Srbija protiv nasilja: Izveštaj ODIHR potvrdio izborne neregularnosti, uz dominaciju Vučića i SNS

Opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" ocenila je da je finalni izveštaj posmatračke misije kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) potvrdio izborne neregularnosti.
Srbija protiv nasilja: Izveštaj ODIHR potvrdio izborne neregularnosti, uz dominaciju Vučića i SNS
Foto: 021.rs
Ta koalcija je u saopštenju istakla da je "konačni izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji potvrdio  sve izborne neregularnosti" na koje je ukazivala i to, kako je navela, "od predizbornih uslova, izborne kampanje, do samog izbornog dana".
 
"Opšta ocena izveštaja je jasna - izbori su održani u nepoštenim, nefer i nejednakom uslovima, uz dominaciju jedne institucije - predsednika Republike i vladajuće stranke", piše u saopštenju.
Održani, su, kako je ukazano "uz zarobljene medije, korupciju kroz kupovinu glasova i pritisak na zaposlene i javnom sektoru", i dodaje se, "naročito zloupotrebu zakona radi sprovođenja migracije glasača za potrebe lokalnih izbora".
 
Kako je saopšteno, brojne ranije preporuke ODIHR-a su ponovljene, što, kako je ocenjeno, "znači da je minimalno urađeno u popravljanju izbornih uslova".
"I pored pokušaja vlasti da unizi ovaj izveštaj ODIHR-a narativom da nije bilo krađe izbora, smatramo da su sve navedene nepravilnosti pokazale da su održani izbori nelegitimni i da se moraju održati novi, u poboljšanim uslovima uz hitnu primenu svih preporuka", piše u saopštenju.
 
Izveštaj, kako je ukazano, "daje apsolutni legitimitet zahtevu opozicije da se dodatno istraže izbori u Beogradu i novodi o organizovanim migracijama glasača".
 
Daje legitimitet i da se istraži, kako je ukazano, "i falsifikovanja popisa za izborne liste, koje je sam ODIHR u ovom izveštaju naveo kao veliki problem izbornog procesa".
 
"Od posebne je važnosti što su istaknuta još dva ključna problema, a to je birački spisak, za koji navode da je javnost izgubila poverenje" i preporučuju njegovu reviziju uz učešće i opozicije i civilnog sektora, "i fenomen migracije glasača za glasanje na lokalnom nivou koji su organizovano dovedeni", piše u saopštenju.
 
Ovaj, kako je ukazano, "izuzetno oštar izveštaj za standarde ODIHR-a proširio je i dokazima potkrepio preliminarne zaključke ODIHR-a od 18. decembra o dominaciji predsednika i sistematskoj prednosti vladajuće stranke".
 
To je urađeno i o "nacionalnim emiterima koji su favorizovali vladajuću strukturu, polarizaciji društva, agresivnoj kampanji, govoru mržnje i verbalnim napadima na opoziciju, nevladine medije i kritičare vlasti", dodaje se.
Odnosi se, kako je ukazano, i na funkcionersku kampanju, zloupotrebu javnih resursa, kupovinu glasova, pritisak na zaposlene u javnoj administraciji.
 
"ODIHR je jasno konstatovao da državni organi nisu reagovali na ozbiljne nepravilnosti, uključujući tu i ministarstva, RIK, REM i Agenciju za sprečavanje korupcije", piše u saopštenju.
 
Izveštaj je, kako je ocenjeno, izuzetno značajan i u delu u kome pominje organizaciju "CRTA" i istraživački tim CINS-a o kupovini glasova kroz socijalna davanja, "čime se daje apsolutni legitimitet njihovim nalazima".
  • Zbog kradje

    27.02.2024 21:32
    Diskvalifikovati SNS
    Ucestvovanje na narednim izborima usloviti diskvalifikacijom SNS-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.