Firme ministra Novice Tončeva dobijaju poslove od njegovih kolega iz Vlade

Firme u vlasništvu Novice Tončeva, ministra bez portfelja u još jednom mandatu i visokog funkcionera SPS, u proteklom periodu dobijale su poslove od njegovih kolega iz Vlade.
Kako piše nova.rs, ministarstva privrede i državne uprave i lokalne samouprave dodelila su njegovom preduzeću u konzorcijumu sa još nekim firmama ugovore koji su vredni i više od milion evra. 
 
Takođe, firme Novice Tončeva dobijale su poslove i od više opština po Srbiji, među kojima je i njegova - Surdulica, kao i od pojedinih državnih preduzeća i Uprave carina.
Novica Tončev je vlasnik nekoliko firmi – građevinskog preduzeća "Tončev gradnja" i "Tončev group", a mediji su pisali i preduzeća "Ton-Bau" u Beču. Suvlasnik je Surduličke Radio televizije i kablovskog sistema.
 
Prve dve firme na spisku su onih koje dobijaju poslove od države i to od ministarstava u Vladi Srbije.
Tako je Ministarstvo privrede u julu prošle godine poverilo rekonstrukciju u privredno-turističkom centru u selu Binovci firmi "Tončev gradnja" u konzorcijumu sa preduzećima "Geourb group" i "Gardal". Kako je objavljeno, vrednost ovog ugovora je 44.693.175 dinara ili blizu 400.000 evra, a na tenderu su bili jedini ponuđači.
 
Isto preduzeće ministra sa još nekim firmama je u aprilu 2023. dobilo ugovor od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i to za rekonstrukciju zadružnog doma u Suvojnici kod Surdulice. Za to im je isplaćeno 130.641.544 dinara ili oko 1,1 milion evra. U Odluci o dodeli ugovora se konstatuje da je "ta cena veća od procenjene vrednosti, ali da je u skladu sa tržišnim vrednostima navedenih radova i u okviru raspoloživih finansijskih sredstava naručioca".
 
U januaru ove godine "Tončev gradnja" je zajedno sa firmom "Gardal" iz Niša dobila posao rekonstrukcije objekta Ustanove za odmor i rekreaciju dece "Lipovac". Ugovor je vredan 75.341.127 dinara ili oko 650.000 evra, a naručilac je Opština Aleksinac.
 
U novembru 2023. godine je firmi Novica Tončeva sa još dva preduzeća poveren posao druge faze izgradnje sportske hale u Beški. Vrednost ugovora je 147.963.079 dinara ili oko 1,2 miliona evra, a naručilac je Opština Inđija.
 
Konzorcijum u kojem je bila i firma Novice Tončeva dobio je posao i u njegovoj Surdulici, gde je nekad bio predsednik Opštine. Reč je rekonstrukciji internističkog bloka dečjeg odeljenja i odeljenja fizikalne terapije Zdravstvenog centra, na šta je potrošeno oko 280,7 miliona dinara ili oko 2,4 miliona evra.
 
U septembru 2023. godine "Geourb group" i "Tončev gradnja" dobili su posao izgradnje Carinske ispostave, a i ovaj posao prelazi iznos od milion evra.
 
Firma "Tončev group" sarađivala je i sa Košarkaškim savezom Srbije, tačnije sa preduzećem "Basketball 2023", koje se nalazi u vlasništvu KSS. Bila je zadužena za "uslugu smeštaja i ishrane", a vrednost posla je 11.325.380 dinara.
Tončev: Druže, ti uporedi
 
Nova.rs kontaktirala je ministra Tončeva.
 
Na pitanje da li misli da je u sukobu interesa, on je poslao nekoliko grafikona koji se odnose na broj zaposlenih, bruto dobit i prihode. Ni reč o sukobu interesa.
 
"Evo druže, pa ti uporedi. Ja sam u Vladi od 2021", kratak je bio Tončev.
  • pajo patak

    11.05.2024 11:13
    a firme iz
    Блгариа ?
  • Pićuka

    11.05.2024 10:19
    Ti tajkuni su postojali samo za vremena žutih. Danas je to sve regularno. Uveli su šifru u APR-u , Privredno društvo za poslove sa državom. U čemu je problem?
  • Srbija bre

    11.05.2024 09:33
    Kada ti u 21. veku ostaci osmanlija sede u vlasti i kradu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija