Francuski ambasador: Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije uperena protiv neke zemlje ili naroda

Francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar rekao je da rezolucija o genocidu u Srebrenici koja se sprema u UN nije uperena protiv neke zemlje ili nekog naroda.
"Ta rezolucija nije uperena protiv neke zemlje ili nekog naroda. Ona podseća na bolna dešavanja od pre 30 godina. Ta rezolucija, dakle, nema za cilj da upire prstom u bilo koga već da nas podseti da mi želimo da izbegnemo u regionu da dođe do rata i nasilja", rekao je Košar za RTS.
 
Ambasador je naveo da Francuska razume koliko je ta tema osetljiva u regionu.
Po njegovim rečima, predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron su odlučili da nastave da sarađuju u vezi s tom temom, kao i izbegavanja rata i nasilja u regionu da bi prevagnuo dijalog i da zemlje Zapadnog Balkana mogu da u miru nastave integraciju u pravcu Evrope.
 
Ponovio je da rezolucija UN nije uperena protiv neke zemlje ili naroda, već je odraz spremnosti i volje da se pamti taj događaj i da se ispoljava volja da se to ne ponovi.
"Mislim da ne smemo da propustimo, treba da iskoristimo ovu priliku. Ne smemo ići u površnom pravcu. Dobar pravac je da radimo zajedno za mir", rekao je Košar.
 
On je govorio o sastanku predsednika Francuske i Srbije u Parizu početkom ove nedelje i istakao da je poruka da je Srbija za Francusku "partner koji ima težinu, koji je važan i da je partner koji zbog istorije i prijateljstva nije kao drugi".
 
Košar je rekao da je Evropa suočena s velikom krizom zbog agresije Rusije i da je izuzetno važno da Srbija i Francuska budu zajedno, da bi zajedno branile svoju nezavisnost, baš kao i u prošlosti.
 
"To možemo da uradimo u okviru Evrope i da gajimo i negujemo naše prijateljstvo, ne samo u kontekstu prošlosti, već okrenuti budućnosti - to je bila glavna poruka predsednika Makrona predsedniku Vučiću i poruka drugih francuskih institucija", izjavio je Košar.
 
Rekao je da su u Francuskoj svesni da u Srbiji postoji "zamor" priča o proširenju EU, ali postoji i želja da se to prebrodi.
 
"Bila bi greška verovati da smo danas u nekakvoj novoj etapi koja neće trajati, etapi proširenja Evropske unije. Mi smo na prekretnici u Evropi i Srbija mora da iskoristi tu prekretnicu. Mi to želimo, naravno, ali je na srpskom narodu da to odluči. Mi zaista želimo da svi napori budu uloženi, uprkos tom zamoru, možda i uprkos nekakvom razočaranju, i da se sve uradi da putem reformi i pozitivnom pričom o Evropskoj uniji ubrzamo taj proces", rekao je francuski ambasador.
 
Dodao je da su sa francuske strane potpuno spremi da ubrzaju put ka proširenju.
  • John

    15.04.2024 02:15
    @Vlajko

    Genocid ne pravi razliku da li su ubijeni muškarci, žene ili deca.
    Takođe, genocid ne zahteva da bude ubijen tačno određen broj ljudi.
    Zapravo, da bi genocid postojao, ne mora niko da bude ubijen.
    To je ono što negatori genocida nikada neće shvatiti. Kao ni proglašivači genocida onoga što ne može biti genocid.
  • Б

    14.04.2024 21:14
    Отварање очију
    Оваквим гестовима Запад више помаже националне снаге у Србији него што би Руси икад могли. Кад ти кажу да твоје жртве и спаљена села не вреде ништа, кад одбијају да дођу на комеморације, кад ти се смеју у лице док причаш о Жутој кући, е, то заиста помаже да видиш куда води "европски пут".
    Хвала Западу!
  • Vlajko

    14.04.2024 20:16
    @slucaj
    Verujem duboko da su slucajevi da neko "odobrava" zlocin u Srebrenici vrlo retki u Srbiji. Medjutim, velika vecina naroda ne prihvata karakterizaciju "genocid". Ta rec je pocela olako da se koristi na zapadu da bi se oprala Nemacka od svojih zlocina u 2 sv ratu. Zlocin u Srebrenici je za mene uzasan ratni zlocin i sramna epizoda u istoriji Srpskog naroda. Koliko ke meni poznato Srpska vojska nema takvo ponasanje u svojoj tradiciji i vrlo me srdi sto su Bosanski Srbi to dozvolili da se desi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.