Od danas na snazi: Zabranjena upotreba dinara na Kosovu

Završen je prelazni period koji je centralna banka u Prištini odredila za početak primene uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu i Metohiji.
Od danas na snazi: Zabranjena upotreba dinara na Kosovu
Foto: 021.rs
Od danas će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na Kosovu koriste druge valute osim evra, prenosi RTK.
 
U ovom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.
Komercijalne banke koje posluju na Kosovu i Metohiji dobile su instrukcije da otvore nove filijale na severu.
 
Kako je saopštila CBK, posle 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gde u Pokrajini moraju da se obavljaju u evrima.
 
"Druge valute osim evra mogu da se koriste kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti", navodi se u uredbi CBK.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, upitan pre nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da je CBK ta koja odlučuje o takvim pitanjima, a ne izvršna vlast.
 
Uredba prištinske centralne banke o zabrani upotrebe dinara u gotovinskim transakcijama na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara. Iz vlade u Prištini tada su pozvali centralnu banku da dozvoli prelazni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima. Taj prelazni period ističe danas.
 
U Briselu će sledeće nedelje biti održana sedma po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje će, kako je najavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, glavna tema ponovo biti "jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji".
  • miroslav

    13.05.2024 09:04
    dinar
    na sva dešavanja svi reaguju osim Putina. Njemu sve ovo odgovara. Opet nas je prodao. Sve što Amerika primeni na Kosovo, primeniće Rusija na nove teritorijr u Ukrajini. To je dogovor Velilih sila. A, sve to je pravno potkovano priznanjem Srbije, koje će nam poturiti kao Ohridski sporazum. Razumem Vučića da je mali i nemoćan, ali sve do sada je učinio na račun Amerike i Rusije. Samo je pitanje koliko možemo da progutamo.
    Novi svetski poredak, zakon najačih.
    Samo me teši istorija gde su na Srbiji pala tri carstva, pašće i ova dva. Camo će ova cena biti najskuplja. Ali, šta se može? Ništa. Ovce čekaju. Idemo!!!
  • zztop

    12.05.2024 22:19
    Nek uvedu konvertibilni dinar ko u BiH kon.marka i stvar rešena do formiranja ZSO i postavljanja za precednika ZSO nekog rođaka od mileta dodika ...
  • Flash Rok

    12.05.2024 11:41
    Kurti se samo malo šali...
    Hah. CBK lupila šamar ECB i nema reakcije. Ne vidim ni jedan razlog što ih ECB jednostavno nebi stavila na crnu listu. Ne bude li reakcije ECB, Kosovo će povući sa sobom i njih i CW(R)B.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f