Geodetski zavod: Zatrpavaju nas pitanjima koja nisu u našoj nadležnosti

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da su njegovi službenici opterećeni zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja koje nisu u nadležnosti katastra.
Geodetski zavod: Zatrpavaju nas pitanjima koja nisu u našoj nadležnosti
Foto: 021.rs
"Tokom 2023. godine RGZ je primio i odgovorio na 777 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Više od 90 odsto zahteva nije se odnosilo na naš rad", navedeno je u saopštenju.
 
Dodaje se da su "ovakva besmislena i neopravdana pitanja 2023. godine koštala građane Srbije više od 160.000 evra direktnih troškova, a vreme koje je utrošeno za njihove odgovore je ekvivalentno 30 godina rada jednog službenika".
Zahteve su, kako je navedeno, uglavnom podnosili advokati, novinari, nevladine organizacije, a najmanje građani, a sve to predstavlja sistemsku zloupotrebu prava koje opterećuje i usporava rad RGZ-a.
Kako se ističe, većina zahteva se odnosila na javnobeležnička dokumenata (ostavinska rešenja, ugovore...), sudska dokumenta (presude, rešenja, poravnanja...), dokumenta jedinica lokalne samouprave (rešenja o ozakonjenju, planski akti, odluke i projekti jedinica lokalnih samouprava).
 
Bilo je, kako je navedeno, i pitanja kao što je "ko je nadležan za banderu na navedenoj katastarskoj parceli, koja se vidi na Geosrbiji".
  • Darko

    15.04.2024 00:16
    Korumpirani ste
    Prepravljate zapise kako vam se ćefne (plati). Sporne predmete ne rešavate. Na mom placu ste prvo izvršili restituciju suvlasnicima a onda ste ubacili R. Srbiju kao suvlasnika. Do 2010. sam znao koliki je moj udeo na parceli, 2022.ste stavili Z.S.(zajednička svojina). Žalba je od 2011., nije rešena.
  • MARINA

    12.04.2024 08:37
    Mito,mito što te volim
    12 godina star predmet, nećete me ubediti da su krive informacije od javnog značaja
  • Biljana

    11.04.2024 22:17
    Nereseni predmeti
    Moj predmet je 4 godine neznam kad ce se resiti najverovatnije kad izbije 3 sveski rad sramota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.