Situacija za slobodu medija u Srbiji prvi put označena kao "teška": Sve dalje od Evrope

Srbija je pala za sedam mesta na Svetskom indeksu medijskih sloboda, sa 91. našla se na 98. mestu od 180 rangiranih zemalja.
Kako piše Cenzolovka, u ovogodišnjem izveštaju Srbija je po prvi put iz grupe zemalja označenih kao "problematične" prebačena u one čije su medijske slobode okarakterisane kao "teško". Jedino je još Albanija iz regiona svrstana u ovu kategoriju.
 
Medijske slobode u Srbiji su, prema novom izveštaju RBG, najniže među državama bivše Jugoslavije, dok su na pretposlednjem kad je u pitanju Balkan – iza Srbije je samo Albanija, koja je ove godine 99.

Srbija je u gotovo neprestanom slobodnom padu na Svetskoj listi Reportera u poslednjih 10 godina. Zauzimala je 54. mesto 2014, posle čega je gotovo svake godine padala.

Iz pisanih komentara Repotera bez granica, u koje je Cenzolovka imala uvid, vidi da je svih šest zemalja Zapadnog Balkana zabeležilo pad na Svetskom indeksu medijskih sloboda. Najveći indeks pada RBG beleže kada je u pitanju Kosovo (za 19 mesta, sada je 75), dok je najmanje promena u Severnoj Makedoniji (36) i Crnoj Gori (40).
 
"U Srbiji su partija na vlasti i mediji bliski vladi povećali broj napada na nezavisne novinare. U vreme tenzija sa Srbijom, novinari na Kosovu su bili izloženi brojnim fizičkim napadima, dok je vlada u Prištini izvršila neopravdani pritisak i na privatne i na javne medije. U Republici Srpskoj, čiji nacionalistički opredeljen predsednik redovno napada novinare, kleveta je ponovo kriminalizovana, a raspravlja se i o zakonu o ‘stranim agentima’. U najbolje plasiranim zemljama u regionu, u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, sloboda štampe je narušena političkim i pravosudnim pritiscima na medije tokom 2023. godine", kaže se u komentarima Reportera bez granica.
 
Kažnjavanje zločina počinjenih nad novinarima i njihova zaštita od strane pravosudnog sistema je ocenjeno kao "veliki izazov" za sve zemlje Zapadnog Balkana. 
  • Boeser Wolf

    03.05.2024 18:06
    @dusko
    Koje to novinare u americi zli zapad ubija? Koje je tačno novinare do sad ubio?

    Pitaj ti mene za Srbiju... Curuvija, Dada Vujasinovic, Pantić...
    Jovanović je preživeo paljenje kuće, ali zato je čoveku koji je naručio ubistvo smanjena kazna iako je još uvek "u bekstvu", odn. Policija neće da ga hapsi.

    Curuvijine ubice su oslobodjene, Panticeve i Dadine nikad nisu ni tražili. Nezgodno bi bilo i tražiti jer trag uvek vodi ka nekom pripadniku partije.

    Hajde sad da čujem, koje novinare je Amerika ubila?

    Jedva čekam odgovor pa da ti napišem listu koje novinare je Rusija ubila samo u poslednjih 20 godina. Lista je toliko duga da komentar ne dozvoljava toliko karaktera.

    Da se stidiš duško, ubijaju ti sugrađane, a ti mlatis tu nekim spinovima i relativzacijama, mrzitelju srpskog roda, a imaš tako lepo slovensko ime.
  • ma daj

    03.05.2024 17:32
    Mapu pravili oni koji su prvi dan sukoba u ukrajini pozatvarali i proterali sve medije koji ne prenose narućeni državni narativ. EU na ovoj mapi treba da je CRNA.
  • Новосађанин

    03.05.2024 15:46
    Ко нам каже?
    Прогонитељи Џулијана Асанжа.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f