Vučić najavio beogradske izbore za 28. april ili 5. maj: Šta je u tome pogrešno?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da beogradski izbori mogu da budu 28. aprila ili 5. maja, kada je Uskrs.
Vučić najavio beogradske izbore za 28. april ili 5. maj: Šta je u tome pogrešno?
Foto: 021.rs
N1 prenosi da on tako svesno obmanjuje javnost, poručujući da je jedino 28. april alternativa izlasku na birališta na dan kada pravoslavni vernici proslavljaju najveći hrišćanski praznik.
"Ako predsednik Skupštine Srbije bude izabran 11. marta, 12. ili 13. marta, nevažno, izbori moraju da budu do 11. ili 12. maja. Znači mogu da budu 28. aprila, u roku između 45. i 60. dana, po zakonu. Pa mogu da budu 28. ili petog. A petog nam je Vaskrs. Hoćete li na Vaskrs da imamo izbore?", rekao je Vučić novinarima tokom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu.
To što će predsednik Skupštine Srbije (najverovatnije) biti izabran na sednici parlamenta zakazanoj za 11. mart apsolutno ne znači da novi gradski izbori moraju biti raspisani tog dana. Niti dan ili dva nakon toga, prenosi N1.
 
Budući da je rok za konstituisanje Skupštine Beograda istekao 3. marta, predsednik Narodne skupštine mora da raspiše nove izbore za gradsku skupštinu u roku od mesec dana od dana kad je trebalo konstituisati skupštinu. Dakle, bilo kog dana u periodu od 4. marta do 3. aprila. Samim tim, krajnji rok za održavanje beogradskih izbora nije ni 5. maj ni 12. maj, već 2. jun.
 
Jedino što u Vučićevoj izjavi nije sporno, uz datum kada se proslavlja Uskrs, jeste činjenica da novi beogradski izbori ne mogu biti raspisani pre nego što bude izabran predsednik Skupštine Srbije, koji je jedini ovlašćen da raspiše izbore za odbornike gradskog parlamenta.
 
Tu činjenicu, pak, predsednik Srbije zanemario je pre desetak dana, tvrdeći da beogradski izbori mogu da budu 21. ili 28. aprila.
 
"Vi morate da razumete, 3. marta ističe rok i ako 3. marta nema formirane vlasti, ti izbori mogu da budu samo u dva dana - 21. i 28. aprila jer je rok 45 do 60 dana. Dakle, svako ko mozga malo ima to bi mogao da vidi", poručio je Vučić pre desetak dana iz Tirane.
 
A za one koji imaju manje od "malo mozga" Vučić je imao i dodatno pojašnjenje.
 
"Ali bez ičega, ako nema izbora predsednika Skupštine grada, onda izbori mogu da budu samo u dva dana, 21. ili 28. aprila. I to nema veze ni sa OEBS-om, ni sa ODIHR-om, ni sa Evropskom unijom, ni sa Svetim Petrom, ni sa Marinikom Tepić i štrajkom glađom, ni sa ovim, ni sa onim, ni sa čim. Ima veze samo sa zakonom", slikovito je objasnio Vučić.
Čini se da je namera Vučića i SNS da se izbori u Beogradu zaista održe 28. aprila uprkos najavi opozicije da će u tom slučaju možda i bojkotovati izbore, prenosi Danas.
  • Naprednjak iz NS

    09.03.2024 16:14
    Miloše, da li mene selite na Stari ili Novi Beograd i kada se vraćam u Novi Sad?
  • Dex

    09.03.2024 16:07
    Pogresno je jedino sto legalno dobijene izbore ponavljamo. A posto ih ponavljamo, nista pogresno nema u tome sto ce biti 28.04.2024. Jedino na Vaskrs ne bi trebali biti, jer je Vasks vazniji od bilo kakvih izbora
  • milicica

    09.03.2024 14:22
    pa neka ih ne bojkotuju
    Ako su kako opozicija kaze izbori pokradeni a oni pobedili oni koji su glasali glasace ponovo kad god da su izbori. Jednostavno izadjite u
    i pobedite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.