Vučić: Poštujem Dan Evrope, ali će za mene 9. maj uvek biti Dan pobede

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da poštuje Dan Evrope, ali da će za njega 9. maj "uvek biti Dan pobede" nad fašizmom.
Vučić: Poštujem Dan Evrope, ali će za mene 9. maj uvek biti Dan pobede
Foto: 021.rs
Vučić je u Ruskom domu u Beogradu, gde je na ruskom jeziku održao govor na temu "Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda", ocenio da danas traje "bezočna borba između onih koji bi izmenom činjenica iz prošlosti da promene svoju političku poziciju u budućnosti i onih koji bi s druge strane, neokrnjene da sačuvaju činjenice o događajima iz prošlosti".
 
"Danas od svih zapadnih zemalja možete čuti reči o Putinovom revizionizmu, dok iz Rusije neretko slušate o degeneraciji stavova zapadne političke škole i zameni teza nametanjem laži umesto istine kao osnovnom principu zapadnog političkog delovanja", rekao je Vučić.
Ocenio je da su zahvaljujući "mekoj moći" Zapada istorijski aksiomi podvrgnuti preispitivanju, pa i ruglu i da danas neki "kao da zameraju Crvenoj armiji na pobedi nad fašizmom". 
 
"Najupečatljiviji primeri prenošenja odgovornosti za posledice oružanih sukoba odnose se na Prvi i Drugi svetski rat pa pojedini istoričari iznose tezu da ne postoji isključiva krivica Austrougarske i Nemačke za izbijanje Prvog svetskog rata već impliciraju istorijski neutemeljenu odgovornost Srbije", kazao je Vučić. 
Po njegovim rečima, primeri istorijskog revizionizma su negiranje "odlučujuće uloge" Crvene armije u slamanju Trećeg rajha i pokušaj da se iskrcavanje zapadnih saveznika u Normandiji leta 1944. godine prikaže kao najvažnija saveznička operacija u Drugom svetskom ratu. 
 
"U ovom slučaju brojevi govore više od reči. Po različitim izvorima, Rusa i drugih sovjetskih naroda poginulo je između 21 i 28 miliona, Amerikanaca između 200.000 i 400.000. Revizionizam je i kad se Milica Rakić naziva kolateralnom štetom", kazao je predsednik. 
 
Vučić je ocenio da je srpski narod platio "najvišu cenu svrstavanja na pravu stranu istorije" ali da se danas suočava sa pokušajima da bude predstavljen kao "dželat a ne kao žrtva". 
 
"Srbi su žrtveni i herojski narod, a ne narod koji čini genocide", rekao je Vučić i izrazio "duboku zahvalnost" Rusiji što po njegovim rečima, na nivou Saveta bezbednosti UN "principijelno brani" istorijsku nauku od revizionista.
  • Tinkerbell

    16.05.2024 12:39
    Jel to onaj praznik koji se kod nas nikad nije slavio?
  • predrag

    16.05.2024 10:13
    @9 Maj je u pravu, naravno.
    Ovde kada visoki ruski funkc. dolaze u posetu tek tada se brisu kukasti krstovi sa spomenika NOB-a (zbog 'svetinja' i veta, inace bi prekinuli kontakt sa Rusima trenutno, kao Draza u 2/sv.r).
    Gradonacelnik bi da ga iskopava, a tajno su izmolili Titovog unuka da pise Nesvrstanima za glasove protiv Srebrenice.
    Lukasenku smo uveli sankcije, a dolazio je '99-te kad je bila frka.
  • Marko

    16.05.2024 09:38
    Deca komunizma
    @9 maj
    Bas ih se stidi, SUBNOR mu je dao podrsku pred izbore, zapitate li se zasto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.