Država daje 35 miliona dinara za izradu sportske platforme: Pratiće se fizički razvoj učenika

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je javnu nabavku vrednu 35 miliona dinara za uspostavljanje informacione platforme za sport "Zdravitas".
Država daje 35 miliona dinara za izradu sportske platforme: Pratiće se fizički razvoj učenika
Foto: Pixabay
Ova platforma bi služila za praćenje fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika.
 
Dokumentacijom su, međutim, predviđeni preduslovi koje potencijalni ponuđač treba da ispuni, a jedan od njih je da je u periodu od prethodne godine pre isteka roka za podnošenja ponuda, uspešno realizovao najmanje jedan ugovor za implementaciju softverskog sistema koji ima funkcionalnosti evidencije podataka o učenicima.
Već implementirani sistem, kako stoji u tenderskoj dokumentaciji, mora da se koristi u minimalno 100 osnovnih ili srednjih škola na teritoriji Srbije i minimalno od 20.000 roditelja, odnosno drugih zakonskih zastupnika učenika.
 
Preduslov je i da je ponuđač u periodu od prethodne tri godine pre isteka roka za podnošenje ponuda, uspešno realizovao najmanje jedan ugovor za implementaciju softverskog sistema baziranog na Microsoft tehnologiji u oblasti prosvete u našoj zemlji, i čija vrednost nije manja od procenjene vrednosti predmetne javne nabavke.
Rok za podnošenje ponuda za razvoj sistema Zdravitas ističe 10. juna ove godine.
 
U tenderskoj dokumentaciji stoji i da se informacioni sistem Zdravitas razvija "kako bi se zadovoljile potrebe zahtevnog procesa testiranja učenika u osnovnim i srednjim školama, odnosno prikupljanja povratnih informacija za svakog učenika o njegovom sopstvenom nivou motoričkih sposobnosti i fizičkog razvoja, za škole čiji su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave".
 
Sistem Zdravitas sastojaće se, prema specifikaciji koju je izradilo Ministarstvo prosvete, od javnog portala Zdravitas i istoimenog administrativnog portala.
 
"Javni portal predstavlja centralno mesto za informisanje učenika i roditelja u vezi sa programom fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i ciljevima sistema kontinuiranog praćenja fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika u okviru nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Sadrži stručne i ostale materijale kojim se daju preporuke i smernice u vezi sa zdravim načinom života i značajem koje fizička aktivnost ima na fizički razvoj i zdravlje učenika", stoji u dokumentaciji koja prati ovu javnu nabavku.
  • Veki

    01.10.2024 00:28
    Straš
    Ljudi moji, osvestite se i zapitajte:
    Kome, ustvari, trebaju zdravstveni podaci o deci?To treba da zna samo lekar i roditelj.Čemu ta baza podataka služi? Roditelji i nastavnici, ne dozvolite, pobunite se!
  • Ххх

    26.09.2024 12:58
    Боље да су те паре дали да сва деца у Србији имају бесплатне уџбенике.
  • Ana

    30.08.2024 22:57
    Kome su dostupni podaci o deci
    Kome će imati uvid u ove podatke i zašto? Ko je dao dozvolu da se maloletna deca testiraju? Ako postoji neki problem u razvoju do sada je te podatke smeo da sadrži samo zdravstveni karton a uvid u to su imali isključivo lekari i roditelji! Pitam se koliko je ovo ustavno i može li se podneti žalba ustavnom sudu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija