Demostat: Vlast u Srbiji često "gura pod tepih" koliko nam Evropska unija pomaže i ulaže

Evropska unija u proteklih 10 godina u Srbiju je uložila više od četiri milijarde evra bespovratnih sredstava, koji znače bolju infrastrukturu, nove puteve, bolnice, pruge, energetske koridore...
Demostat: Vlast u Srbiji često "gura pod tepih" koliko nam Evropska unija pomaže i ulaže
Foto: 021.rs
Međutim, to srpske vlasti i mediji koji su joj bliski često "guraju pod tepih" i zanemaruju, piše danas Demostat.
 
Kako se navodi, vlast i mediji koji su joj naklonjeni kada god mogu praktično kriju od građana konkretne efekte evropske pomoći i saradnje sa EU, tako da javnost ostaje neobaveštena o direktnoj koristi od evropskog novca i projekata i uskraćena za pravo da zna šta Srbiji donosi pristupanje EU i evropski put.
Od obnove Golubačke tvrđave do povećanja populacije orlova krstaša u Srbiji, od uvođenja novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda do podrške obrazovanju i reformi javne uprave, od digitalizacije u školama do modernizacije pruge Beograd - Niš - širom Srbije uspešno se pokreću i razvijaju projekti koje finansira EU.
 
Ukupna vrednost srpskog izvoza u EU je dostigla novi rekord u 2022. godini i iznosi gotovo 18 milijardi evra. Evropska unija je tradicionalno ključni trgovinski partner Srbije, sa više od 54 odsto ukupne robne razmene u 2022.
Svaki peti zaposleni u Srbiji radi za firmu sa većinskim kapitalom iz EU, koje direktno doprinose budžetu Srbije. Bez obzira na poreklo kapitala, oko 17.700 srpskih kompanija izvozi deo proizvoda u zemlje EU, a te kompanije zapošljavaju 675.000 radnika.
 
Istraživanja javnog mnjenja godinama unazad pokazuju da građani i dalje smatraju da je pomoć drugih spoljnih aktera, poput Kine i Rusije, mnogo veća nego što zaista jeste, dok se sredstva iz EU.
 
Tek sredinom 2022. godine, EU je konačno izbila na prvo mesto u percepciji javnog mnjenja o tome ko daje najviše bespovratne pomoći i ko najviše investira u Srbiju.
 
Demostat navodi da aktuelna vlast već godinama igra duplu igru kad je reč o evropskim integracijama, deklarativno nazivajući EU glavnim spoljno-političkim ciljem, dok istovremeno šalje građanima antievropske poruke i veliča saradnju sa Rusijom i Kinom.
 
Neverodostojna opredeljenost vladajućih struktura za EU, antizapadna i proruska propaganda koju država vodi duži niz godina, te poigravanje sa "alternativama" u spoljnopolitičkom smislu doveli su do niske podrške građana EU.
 
Vlast praktično krije od građana konkretne efekte evropske pomoći i saradnje sa EU kada god to može, od sektora privrede, do podrške EU unapređenju javne uprave, obrazovanja, energetike. Te činjenice su zatrpane antizapadnom propagandom ili se prećutkuju i skrivaju pod tepih.
Mediji naklonjeni vlastima vrlo često u izveštajima sa događaja koji se tiču projekata EU ne spominju ko finansira ili delimično finansira taj projekat niti, recimo, prikažu zastave EU. Građani na taj način ne budu obavešteni o direktnoj koristi od evropskog novca i projekata.
 
S druge strane, i u medijima i od strane vlasti veličaju se projekti koji se finansiraju iz kineskih kredita, pa se po Beogradu čak pojavljuju i bilbordi-zahvalnice, ali se nigde ne govori o tome da su kineski krediti nepovoljniji, da su uslovi netransparentni, kao i da projekte obično izvode kineske firme, piše Demostat.
  • The King

    08.04.2024 10:42
    Propaganda
    Videvši komentare znam za sigurno da mašinerija politička ,na žalost izuzetno dobro deluje na teritoriji Srbije ...samo što imaju gradjani štete od toga...neke stvari neće biti jasne ljudima zatrovanim a jednistavna je sa svima je dobro saradjivati!- a po najviše gde imaš najviše interesa jer jer to tako!
    A ovi što su napravili da se rasparča i sama Srbija, gledam oni nešto nedaju i brane neko je opet ugrozen?!....samo neka znaju da više niko nije naivan da sve to sto priželjkuju može da ima ogromne posledice! Bitno da se zna tj.da znaju te iste "patriote" !
  • Bojana

    07.04.2024 13:17
    Pravda
    Kako da ne... EU daje novac a sta trazi zauzvrat, da prodamo i porodicu i zemlju i Kosovo i Republiku Srpsku i dusu, i veru za veceru. Napredak je uz BRIKS .
  • @Nene

    07.04.2024 10:25
    @Nene ovo nisam mogao da ne prokomentarišem ! Slažem se sa tobom da ako članovi EU-sekte Vučić ili Đilas ostanu na vlasti za 10 god ćemo biti deponija Evrope ! A potpuno sam siguran ako oteramo EU-fanatike Vučića i Đilasa i dovedemo predsednika koji će da učlani Srbiju u BRICS, da će za 10 god dolaziti iz EU kod nas da rade zapadni državljani jer će ovde biti veća plata i veće mogućnosti nego kod njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.