"Ili ugasite škole, ili dajte profesorima ovlašćenja": Još jedan sindikat najavio protest za sutra

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je protest za četvrtak, 16. maj u podne ispred Skupštine Srbije zbog porasta nasilja u školama, naročito prema nastavnicima.
"Ili ugasite škole, ili dajte profesorima ovlašćenja": Još jedan sindikat najavio protest za sutra
Foto: 021.rs
Povorka će krenuti od Skupštine ka zgradi Vlade, gde bi predstavnici USPRS trebalo da predaju zahtev za izmenu Krivičnog zakonika.
 
"Subjektivni osećaj nemoći prisutan je kod svakog zaposlenog u školama, učenici ne vide smisao i opravdanost postojanja škole, a nastavnici ne vide smisao truda koji ulažu u nastavni i vaspitni proces", navedeno je u saopštenju.
Prema navodima USPRS, vaspitanje se iz porodice preselilo na neko drugo mesto, koje, nažalost, nije škola.
 
Obrazovanje je u Srbiji centralizovano i administrativno uređeno, a odnosi svih aktera u obrazovanju - dece, roditelja i nastavnika su narušeni, navela je USPRS.
"Na nivou društva postoji samo privid konsenzusa da nam je obrazovanje važno, a u stvarnosti nema ni obrazovanja, a ni vaspitanja, već dugi niz godina", poručila je USPRS.
 
Prema navodima USPRS, nasilje u školama neretko se zataškava da direktorima ne bi bio narušen ugled, a nasilje trpe i deca i nastavnici.
 
USPRS poručuje da je potrebno vratiti pravednost u sistem.
 
"Ili ugasite škole i prekinite da prodajete iluziju da škole postoje ili dajte profesorima ovlašćenja da mogu da rade svoj posao", poručili su iz Unije. 
 
Inače, protest na istom mestu i u isto vreme najavio je ranije i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije.
  • Tanja

    15.05.2024 14:02
    Ugasite ih, zašto da ne? Moja sestra nikad neće dobiti posao u struci zbog uhlebljenih. Eh žalim za njene utrošene godine na obrazovanje i trud, a i svoje godine i svih ostalih koji su prinuđeni da rade prekvalifikacije zbog ne ažurnosti sistema ili nedostatka radnih mesta
  • Gasi škole odmah

    15.05.2024 11:54
    Pa srbi oduvek, ali oduvek mrze one koji ih opismenjuju i ne treba više trošiti vreme i resurse na to.
    "Roditelji" naaajbolje znaju šta treba njihovoj deeeeci, pa neka ih oni uče. Kablove mogu da motaju i nepismeni, naša su deca svakako već napolju i svima super.
  • Miki Podbara

    15.05.2024 11:01
    Ovako vise ne ide
    Pa u sta se to pretvara nas skolski sistem? Vec trideset i kusur godina je prosveta na niskim granama ali ovo sada je dno dna. Djaci tuku profesore, sledeca stepenica je da ih ubijaju. Bojim se da se ovo otima kontroli i da niko vise nece moci da uvede u red to nase jadno skolstvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.