Radnici se ombudsmanu žale zbog zlostavljanja, neplaćenog prekovremenog i uskraćivanju godišnjeg

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas, povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja, da Srbija ima dobre zakone koji regulišu radna prava.
Ipak, dodao je, da postoje izazovi u njihovom sprovođenju  i obezbeđivanju adekvatnih uslova rada za sve radnike.
 
Pašalić je u saopštenju naveo da se građani Srbije najčešće žale zbog zlostavljanja na radu, nezakonitog prestanka radnog odnosa, neplaćenog prekovremenog rada, uskraćivanja prava na plaćeni godišnji odmor, kao i neisplaćivanja doprinosa za socijalno osiguranje.
Prema njegovim rečima, zaposleni nedovoljno koriste postojeće zakonske mogućnosti za zaštitu njihovih prava, ali i nedostaje dijalog između poslodavaca i zaposlenih kada se radi o novčanim potraživanjima za koja je predviđena isključivo sudska zaštita.
 
Zaštitnik građana je naveo i da statistika pokazuje da se u Srbiji godišnje rešava i do hiljadu radnih sporova, a sudski postupci u oblasti radnih odnosa traju u proseku od pet do sedam godina.
Pašalić je pozvao stranke u sporu, da uz učešće Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova i kancelarija lokalnih ombudsmana u Srbiji, reše problem mirnim putem, potpuno besplatno.
 
On je u saopštenju naveo i da zapošljavanje, bezbednost i zdravlje na radu, pravo na stručno usavršavanje, pravo na rad ranjivih grupa, kao i izjednačavanje položaja žena i muškaraca na tržištu rada moraju biti prioriteti države u unapređenju oblasti rada.
 
"Isto tako je neophodna efikasnija saradnja nadležnih organa i da preduzimaju adekvatne mere prema poslodavcima koji krše prava zaposlenih", naglasio je Pašalić.
  • Возачица ГСП

    01.05.2024 13:59
    Ови му се жале а он одговара нисам меродаван ,јака му радна места и струке

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.