Gojković: Srbija u pogledu prava žena oduvek bila napredna zemlja, u odnosu na Evropu i svet

Ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković ocenila je da je Srbija u pogledu prava žena oduvek bila napredna zemlja.
Gojković: Srbija u pogledu prava žena oduvek bila napredna zemlja, u odnosu na Evropu i svet
Foto: FoNet (Aleksandar Barda)
Dodala je da je Srbija uvek prednjačila u odnosu na Evropu i svet, ali da je potrebno još zajedničkog rada kako bi postojala potpuna radna ravnopravnost u društvu.
U Etnografskom muzeju na svečanosti "Ladies First – Nagrada Dobrila" ministarka je kazala da su žene u Srbiji dobile pravo da se školuju i glasaju pre nego što se to desilo u nekim naprednijim državama.
"Pravo školovanja za devojčice kod nas ostvareno je još 1842. godine. Žene su pravo glasa dobile pre više od jednog veka, s obzirom na to da su još na Velikoj narodnoj skupštini, 1918. godine, glasale za prisajedinjenje Kraljevini Srbiji delova države koji su bili pod Austrougarskom imperijom", kazala je ministarka.
 
Ona je rekla da joj je drago što je ostvarena njena ideja da se obnovi zaveštanje Dobrile Smiljanić, pošto je ta žena dala doprinos ekonomskom osnaživanju žena i ostvarivanju principa rodne ravnopravnosti, a po rečima ministarke, rad Dobrile Smiljanić nastaviće da živi kroz nagradu sa njenim imenom.
 
Na svečanosti je predstavljena monografija o Dobrili Smiljanić prevedena na engleski jezik.
  • Recimo

    09.03.2024 14:19
    Predsednik vrhovnog kasacionog sud je žena, republički javni tužilac je žena, najpoznatiji advokat krivičar je žena,ministar pravde ke žena, ministar zdravlja i mnogi direktori i načelnici klinika su žene...Jedno od retkih polja gde smo daleko ispred ostatka Evrope. Poređenja radi, u Švajcarskoj su žene dobile pravo glasa 1971e godine.
  • /

    09.03.2024 13:49
    Ravnopravnost žena je zaostavština SFRJ. Ostalo je u Srbiji onoliko koliko još nismo stigli da upropastimo.
    I da, imam manju platu od muškog kolege za isti posao
  • Šanel od Kokoa

    09.03.2024 12:17
    "Gojković: Srbija u pogledu prava žena oduvek bila napredna zemlja, u odnosu na Evropu i svet"
    Valjda zato ona još uvek nije na robiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija