Milan St. Protić: Ako je parlament ogledalo našeg društva, onda smo videli najružnije lice

Ako je parlament ogledalo našeg društva, onda smo videli najružnije lice stvarnosti, na našu žalost i na našu sramotu.
To je za N1 rekao istoričar Milan St. Protić i dodao da veruje da većina ljudi u Srbiji ume bolje da se ponaša od svojih predstavnika u parlamentu.
 
"Predstavnici građana u parlamentu treba da budu uzor ljudima kako da se ponašaju, a šta smo mi videli. Na sednici parlamenta smo videli mešavinu neverovatnih prostakluka i besmislica u čemu prednjače predstavnici vlasti. Oni to čine od početka, još kada su bili u svojoj prvoj partiji, sledeći svog prvog vođu koji je ovakvo ponašanje u parlamentu započeo. A zašto se to radi? Pa da se podiđe najnižim strastima građanstva. To se radi sistematski, smišljeno i jako dugo. Trude se da jeftinim, odvratnim izrazima i uvredama zasene prostotu. I evo i sada vidimo, na primer, koliko je i pitanje Kosova spalo na najniže grane i postalo moneta za podkusurivanje i to tako što vlast optužuje opoziciju. I to zloupotrebljavaju, a sve kako bi impresionirali neuke i najneobrazovanije mozgove, a za Kosovo vlast ne daje ni pet para", rekao je St. Protić.
On je naveo i da građani nisu saznali ništa novo, da razgovori između Prištine i Beograda nisu ni pomenuti, kao i da se ponavljala stara priča o tome ko su patriote, a ko izdajnici.
 
"U toj priči u kojoj optužuju opoziciju da su izdajnici preskočili su da kažu da njihov predsednik, u isto vreme dok oni napadaju, sedi s Kurtijem. Tako se javnost preparira, i to je jedini način kako oni brane integritet i narod na Kosovu, dok sa druge strane prave razne aranžmane kako bi sačuvali vlast i napravili sebi najbolju poziciju u odnosu na zapad. Vlast poklanja imovinu koja im ne pripada, a to niko nema pravo da radi. Da poklanja, kao da im je dedovina. Isto tako, jedno govore domaćoj javnosti, drugo strancima, pa se čak dogovore sa strancima da ih u domaćoj javnosti vređaju, a onda u isto vreme sa njima prave dogovore i sporazume. I to ne treba da čudi, jer strancima nije primarni interes demokratija u Srbiji", naveo je istoričar.
Međutim, St Protić ističe da opozicija mora da nastavi da se bori.
 
Na pitanje kako će izgledati rad parlamenta u novom sazivu, St Protić. je istakao da će izgledati kako je izgledao i prethodnih dana, i da bi vlastima jedino odgovaralo kada opozicije ne bi bilo.
 
"To se i dogodilo kada je bio bojkotovan, ali i tada su morali, zbog međunarodnog pritiska da raspišu izbore. I to ništa ne čudi jer je parlament u Srbiji sistemski unižavan. U ovoj državi nikada nije prihvaćeno da živimo u parlamentarizmu i da Skupština Srbije ima oreol i određeni ugled, kao i da je to najviša i najznačajnija institucija u zemlji. Sve se činilo da se parlament ismeje i da se pokaže da je nepotreban, da je dovoljno da imate jednog čoveka koji odlučuje i prelama preko kolena. Mi se u ovoj zemlji nismo dogovorili da li žellimo da živimo u parlamentarnoj demokratijii i zato je sve je na silu. Vlastodržci zapravo hoće da vladaju u atuokratiji u atoritativnosti, a sve ostalo su dekor i fasada i to užasno ružna, da bi narod na posletku rekao – šta će nam to i zašto bi mi sa svim tim ljudima gubili vreme i citiram 'trošili novac'", naveo je St Protić.
 
On je istakao i da se vlast u svim oblastima bavi isključivo zloupotrebom, da to radi non stop, i da ne treba očekivati od njih da se upristoje i postupaju legitimno.
  • Mbm

    12.04.2024 08:42
    Beznadje i beda
    Nije dobro što su i jedni i drugi sveli parlament ns vredjanja i ruzne reci, i tacno da bi ga obesmislili i završavali poslove licnih interesa. Ono sto jr nazalost prisutno je da je gradjanima Srbije sve gore, da sve losije i bdenije žive, da je besposlica sve veca i da to unistava sve porodice i ljude. Vlast kod ociju to ne vidi.
  • Kaja

    20.03.2024 11:45
    @Veverac
    Bar ne vređa inteligenciju običnih građana. Ukoliko je Vama normalno da se u Skupštini Srbije polemiše ovim rečima. Da se najružnije i najgnusnije reči izgovaraju svaki dan za govornicom, onda je sve OK.
  • B

    20.03.2024 11:07
    Plač
    Doajen demokratije koji je sa svojom strankom imao manje glasova nego plaćenih kontrolora na izborima. Nek kaže to Čomićki, da mu ona objasni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija