Vučić najavljuje leteće automobile do 2027: "Za početak da nam točkovi autobusa ne otpadaju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je najavljivao leteće automobile u Srbiji, a najnovije obećanje je da ćemo ih imati do 2027. godine.
Tako je 9. marta ove godine, prilikom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu, Vučić naglasio da je ideja da se izložba "Ekspo 2027" dočeka sa letećim automobilima.
 
"Za našu zemlju je velika stvar što će da predsedava Globalnim partnerstvom za veštačku ineligeciju. To govori koliko je Srbija uspela da uradi. Ne znam da li smo ikada imali takav napredak. Sve to možemo zahvljajući inteligenciji naših ljudi. Mnogo toga ćemo da dobijemo i naučimo. Nema sumnje da ćemo 'Ekspo 2027' da dočekamo vozila bez vozača i nadam se da će to biti premijera za jugoistočnu Evropu takozvanih letećih automobila", kazao je on tada.
Pre nekoliko dana Vučić je najavio da će 8. i 9. aprila, za vreme boravka u Francuskoj, imati važne razgovore sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom, a da je jedna od tema o kojima će se razgovarati i auto-industrija.
 
"Kinezi u svetu i Francuzi u Evropi su jedini u ovom trenutku sposobni za ono što je naš cilj, a to je da za 'Ekspo 2027' imamo leteći taksi, da imamo leteće automobile u Beogradu, ma kako to izgledalo čudno", naveo je Vučić.
On je dodao da će se truditi da Srbija bude prva ili druga zemlja u Evropi koja će da uvede leteće taksije i to do 2027. godine.
 
Podsećamo, još 2018. godine je Vučić, prilikom posete Kini, pričao o prototipu letećih automobila u toj zemlji i molio predsednika Si Đi Pinga da se i Srbija na neki način uključi u to.
 
Međutim, iz predsednikovih govora, ostaje nedorečeno da li pod "letećim" automobilima misli na automobile koji zaista lete ili na klasične automobile, ali kojima nije potrebna ljudska kontrola.
 
Autorka i urednica emisije "Vrele Gume" Lidija Piroški za Danas objašnjava pojam pravih letećih automobila.
 
"Pod pojmom leteći automobil podrazumeva se vrsta putničkog vozila koje može da prevozi putnike 'od vrata do vrata' vazduhom i putevima", pojašnjava ona.
 
Ona podseća da su u svojoj emisiji "Vrele gume" već predstavljali kompaniju "Archer".
 
"Tada je situacija bila takva da je američki startap već uveliko usavršavao 'Midnight', aerotaksi na električni pogon, namenjan za četiri putnika, plus pilota", kaže Piroški.
 
Ona podseća da je avio-kompanija United najavila da će 2025. godine sa flotom "Midnajta" povezati centre Njujorka, Čikaga i Hjustona sa tamošnjim aerodromima.
 
Globalno širenje Archera u prvoj etapi je predviđeno za Indiju i Ujedinjene Arapske emirate, navodi ova sagovornica beogradskog lista.
 
"Abu Dabi je definitivno zgodno mesto da se pronađu investitori široke ruke. U Kini, kompanija 'Xpeng Motors' počinje da prima porudžbine za leteća vozila od kraja ove godine", objašnjava Piroški.
 
Ona smatra da ova tehnologija svakako neće moći u skorije vreme da bude implementirana.
"Sve i da se reše brojna tehnička pitanja, s obzirom da za ova vozila još ne postoji regulativa, osiguranja i pre svega obuke, kao i da je za rešavanje ovih izazova potrebno pre svega vreme i bar neko iskustvo, veliko je pitanje njihova realna upotreba. Nadležnost kontrole letenja nad ovim vozilima je posebna velika tema", ukazuje ona.
 
Piroški naglašava da još ni autonomna vozila nisu ušla u svakodnevnu upotrebu i da smo daleko od pravih letećih.
 
"Za sada, što se naše teritorije tiče, bilo bi dobro da do 2027. prvo nađemo način da točkovi autobusa ne otpadaju i ne ubijaju ljude na ulicama, ali i da podmladimo nacionalni vozni park koji je u ovom momentu u proseku star 17 godina", poručuje ona.
  • Zvončica

    14.04.2024 02:00
    vilinska prašina Cp6
    У преговорима смо са добровољним вилинским друштвом и са чак четири приватне фармацеутске лабарАторије...
  • Lela

    10.04.2024 07:06
    Narod se boji komentarisati, teško ovoj zemlji
  • Vojvodjanin

    08.04.2024 20:08
    Odustao od letecih automobila?
    Meni lepse kad vidim golfa dvojku kako dimi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija