Sindikat prosvetara u četvrtak u školama obustavlja rad, razlog - nasilje nad profesorima

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) u četvrtak 16. maja obustavlja rad u svim školama zbog ugrožene bezbednosti na radu.
Sindikat prosvetara u četvrtak u školama obustavlja rad, razlog - nasilje nad profesorima
Foto: Pixabay
"Nasilje nad zaposlenima u ustanovama obrazovanja ne jenjava. Prošlonedeljni slučaj prebijanja nastavnika u Srednjoj tehničkoj školi '9. maj' u Bačkoj Palanci je samo vrh ledenog brega koji je zbog svoje brutalnosti dospeo u javnost", stoji u saopštenju ovog sindikata.
 
Dodaju da su još nakon slučaja nasilja nad nastavnicom u Trsteniku 2022. godine uputili Vladi i Skupštini Srbije zahtev da se izmenom većeg broja propisa zaustavi narastajući talas nasilja u školama.
"Zahtevane su izmene Krivičnog zakonika kojima bi se definisala oštra sankcija za svaki vid nasilja u školi i u vezi s radom u školi, ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji, i uvođenje mogućnosti suspenzije iz nastave učenika - nasilnika po brzoj i jednostavnoj proceduri. Uprkos velikom broju incidenata i tragičnim događajima u školama koji su usledili, vlast te zahteve uporno ignoriše", kažu u sindikatu.
Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije zato poziva zaposlene u prosveti, ali i sve druge građane koji žele da škole budu mesto spokojnog rada i boravka učenika i nastavnika, da dođu na protestni skup ispred Skupštine Srbije u četvrtak, 16. maja u 12 časova i podrže zahteve.
 
"Pozivamo i Slavicu Đukić Dejanović da dođe na ovaj skup i suoči se s istinom o resoru na čijem je čelu, umesto što u okviru izborne kampanje posećuje škole u kojima su direktori kadrovi Socijalističke partije Srbje. Ili neka odmah podnese ostavku", zaključuje sindikat.
  • Hm

    15.05.2024 09:33
    A oni drugi
    Sindikati prosvete zadnjih 50 godina su sprdačina, produžena ruka vlasti, te od njih niko od prosvetnih radnika ništa ne očekuje. Zbog toga svi sindikati prosvete imaju sve manje članova, ukupno jedva 30-tak % od ukupnog broja prosvetnih radnika. U slučaju"štrajka", veoma mali broj prosvetara je stvarno zaštićen od otkaza, zato se prosvetari i plaše da javno iskažu svoje nezadovoljstvo da ne bi ostali bez posla. Naopako se radi sa, oko i u prosveti.
  • Škole

    14.05.2024 15:50
    Više nemaju
    Vaspitnu ulogu, samo obrazovnu.
    Vaspitanje se znači stiče isključivo u porodici
    E, šta može dete poneti iz jedne agresivne, neobrazovane, nemoralne ali gladne i alave naprednjačke
    kuće?
  • Nana

    14.05.2024 13:13
    Zašto samo jedan sindikat obustavlja rad? A gde su ostala tri? Oni podržavaju da učenici prebijaju nastavnike? Šta predstavlja protest nastavnika koji su članovi jednog sindikata? Gde su ostali? Bez jedinstva se ništa ne postiže. Ovo je smejurija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.