U Srbiju i druge delove Evrope stiglo 180.000 tona peska iz Sahare

Jak i topao vetar doneo je iz Afrike saharski pesak, zagađujuću materiju prirodnog porekla, rekao Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.
U Srbiju i druge delove Evrope stiglo 180.000 tona peska iz Sahare
Foto: Pixabay
Šoštarić je dodao da je taj pesak je stigao čak do Švajcarske i u Evropu doneo oko 180.000 tona peska. 
On je pojasnio da je potrebno pratiti prisustvo peska u vazduhu jer je dokazano da ima negativan uticaj na zdravlje.
 
"Bio je najavljen sunčan dan. Nemamo klasične kišne oblake, već zapravo vidimo da nema sunca - upravo zbog toga što saharski pesak ne dopušta zracima sunca da dopru do površine", rekao je Šoštarić za RTS.
Šoštarić preporučuje da se smanji boravak napolju koliko je to moguće i da se prati koncentracija zagađujućih materija na dostupnim internet stranicama. Uz to, potrebno je izbegavati fizičku aktivnost na otvorenom, dokle god je pesak prisutan u vazduhu.
 
Za danas su meteorolozi objavili žuti alarm zbog grmljevine i pljuskova, i najavili temperaturu nižu za oko 10 stepeni u odnosu na juče.
  • Joks

    02.04.2024 07:41
    ?
    Gde je sad taj pesak,treba mi da zidam šupu ..
  • Tamo 'vamo

    02.04.2024 07:29
    Kako ste ga izvagali da mi je znati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija