Dvostruka igra: Srbija i NATO sarađuju, ali se o tome ne priča previše

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović izjavio je da su odnosi Srbije i NATO prilično razvijeni.
Đukanović je kazao da, iako postoje brojne zajedničke vežbe između Vojske Srbije i NATO, ipak postoji otpor od dominantnih struktura da se otvori bilo kakva priča o ulasku Srbije u Severnoatlantski savez. 
 
"I u većini srpskih medija je NATO gotovo 100 odsto negativno predstavljen, što potkrepljuje stavove dominantnog javnog mnenja", rekao je on. 
 
Upitan da li NATO danas ugrožava nacionalne interese Srbije, Đukanović je rekao da, s obzirom na vojnu neutralnost, NATO ne može da dovodi u pitanje interese Srbije. 
Na pitanje kako situacija na Kosovu i Metohiji utiče na odnose Srbije i NATO, profesor je naveo da je misija Kfora usmerena na zaštiti srpskog naroda i hramova Srpske pravoslavne crkve. 
 
"Ipak, kroz javno mnenje se ne uviđa dovoljno koliki je značaj Kfora za Srbe na Kosovu", kazao je. 
 
Upitan da li Srbija u ovom trenutku ima viši nivo saradnje s NATO ili s Rusijom, Đukanović je rekao da se na osnovu sadašnjih odnosa ne mogu izvući dalekosežni zaključci.  
 
"Iako Vojska Srbije u ovom trenutku ima veću saradnju s NATO nego s Rusijom i Belorusijom, to ne reflektuje dubinu spoljne politike Srbije", smatra profesor. 
Ocenjujući percepciju i imidž NATO u srpskoj javnosti, Đukanović je rekao da je odnos prema alijansi sada lošiji nego u vreme neposrednog bombardovanja. 
 
"Istraživanja pokazuju da samo između pet i osam odsto građana Srbije pokazuje želju za punopravnim članstvom u NATO, dok broj onih koji su protiv te opcije permanentno raste u protekle dve decenije", rekao je Đukanović.
 
"Prikrivena saradnja Beograda s NATO"
 
Viši istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović ocenio je današnje odnose Srbije i NATO kao "prikrivenu saradnju".
 
Taj stav je obrazložio ocenom da se "po mnogim paramentrima Srbija ponaša kao da je članica Alijanse iako to ona formalno-pravno i politički nije".
 
"Ako gledamo sva bitna pitanja srpske odbrambene politike, ona se i dalje vrte oko Alijanse. Srbiji je Kfor egzistencijalno važan za zaštitu srpske zajednice i kulturne baštine na Kosovu", kazao je Vuksanović.
 
Ukazao je da je činjenica i to da postoji jak otpor i jaka averzija prema Alijansi u srpskom javnom mnjenju i zbog bombardovanja SRJ 1999. i zbog 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.
 
"Stoga se vodi dvostruka igra: s jedne strane se sarađuje sa Alijansom, ali se o tome ne priča previše u javnosti i medijima pod kontrolom vladajuće koalicije", kazao je on.
 
"Odnosi Srbije i NATO solidni" 
 
Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove je ocenio da su odnosi Srbije i NATO solidni i da Srbija, čak i da to poželi, ne bi mogla da postane članica te vojne alijanse zbog nerešenog kosovskog pitanja.
 
Novaković je kazao da bi članstvo u NATO moglo da bude korisno za Srbiju, ako je njen krajnji cilj ulazak u EU.
 
"NATO nije samo vojni već i politički savez. Srbija se izjašnjava kao neutralna zemlja, ali ako bi želela to da promeni i pristupi NATO, to ne bi moglo da se desi dok se ne reši pitanje Kosova. Postoje tu još neki preduslovi, ali sve su to stvari koje bi se relativno lako rešile ako postoji politička volja", kazao je Novaković.
"Ne može se reći 'puj pike ne važi' za bombardovanje"
 
Politikolog Cvijetin Milivojević ocenio je da je odnos Srbije i NATO kakav je danas "taman po meri i uz korektno uvažavanje", ali da se ne može reći "puj pike ne važi" za ono što se desilo tokom bombardovanja 1999. godine.
 
Milivojević je rekao da Srbija "na korektan, partnerski način sarađuje sa NATO" i da je sa zemljama članicama NATO u proteklih 15 - 20 godina imala najmanje deset puta više zajedničkih vežbi nego sa nekim drugim zemljama, među kojima je i Rusija.
 
"Međunarodne trupe na Kosovu čine isključivo pripadnici NATO, i Srbija mora da očuva dobre odnose s NATO jer jedino tako može da zaštiti Srbe na Kosovu. Apsolutno partnerstvo, nikakvi konflikti, od Kfora tražiti da zaštite srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, i istovremeno voditi svoju politiku koja je politika vojne neutralnosti, po odluci Skupštne Srbije iz 2007. godine", kazao je Milivojević.

Teme

nato
  • Пантелија

    26.03.2024 15:48
    Каубојски односи
    Са натом добре односе има само каубој аца и његови корумпирани војни генерали и нико више.
  • Nikola

    26.03.2024 07:47
    Da li vi znate da hrvatski vojnici mogu da se kreću po Srbiji bez dozvole? Da li vi znate da albanski vojnici mogu da se kreću po Srbiji bez dozvole? Da li vi znate da crnogorski vojnici mogu da se kreću po Srbiji bez dozvole?
  • Г

    26.03.2024 04:40
    Г
    А шта треба,да опет победимо НАТО ко 99! Нормално да сарађује,и треба,али АВ несме јавно рећи,док им све предаде. Ако су Демократе,издајници за 12 година АВ је могао,то прекинути али испаде,највећи издајник јер га они,довели и подржавају,што видимо из свега даток! У Србији,непостоји десница ни патриоте,већ интересно корисне групе! Нека ме неко демантује.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.