriveno kamerama za prepoznavanje lica

Video nadzor sa opcijama prepoznavanja lica nabavljen je za najmanje 28 osnovnih i sedam srednjih škola širom zemlje, kao i za jednu predškolsku ustanovu u Beogradu, pokazuje novo istraživanje BIRN-a.
BIRN: Desetine škola, vrtića i javnih preduzeća u Srbiji pokriveno kamerama za prepoznavanje lica
Foto: Pixabay
Kako prenosi BIRN, desetine škola, vrtića i studentskih domova širom Srbije nabavilo je video nadzor sa mogućnostima prepoznavanja i detekcije lica a iako korišćenje takvog sistema nije zakonski regulisano, njime su pokrivene i ulice, pijace, opštinske zgrade i javna preduzeća širom zemlje.
 
Sistemi za video nadzor sa mogućnostima prepoznavanja lica nabavljani su i za studentske domove, ali i za brojna javna mesta, institucije i saobraćajnice u 12 gradova i opština širom Srbije a po navodima BIRN, najviše takve opreme nabavljeno je u Beogradu, između ostalog za Narodnu biblioteku Srbije, pijace, nekoliko parkova i sistem beogradskog prevoza.
Opremu koja omogućava prepoznavanje lica nabavila su i druga javna preduzeća poput Agencije za lokalni ekonomski razvoj iz Leskovca, Poreske uprave, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i JKP Beogradski vodovod i kanalizacija.
 
U tekstu stoji i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) 2019. godine od kineske kompanije Huavej kupilo i postavilo po Beogradu kamere sa opcijom prepoznavanja lica kao i da su Kruševac, Paraćin, Bor i Leskovac naručivali "intruzivnu tehnologiju" za kontrolu saobraćaja.
BIRN je preneo i da je u Srbiji, osim u izuzetnim slučajevima, zabranjeno prikupljanje i obrada biometrijskih podataka, koji se prikupljaju tehnologijama za prepoznavanje lica, a da je i u tim slučajevima obavezno prethodno uraditi procenu uticaja na zaštitu podataka o ličnosti.
 
Po rečima poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milana Marinovića, upotreba biometrijskih podataka nužna je i neophodna samo u slučajevima kada je to neophodno kako bi određena institucija obavljala svoj posao, što, kako dodaje, zavisi od toga kojom se delatnošću bavi.
"Uvođenje tehnologije prepoznavanja lica u svakom drugom slučaju bilo bi prekomerno i nesvrsishodno i predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca. U tom smislu, uvođenje tehnologije prepoznavanja lica bilo gde, pa i u školama, zahteva najdublju analizu i utemeljenje u zakonu, naročito imajući u vidu da se radi o maloletnim licima", naveo je Marinović, a preneo BIRN.
 
Poverenik je dodao da su deca i maloletnici "najosetljivija kategorija" po pitanju prava na privatnost ali i da je video nadzor u školama, kao deo fizičko-tehničkog obezbeđenja, uređen pre svega Zakonom o privatnom obezbeđenju i Pravilnikom o načinu vršenja poslova tehničke zaštite i korišćenja tehničkih sredstava, nad čijom primenom nadzor vrši MUP, a ne institucija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
 
Tekst u celosti čitajte u istraživanju BIRN-a.
  • @Qwer

    24.02.2024 05:20
    U Engleskoj niko ne promišlja na zloupotrebe? Hahahahahaha, u kojoj bajci vi živite!
  • Ssy

    23.02.2024 18:41
    Ovo je Srbija, bre
    Te kamere će isključivo biti zloupotrebljavane za praćenje i prepoznavanje državnih neprijatelja, tj onih koji ne podržavaju nazadnjake. Njihova upotreba u školama, vrtićima i preduzećima je nedopustiva.
  • Izvidjac Futog

    23.02.2024 18:16
    A sto da ne
    A sto da se ne postave kamere.Bezbednost nije slučajnost već skup mera i aktivnosti.I dodao bih još da je objekat koji osim kamera kao vid obezbedjenja ima i fizičko obezbedjenje dobro obezbedjen objekat.Podrazumeva se da su lica koja vrše obezbedjenje prošla adekvatnu proveru i obuku.Nova vremena novi običaji koji su nam silom prilika nametnuti a trendovi se moraju pratiti da bi se mogućnost neke loše situacije svele na minimum.Bezbednost nikako nemoze biti trošak već samo uvek isplativa preventiva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija