Obeležavanje godišnjice nemačkog bombardovanja Beograda 1941. godine na više lokacija

U Beogradu će danas biti obeležena 83. godišnjica bombardovanja tog grada koju je 1941. godine započela nacistička Nemačka bez objave rata.
Time je tadašnja Kraljevina Jugoslavija ušla u Drugi svetski rat.
 
Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, biće održana danas u 10.00 u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu.
Vence i cveće položiće predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Grada Beograda, ambasada, boračkih i udruženja za negovanje tradicija, potomci stradalih i građani.
 
Istog dana, u 12 sati kod Spomenika pilotima braniocima Beograda delegacija Vojske Srbije i Grada Beograda, polaganjem venaca obeležiće 83. godišnjicu napada na Beograd.
Naredbu za bombardovanje Beograda izdao je tadašnji nemački kancelar i vođa Trećeg Rajha Adolf Hitler, a povod za napad bio je državni udar kojim je sa čela Jugoslavije svrgnut knez Pavle Karađorđević zbog pristupa Silama Osovine, nakon čega se Jugoslavija okrenula Saveznicima.
 
Ka Jugoslaviji su 6. aprila 1941. poletela 484 aviona, od kojih su 234 bili bombarderi, a na Beograd je bačeno oko 440 tona zapaljivih bombi.
 
U naletima nemačkih aviona 6, 7, 11. i 12. aprila, prema različitim podacima, stradalo je između 2.000 i 4.000 ljudi, porušeno blizu 700 zgrada, više hiljada je oštećeno, među kojima i Vaznesenjska crkva u kojoj je u trenutku napada bilo vernika.
 
Prema pojedinim informacijama, jugoslovenska protivvazdušna odbrana oborila je više od 40 nemačkih aviona, a u borbama je poginulo i 11 jugoslovenskih pilota.
 
Kratkotrajni "Aprilski rat" završen je 17. aprila 1941. godine okupacijom i podelom Jugoslavije između Sila Osovine.
  • zztop

    06.04.2024 12:16
    "Bolje pakt nego rat" - bolje BRICS nego NATO i EU ... istorija se ponavlja nama pred očima ...
  • Marsovac

    06.04.2024 11:34
    Tiha voda, breg roni...
    Francuzi, Hrvati, Holanđani, da ne nabrajam dalje, su samo pustili jaku vojnu silu, sačekali kraj rata i priklonili se pobedniku.
    A, nas su saveznici u znak poštovanjan prema nama više puta bombardovali u toku tog rata i posle 50-tak godina ponovo.
    Pa ti vidi ko su nam prijatelji...
    Uz to, u međuvremenu Putin odlikuje Mesića.

  • Marta

    06.04.2024 11:20
    Pitma za druga?
    Jel Sapic bio na obelezavanju ili oplakivao sveje naci-faci drugare?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.