Ponovo izmena: Cena stanova za bezbednjake određivaće se na svakoj lokaciji posebno

Kupoprodajnu cenu stana za pripadnike snaga bezbednosti na svakoj pojedinačnoj lokaciji ubuduće će određivati Komisija koju obrazuje Vlada Srbije.
Ponovo izmena: Cena stanova za bezbednjake određivaće se na svakoj lokaciji posebno
Foto: 021.rs
Kako piše Nova ekonomija, Komisija će to raditi na osnovu izveštaja koji će sastavljati posebna operativna grupa (a koju takođe obrazuje Vlada Srbuje), piše u Uredbi koja je objavljena u Službenom glasniku. 
 
Raspon cena za bezbednjake će se tako kretati od procenjene proizvodne cene neto kvadrata (minimalna cena) do tržišne cene neto kvadrata na konkretnoj lokaciji (maksimalna cena).
 
Uredba propisuje da investitor izgradnje stambene zgrade i stanova na pojedinačnoj lokaciji (investitor je Srbija ili pivredno društvo koje ona osniva) dostavlja operativnoj grupi procenjenu tržišnu cenu stana koju određuje licencirani procenitelj, u skladu sa Zakonom o proceniteljima vrednosti nepokretnosti i Pravilnikom o nacionalnim standardima, kodeksu etike i pravilima profesionalnog ponašanja licenciranog procenitelja.
Kupoprodajna cena stana određuje se ako su utvrđene pojedinačne lokacije, ako je rešenje o građevinskoj dozvoli za izgradnju stambene zgrade i stanova na pojedinačnoj lokaciji pravnosnažno i ako je operativna grupa (koju obrazuje Vlada) Кomisiji dostavila izveštaj o uslovima za određivanje kupoprodajne cene na pojedinačnoj lokaciji.
 
Komisija će na osnovu izveštaja i dokumentacije (rešenja o građevinskoj o dozvoili, utvrđene pojedinačne lokacije), "a naročito uzimajući u obzir razvijenost jedinice lokalne samouprave" na čijoj se teritoriji grade stambene zgrade, utvrđivati cenu neto kvadrata, dodaje se u Službenom glasniku.
 
U Uredbi se navodi da će se postupci utvrđivanja kupoprodajne cene, koji su započeti, a nisu okončani do dana stupanja na snagu ove uredbe, okončati u skladu sa propisom po kojem su započeti.
"Okončanim postupkom, u smislu ove uredbe, smatraju se postupci koji su okončani potpisivanjem i overom ugovora o kupoprodaji stana", navodi se u Uredbi.
 
Na utvrđivanje kupoprodajne cene stanova, koji su izgrađeni u ranijim fazama realizacije projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a za koje cena nije utvrđena, primenjuju se odredbe nove uredbe.
 
Dalje se propisuje da se u slučaju raskida ranije zaključenih ugovora o kupoprodaji primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji je važio u vreme raspisivanja javnog poziva za prodaju stanova u stambenim zgradama za kolektivno stanovanje.
 
U prvobitnom zakonskom rešenju pisalo je da cena kvadrata za bezbednjake "ne sme premašiti 500 evra", ali je zakon izmenjen tako da se taj deo više ne postoji.
 
Republika Srbija je 2018. i 2019. godine osnovala nekoliko preduzeća za izgradnju stanova za bezbednjake: SPV Dunav (Novi Sad), SPV Avala (Beograd), SPV "Tisa" (Novi Sad), SPV "Ibar" (Kraljevo), SPV "Lepenica" (Kragujevac), SPV "Pčinja" (Vranje), SPV "Sava" (Sremska Mitrovica), SPV "Nišava" (Niš), kao i SPV "Nišava 2" i SPV "Nišava 3".
 
SPV je skraćenica sa "Special purpose vehicle" (entitet posebne namene) koji se osniva radi izvršenja tačno određenog cilja, u ovom slučaju izgradnje konkretnih objekata.
  • Геније

    07.07.2024 15:55
    Брзи прсти
    Брзи прсти су заиста донели стан нестраначком припаднику МУП-а, имао је среће и то је то.
    Ако ћемо сумњати у све што је добро за некога, онда са нама нешто није у реду. Ово је добра ствар за припаднике МУП-а, јер им је послодавац држава.
    Било би добро да тако буде за све запослене, али хтели сте либерални капитализам, па нека вам послодавци то обезбеде.
  • Mikica

    07.05.2024 22:33
    Ravnopravnost
    Mene samo zanima gde je tu ravnopravnost. Dakle DRŽAVA to naziva socijalnim stanovima i neku grupaciju je pomogla- bez kriterijuma. Ostali koji su hteli da se stambeno zbrinu nisu imali mogucnost, a sada kad im ponudi kostace kao i na trzistu? Gde je tu onda socijalni momenat. Pa ja po trzisnoj ceni ne moram da cekam da se gradi i da placam kredit i stanarinu dok cekam svoj stan, kao i kamate za banku koja jedina daje kredit .... Tuga dakle ima manje vrednih i vise vrednih gradjana...
  • Draško

    26.04.2024 22:25
    Nada
    Pošto su SNS-ovci podelili svojima one po 500€,nadam se jer imam samo 36 god staža !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija