Pašalić: Uvesti prekršajne kazne za uvrede i napade na novinare

Omubdsman Zoran Pašalić izjavio da su novinari u Srbiji sve više izloženi verbalnim pritiscima, a u određenim slučajevima i fizičkim napadima i da je neophodno obezbediti njihovu pravnu zaštitu.
Pašalić: Uvesti prekršajne kazne za uvrede i napade na novinare
Foto: 021.rs
Danas se obeležava Svetski dan slobode medija. 
 
Zaštitnik građana podseća da je inicirao izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru čija bi primena omogućila da se uvrede i pretnje novinarima izrečene u javnom prostoru, posebno putem društvenih mreža, prekršajno sankcionišu.
 
Pašalić napominje da su predlozi izmena i dopuna Zakona koje se odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao, kao i na sankcionisanje nepoželjnog ponašanja prema ostalim građanima na društvenim mrežama, dostavljeni Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, čiji je Zaštitnik građana član.

"Zakonske izmene koje sam inicirao pre više od dve godine imaju za cilj da se pre svega sankcionišu pretnje i pritisci na novinare koji dolaze sa društvenih mreža, jer takvih je slučajeva najviše. Svedoci smo da njihov  broj iz godine u godinu samo raste, ali se i dalje provlače ispod radara zakonske odgovornosti pojedinca", rekao je Pašalić. 

Zaštitnik građana je takođe podsetio da je pre četiri godine pokrenuo zajednički projekat sa deset novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata potpisivanjem sporazuma o uspostavljanju Platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare. 
 
Cilj evidencije je efikasnija zaštita prava medijskih radnika, ali do danas novinarska udruženja nisu dostavila nijedan podatak o eventualnom napadu ili pritiscima na novinare, istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.
  • Šanel od Kokoa

    03.05.2024 20:13
    Važi, ali kada budu uvedene iste takve kazne za novinare koji krše novinarsku etiku, neobjektivno, tendenciozno i tabloidsko-senzacionalistički izveštavaju, objavljuju izmišljene vesti i poluistine izvučene iz konteksta, narušavaju tuđu privatnost, veličaju kriminalce i prostitutke, kao i medije koji takvom "novinarstvu" daju prostor. Ali, u tom slučaju bi 8/10 medija bilo zatvoreno.
  • Boeser Wolf

    03.05.2024 17:53
    @Maja @Nadja
    To su propagandisti SNSa o čemu vi pričate, ne novinari.

    Ali zašto ja vama to govorim kad već to znate, zato i pisete to smeće od komentara...

    P.S. Nema na čemu što vi i vaše familije živite od mojih para i para ostalih talaca vaše partije.


  • sasa

    03.05.2024 13:35
    to je vec sve u zakonima RS
    Nije lepo varati i obmanjivati gradjane. Uvrede i napadi na bilo kog gradjana jesu prekrsaji i krivicna dela kad su posledice ozbiljne. Problem je sto se zakoni ne sprovode. Ne postoji razlog da se definise novi prekrsaj koji je istovetan vec postojecem u zakonu. Ovaj ili nece da prizna da je drzava nesposobna, ili ne zna nista o pravu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.