Danas je Dan sećanja na žrtve Holokausta: Dan kada su logoraši Jasenovca pokušali proboj

Nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu biće obeležen danas na Starom sajmištu.
Na mestu najozloglašenijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije, biće upriličena državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti, koju će predvoditi izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.
 
U Memorijalnom centru "Staro sajmište" koji je uspostavljen upravo na mestu zloglasnog logora, vence će položiti i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, član Privremenog organa Grada Beograd Nikola Nikodijević, predstavnici Muzeja žrtava genocida, Memorijalnog centra "Staro sajmište", Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, Udruženja građana za negovanje antifašističkih tradicija i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.
Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu jeste državni praznik, odnosno dan sećanja, koji se obeležava u Srbiji svake godine, 22. aprila. 
 
Dan sećanja obeležava se kao spomen na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH, a posvećen je svim Srbima, Jevrejima i Romima stradalim u masovnim i nečovečnim ubistvima tokom Drugog svetskog rata.
Tog dana je 600 od ukupno 1.073 još živih logoraša napalo ustašku stražu i krenulo u proboj koji je preživelo samo njih 91. 
 
Preostala 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju, ubijena su i spaljena zajedno sa logorskim objektima. 
 
Istog dana, izvršen je proboj logoraša Kožare, radnog dela logora u samom mestu Jasenovac. Od 167 logoraša, 11 je preživelo. Partizani su u logor ušli tek početkom maja 1945.
 
Koncentracioni logor "Jasenovac" jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).
 
Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, logor je obuhvatao više lokaliteta na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
 
Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, da iskazuje najdublji pijetet stradalim žrtvama i naglasio da one nikada ne smeju da budu zaboravljene. 
"Dužnost i obaveza svih nas, kao odgovornih članova društva, jeste da čuvamo sećanje na žrtve Holokausta i genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, da sećanje i svest o pogubnosti mržnje i netolerancije prenosimo na naredne generacije i time osiguramo budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti", rekao je Žigmanov, navodi se u saopštenju resornog ministarstva. 
 
Ministar je naglasio da stradanja nevinih i užasi Drugog svetskog rata treba da budu opomena da samo dosledna i beskompromisna borba protiv rasne, verske, nacionalne i svake druge netolerancije, protiv govora mržnje i svakog oblika nasilja, te istrajna posvećenost negovanju tolerancije i uvažavanja različitosti, mogu da budu garancija da se takva zlodela nikada više neće ponoviti.
  • Toliko

    22.04.2024 14:54
    Sramota je sto ova kriminalna vlast uopste obelezava ovako nesto. Kada i sama negira zrtve jasenovca umanjuje broj stradalih. Ne sme da podnese zahtev pred vladom o genocidu u ndh da bi se dodvorio Hrvatskoj. Uostalom ova vlast jos jednom u svom nizu zlocina prema sopstvenom narodu opet ubija i pljuje upravo na te jasenovacke zrtve. Sramota je da takav nesoj to obelezava to je uvreda za nevine zrtve.
  • Mira

    22.04.2024 11:22
    Kolike silne žrtve su pale, a sad nam rasparčavaju Srbiju,
  • Podbarac

    22.04.2024 09:11
    O da
    Koliko je ispiranje mozga od vlasti da ovakav događaj prolazi neprimećen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija